Το... Grexit (και) της Τιτάνας, ένα... σκαμπίλι για τη χώρα

Coca-Cola 3E, ΦΑΓΕ, Viohalco και τώρα Τιτάνας! Το... Grexit των μεγαλύτερων βιομηχανικών ομίλων της χώρας, συνεχίζεται! Και όπως και να ‘χει, αποτελεί μια… ήττα για τη χώρα μας. Εταιρείες με ιστορία 80 – 100 ή 120 έτη να αλλάζουν έδρα.

Η Τιτάνας ιδρύθηκε το μακρινό 1902, οπότε η απόφαση για αλλαγή της έδρας έρχεται 116 χρόνια μετά!...
Και φυσικά, κινείται κατά τα πρότυπα του άλλου μεγάλου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, της Viohalco, με τις δεκάδες θυγατρικές, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται
σε φάση ολοκληρωτικού μετασχηματισμού αλλά και ισχυροποίησης των κυρίαρχων brands που διαθέτει σε βιομηχανικό επίπεδο.

Η αποχώρηση και της Τιτάνας, είναι μια εξέλιξη εξαιρετικά σοβαρή που ασφαλώς συνδέεται με την εγχώρια πολιτικοοικονομική κατάσταση, καθώς ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές κοστίζει στις εταιρείες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ανταγωνιστικά κεφάλαια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Ο Τιτάνας φυσικά θα συνεχίσει να παράγει τσιμέντο στα εργοστάσια στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται. Δεν πρόκειται – παραγωγικά – να διαφοροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στα υπόλοιπα εργοστάσια που διαθέτει.

Από την άλλη πλευρά, ο Τιτάνας είναι πλέον ένας παγκόσμιος «παίκτης», οπότε το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία θα εισαχθεί σε δύο διεθνή χρηματιστήρια – Euronext και Παρισιού – (παράλληλα με τη δευτερογενή εισαγωγή στο Χ.Α.) είναι ασφαλώς ένα βήμα διεθνοποίησης και ανάπτυξης.

Οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση

Εδώ και καιρό υπήρχε η (πολύ έντονη) φημολογία ότι η διοίκηση της Τιτάν έχει λάβει απόφαση για μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό. Οι καιροί έχουν αλλάξει συγκριτικά με τα ισχύοντα δεδομένα έως και είκοσι χρόνια πίσω, η παγκοσμιοποίηση απαιτεί άλλους κανόνες, πιο «ανοικτούς».

Στόχος της Τιτάν – όπως και της Viohalco παλαιότερα – είναι να ισχυροποιήσει το brand του περισσότερο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, να βρει καλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, καλύτερη επικοινωνία με το διεθνές τραπεζικό σύστημα και πιο ανταγωνιστικά επιτόκια.

Συνδυαστικά με την καλύτερη πρόσβαση στα κεφάλαια και τη διεθνή αναγνωρισιμότητα, ο όμιλος θα διεκδικήσει περισσότερα έργα με συμμετοχή σε μεγάλα projects υποδομών, ενέργειας και κατασκευών.

Πηγή: reporter.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα