Τι δυνάμεις έχουν Ελλάδα και Τουρκία - Πώς θα "κατέβαιναν" σε μάχη
10:27 5/12/2018
- Πηγή: Kafeneio-gr
Ποια ακριβώς είναι η ισορροπία των δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 7 ιπτάμενα τάνκερ KC-135R, τα οποία μπορούν να διπλασιάσουν το χρόνο πτήσης των αεροσκαφών της...
Στην νοτιοανατολική Μεσόγειο Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται αντιμέτωπες και στρατιωτικά. Είναι χρήσιμο να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να δούμε ποια ακριβώς είναι η ισορροπία δυνάμεων.
Τι γράφει για τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα Ελλάδας και Τουρκίας στην αναμέτρηση ανοιχτά της Κύπρου στο κείμενο που δημοσιεύει το Militaire.gr :
• Επισημαίνει ότι μετά από την απόσυρση μεγάλων πλοίων όπως των αντιτορπιλικών Adams και των φρεγατών Knox “ το ελληνικό ναυτικό δεν διαθέτει σημαντικές επιχειρησιακές ικανότητες στην ανοιχτή θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου (η κατάσταση στο Αιγαίο αλλάζει προς το παρόν). Το ελληνικό ναυτικό υπερέχει του τουρκικού ναυτικού, μόνο στα μικρά ταχέα πλοία της (χρησιμοποιούνται για αιφνιδιαστικές επιθέσεις από σημεία απόκρυψης, επομένως δεν έχουν σημαντική επιχειρησιακή αξία στη Μεσόγειο) και σε σύγχρονα υποβρύχια (4 υποβρύχια τύπου "214"). Αυτή τη στιγμή η ελληνική ναυτική υπεροχή αντανακλάται στα 4 υποβρύχια U-214 "Παπανικολή". Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο μέλλον λόγω της υπό συζήτηση προσφοράς των φρεγατών Belharra, αλλά προς το παρόν η κατάσταση είναι υπέρ της Τουρκίας.
•Μια πιθανή ελληνοτουρκική αναμέτρηση, γράφει, θα περιλάμβανε πάρα πολλά συστήματα αεροναυτικών όπλων. Η Τουρκία διαθέτει μια σειρά βασικών πλοίων επιφανείας (26 έναντι 13), αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (6 εναντίον 0), δυνατότητες αεροπορικής άμυνας (λόγω των 8 πλοίων Gabya), εισερχόμενες πληροφορίες και γνώση της τακτικής ( αεροσκάφη CN-235EW, UAV π.χ. MALE ANKA-S, υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης AWACS MESA, επίγεια ναυτική παρακολούθηση, κλπ.), δορυφορικής κάλυψης και πυρομαχικών, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ψυχολογικού πολέμου στον πόλεμο της Αφρίν). Παρά το γεγονός ότι έχει απολύσει έμπειρους αξιωματικούς μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία έχει διακριθεί στη σχεδίαση και εφαρμογή νέων τακτικών και δράσεων, στην ικανότητα να αναπτύσσει γρήγορα δυνάμεις, να εφαρμόζει ειδικές επιχειρήσεις και υβριδικό πόλεμο.
Πρέπει επίσης να μετρήσουμε την ικανότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να πετάξει και να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή. Οι δύο πλησιέστερες αεροπορικές βάσεις (στο Ικόνιο και την Αδάνα) απέχουν περίπου 400 χλμ. Ενώ η πλησιέστερη ελληνική βρίσκεται περίπου 700 χλμ. (Καστέλι) μακριά. Επιπλέον, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 7 ιπτάμενα τάνκερ KC-135R, τα οποία μπορούν να διπλασιάσουν το χρόνο πτήσης των αεροσκαφών της, μια ικανότητα που δεν διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Η Ελλάδα μπορεί να στείλει μόνο 84 αεριωθούμενα (F-16C / Dblock52 / M), (λόγω των συμμορφούμενων δεξαμενών καυσίμου) και 24 Mirage2000-5 με εξωτερικές δεξαμενές (διαμόρφωση "DELTA").
