Σόιμπλ-exit στη Γερμανία: Πάει και επισήμως για πρόεδρος της Βουλής

Ήταν ο εμπνευστής του Grexit. Ο άνθρωπος που πρότεινε ευθέως την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο «τσάρος» της ευρωπαϊκής οικονομίας, θιασώτης της πολιτικής της λιτότητας, η οποία εφαρμόστηκε εξαναγκαστικά, αλλά και με τις βαρύτατες ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στην Ελλάδα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
δεν κατάφερε να προκαλέσει το Grexit...
, ωστόσο συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για το Brexit και πλέον, είναι ο ίδιος έτοιμος για τη μεγάλη έξοδο από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας στο τραπέζι έναν νέο όρο, ενδεχομένως και ιστορικού χαρακτήρα, τον... Σόιμπλ-exit!

Τρεις ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να κερδίζει με διαφορά την πρώτη θέση, αλλά παράλληλα να αγωνιά για τη δημιουργία του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, οι φήμες περί αποχώρησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παίρνουν σάρκα και οστά.

Έπειτα από τα σχετικά δημοσιεύματα, που υπογράμμιζαν ότι βουλευτές του κόμματός του, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος, έχουν προτείνει στον υπουργό Οικονομικών τη θέση, το Bloomberg μετέδωσε, σήμερα το απόγευμα, ότι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, ανακοίνωσε πως το CDU θα προτείνει και επίσημα τον 75χρονο πολιτικό για τη θέση, στις 17 Οκτωβρίου.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Ο μονόδρομος που έχει μπροστά της η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει «δεμένα τα χέρια της», καθώς είναι υποχρεωμένη να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Οι μεν πρώτοι θέτουν ως προϋπόθεση την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, οι δε δεύτεροι του υπουργείου Ενέργειας, που αφορά το κλίμα και τα σχετικά χαρτοφυλάκια. Με δεδομένη την απόφαση του SPD, με επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς, να απέχει από τον κυβερνητικό συνασπισμό και να παραμείνει στην αντιπολίτευση, αλλά και της ισχυροποίησης (σχεδόν στο 13%) του ακροδεξιού κόμματος AfD, η Μέρκελ έχει μπροστά της έναν και μοναδικό δρόμο. Τη συνεργασία με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Ποιος θα είναι ο νέος ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Εφόσον επιβεβαιωθούν οι φήμες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται από όλες τις πλευρές, είναι πιθανόν να αποδεχθεί την πρόταση για την ανάληψη της προεδρίας της Μπούντεσταγκ. Το αφήγημα είναι ήδη έτοιμο. Η παρουσία του Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή είναι πιθανό να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στη δυναμική του ακροδεξιού AfD.

Η επόμενη ημέρα για την Ευρώπη και -ειδικότερα- για την Ελλάδα

Με δεδομένη την αξιοπιστία των πηγών που κάνουν λόγο για πιθανή αποχώρηση του Σόιμπλε, δύο είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για την επόμενη ημέρα. Το πρώτο αφορά την Ευρώπη, σε συνδιασμό με τις εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Το δεύτερο αφορά την Ελλάδα και την οικονομία της. Θα είναι καλύτερη η επόμενη ημέρα για την Αθήνα;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα αφορά ένα γενικότερο πλαίσιο. Η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα σημάνει αυτομάτως ή σταδιακά και το τέλος των πολιτικών λιτότητας; Μία λογική που εφάρμοσε ο Γερμανός πολιτικός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και βεβαίως, να διασωθούν οι τράπεζες, αποφέροντας ωστόσο τεράστια κέρδη στην «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη Γερμανία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η επόμενη μέρα μίας πιθανής αποχώρησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών μοιάζει με ένα ακόμη ταξίδι σε... αχαρτογράφητα νερά. Με τον Γερμανό πολιτικό να ηγείται τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Ελλάδα γνώριζε τι είχε να αντιμετωπίσει. Είχε απέναντί της μία σκληρή γραμμή, αξιώσεις για μέτρα, τη μόνιμη απειλή για εξαναγκασμό σε Grexit και λιτότητα.

Η επόμενη μέρα τι θα φέρει; Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της αποχώρησης του Σόιμπλε και της ανάληψης του οικονομικού χαρτοφυλακίου από τους Φιλελεύθερους, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν -στην καλύτερη περίπτωση- τις πολιτικές τους. Αν, ωστόσο, λάβουμε ως δεδομένη τη θέση που έχουν εκφράσει οι υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ του Grexit, τότε η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα κρίση, με έναν «κυκλώνα εξελίξεων», οι συνέπειες του οποίου θα είναι απρόβλεπτες.

Ο Έτινγκερ έριξε την ιδέα για Σόιμπλε στη Bundestag

Λίγες ώρες νωρίτερα και, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και σημαντικό στέλεχος των Γερμανών Συντηρητικών Γκίντερ Ετινγκερ ήταν ο πρώτος που έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο ο Σόιμπλε να αλλάξει πόστο.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Σόιμπλε έχει τα ηνία στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας από το 2009, ωστόσο, όπως αναφέρει και το Reuters, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το αν θα μπορέσει να παραμείνει στο αξίωμα αυτό.

«Αν η καγκελάριος και ο Σόιμπλε συμφωνήσουν, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα είναι ο ιδανικός υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Βundestag», δήλωσε ο Έτινγκερ στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Εκτός από τον Σόιμπλε , ακούγονται και άλλα δύο ονόματα για την θέση του προέδρου της Bundestag: Χέρμαν Γκρόχε και Τόμας ντε Μεζιέρ. Και τα δύο στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, αν και είναι υψηλόβαθμα, δεν έχουν την κοινοβουλευτική εμπειρία του Σόιμπλε.

Πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα