Το Ιράν απαντάει στον Τραμπ με νομοσχέδιο για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Τα σημάδια κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή πληθαίνουν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον ιρανικών στόχων στο έδαφος της Συρίας.

Ιρανοί βουλευτές, σε απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ...
, προχώρησαν στην κατάθεση επείγοντος νομοσχεδίου που προβλέπει αύξηση του επιπέδου εμπλουτισμού
ουρανίου που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και αντίποινα εναντίον της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Αφού εγκριθεί το νομοσχέδιο, «η ιρανική κυβέρνηση θα επιφορτιστεί με τον κανόνα της υιοθέτησης αμοιβαίων και αναλογικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αντι-Ιρανικών ενεργειών των ΗΠΑ» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής πυρηνικής ενέργειας της ιρανικής Βουλής Μοχαμπάντ Ζονουρί.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ιρανική κυβέρνηση θα ζητήσει αξιόπιστες εγγυήσεις από τα έθνη που συμμετείχαν στη συμφωνία 5+1, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Ζονουρί, προσθέτοντας ότι η κίνηση του ιρανικού κοινοβουλίου αποτελεί απάντηση στην απόφαση του Τραμπ να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του Ιουλίου του 2015, γνωστή ως «Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης» (JCPOA).

«Οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις πρέπει να είναι πλήρεις και περιεκτικές και οι συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές χώρες να μην διαρκήσουν περισσότερο από ένα μήνα» διεμήνυσε ο βουλευτής.

Ο Ζονουρί ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αν οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να παράσχουν εγγυήσεις στο Ιράν για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, ή την παραβιάσουν, η ιρανική κυβέρνηση ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα θα αλλάξει την πολιτική της στα καύσιμα.

Στο νομοσχέδιο αναφέρει ακόμη ότι το κοινοβούλιο δίνει εντολή στην κυβέρνηση να αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου εάν οι Ευρωπαίοι δεν παράσχουν αξιόπιστες εγγυήσεις.

Πολλές παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αντίθετες με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για κυρώσεις στο Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχάνι, δήλωσε την Τρίτη ότι διέταξε το υπουργείο Εξωτερικών να διαβουλευτεί με τις ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία και την Κίνα για τη διάσωση της συμφωνίας σε διάστημα δύο εβδομάδων.

«Εάν διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν, θα παραμείνουμε στη συμφωνία», διευκρίνισε ο πρόεδρος Ροχάνι.
Keywords
Τυχαία Θέματα