Τα εναπομείναντα αεροσκάφη αντιμετωπίζουν πρόβλημα να καλύψουν την απόσταση , το οποίο, για να ξεπεραστεί, θα πρέπει να έχουν εξωτερικές δεξαμενές μεγάλης χωρητικότητας (600 γαλόνια), οι οποίες κατά κύριο λόγο συνεπάγονται μείωση της φέρουσας ικανότητας μεταφοράς όπλων και, δεύτερον,περιοριμούς σε ελιγμούς (ζωτικής σημασίας σε περίπτωση αερομαχιών i). Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μπορεί θεωρητικά να αποστείλει όλα τα μαχητικά της (235 F-16C / D CCIP / Block50plus και 32-35 F-4E Terminator) χωρίς περιορισμούς. Τα στρατιωτικά μειονεκτήματα της Ελλάδας, λόγω των περιορισμών στο πεδίο δράσης των μαχητικών, έγιναν αντιληπτά κατά τις ασκήσεις «Νικηφόρος-Τοξότης» πριν από την εγκατάλειψη του περίφημου Δόγματος του «Κοινού Αμυντικού Χώρου» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου (2000) .
•”Η μεγαλύτερη απειλή κατά των ελληνικών πολεμικών πλοίων προέρχεται από τους αερομεταφερόμενους πυραύλους SOM που μπορούν να χτυπήσουν εχθρικούς στόχους από μια ασφαλή απόσταση (120 χλμ.). Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί με έναν περιορισμένο αριθμό πυραύλων τύπου AM-39 Exocet από μικρότερες αποστάσεις (50 km).
Είναι ορατό σε όλους ότι η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε πολλά συστήματα όπλων που μπορεί να στείλει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση κλιμάκωσης. Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η τουρκική κοινωνία προέρχεται από μια πολεμική κουλτούρα (λαό με πρόσφατη πολεμική ιστορία) και “αντέχει” να ακούει για απώλειες. Στην περίπτωσή μας, οποιαδήποτε απώλεια νέων ανθρώπων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες αντιδράσεις. Είμαστε έτοιμοι να το αντέξουμε;”
•”Φυσικά, η πιθανότητα μιας σύγκρουσης θα πρέπει να θεωρηθείται απίθανη (αλλά όχι αδύνατη), αλλά η Τουρκία, ξέροντας από την αρχή τις αδυναμίες που υπάρχουν , μπορεί να κλιμακώσει την ένταση στο σημείο που θέλει”.
Τι γίνεται με τις συμμαχίες που έχει συνάψει η Ελλάδα; Ο Νικόλαος Παούνης γράφει:
“Τη στιγμή της σύνταξης αυτού του άρθρου, η Τουρκία αντιτάχθηκε στη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 π.μ. υπενθυμίζοντας το "Casus Belli". Παρακολουθώντας στενά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 40 χρόνια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία προσπαθεί να εξαναγκάσει την Ελλάδα να μην ασκήσει όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και επιπλέον να μην λαμβάνει αποφάσεις η Αθήνα χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Άγκυρα .
Παρά το «εγκάρδιο κλίμα» που επικρατεί στις τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου-Ισραήλ, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας, παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε πρόσφατα τους φόβους του για πιθανή τουρκική επίθεση στο μέλλον εναντίον του Ισραήλ…”
“…Υποθέτουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα - παρά τις επιθυμίες κάποιων πολιτικών ηγετών, καθηγητών διεθνών σχέσεων και Ελλήνων πολιτών - επειδή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Άγκυρα, προκειμένου να εξομαλύνουν τις σχέσεις, διότι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας είναι θεμελιώδους σημασίας. Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ, γνωρίζουν ότι η πιθανότητα άσκηση πίεσης κατά της τουρκικής ηγεσίας έχει αποδυναμωθεί. Οι ΗΠΑ (Exxon Mobile Company) θα διεξάγουν κανονικά τις έρευνες για αέριο και η Τουρκία θα αποφύγει να ενοχλήσει. Αυτό δεν θα προκαλέσει καμία ένταση μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων που έχουν βιώσει χειρότερες στιγμές στο συριακό μέτωπο, αλλά τείνουν να συγκλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση”.
Keywords
ελλαδα, τουρκια, κυπρος, αποσυρση, adams, knox, αιγαιο, προσφορες, uav, βασεις, χλμ, delta, terminator, αθηνα, ηπα, exxon, mobile, αιγυπτος, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες ηπα, κοινωνια, επιθυμιες, γνωση, ηπα, θαλασσα, ισραηλ, κυπρου, υβριδικο, uav, αγκυρα, απωλεια, βαλκανια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δεξαμενες, διαστημα, δυνατοτητα, ειπωθει, ερευνες, ιδια, ικονιο, ισορροπια, κειμενο, λογο, μακρια, μειωση, ναυτικο, πεδιο, πλοια, πολεμικη αεροπορια, συζητηση, σειρα, χλμ, adams, anka, mobile, knox, δικαιωματα, εφαρμογη, μπροστα, πληροφοριες, υπεροχη
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ποια ζευγάρια συμφέρει το φορολογικό διαζύγιο
- Υπόθεση χρυσού: Θα «χρυσώσουν» τον Ριχάρδο μετά το φιάσκο του Τσίπρα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
- Δημοσκόπηση Interview: Ανοίγει η ψαλίδα, ποιοι κοντράρονται για 3η θέση
- Τα ζώδια της Τετάρτης 5ης Δεκεμβρίου 2018
- Στο νοσοκομείο γνωστή τραγουδίστρια – Τι της συνέβη;
- Δολοφονία φοιτήτριας στη Ρόδο: Το χρονικό του εγκλήματος
- Ελένη Τοπαλούδη: Σήμερα η κηδεία της φοιτήτριας, ράκος οι γονείς. Μαρτυρικός θάνατος
- Αναδίπλωση από την ΠΓΔΜ: Τα γυρίζουν τώρα για την "μακεδονική γλώσσα"
- Το βιβλίο στην πόλη το Δεκέμβριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Kafeneio-gr
- Δολοφονία φοιτήτριας στη Ρόδο: Το χρονικό του εγκλήματος
- Αναδίπλωση από την ΠΓΔΜ: Τα γυρίζουν τώρα για την "μακεδονική γλώσσα"
- Τι δυνάμεις έχουν Ελλάδα και Τουρκία - Πώς θα "κατέβαιναν" σε μάχη
- Κύκλοι Προστασίας του Πολίτη για "κύκλωμα χρυσού": Οι εισαγγελείς έδωσαν το "πράσινο φως" για την επιχείρηση
- Τσίπρας: Στόχος μια νέα οικονομία και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
![Ελλάδα, Τουρκία - Πώς,ellada, tourkia - pos](https://images32.inewsgr.com/3275/32752128/ti-dynameis-echoun-ellada-kai-tourkia---pos-tha-katevainan-se-machi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Kafeneio-gr
- Τι δυνάμεις έχουν Ελλάδα και Τουρκία - Πώς θα "κατέβαιναν" σε μάχη
- Κύκλοι Προστασίας του Πολίτη για "κύκλωμα χρυσού": Οι εισαγγελείς έδωσαν το "πράσινο φως" για την επιχείρηση
- Αναδίπλωση από την ΠΓΔΜ: Τα γυρίζουν τώρα για την "μακεδονική γλώσσα"
- Δολοφονία φοιτήτριας στη Ρόδο: Το χρονικό του εγκλήματος
- Τσίπρας: Στόχος μια νέα οικονομία και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
- "Κύκλωμα χρυσού": Εμπλοκή στις αποφυλακίσεις- Η αλληλογραφία των αρχών
- Υπόθεση C4I - Siemens: Τα ημερολόγια της γραμματέως του Χριστοφοράκου ξανά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης
- Κύκλωμα χρυσού: Η καταγγελία παπά στη Ζάκυνθο που οδήγησε στην εξάρθρωση
- Επενδύσεις 500 εκατ. για την έρευνα υδρογονανθράκων
- Συναγερμός για την κλιματική αλλαγή: "Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρή"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Φοιτητικές εστίες: Επεισόδιο 3ο! Τα ποντίκια στήνουν χορό!
- Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα και πότε θα μπουν τα χρήματα στην τράπεζα
- Το βιβλίο στην πόλη το Δεκέμβριο
- Αινιγματική ανάρτηση του δικηγόρου της οικογένειας Λαγούδη
- Ελένη Τοπαλούδη: Σήμερα η κηδεία της φοιτήτριας, ράκος οι γονείς. Μαρτυρικός θάνατος
- Απορρόφηση των ενεργών φοιτητών ΦΠΨ στα Τμήματα Φιλοσοφίας, Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
- Χρ. Κέλλας: Ξεχασμένα από το υπ. Παιδείας τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
- Θ. Φορτσάκης: Απαράδεκτη υπονόμευση των ΤΕΦΑΑ από νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
- Ποιο είναι το πιο κοινό επώνυμο σε κάθε χώρα της Ευρώπης;
- Ραφτείτε! Θα φάμε κουφέτα από την Eλένη Χατζίδου και τον Ετεοκλή Παύλου