Το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων και το τέλος του χρόνου…

Οι πιστωτές της Ελλάδας εξέδωσαν την Τετάρτη τις πιο αυ
στηρές προειδοποιήσεις τους προς την Αθήνα από το ξεκίνημα της πεντάμηνης διαμάχης για το πρόγραμμα διάσωσης των 172 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας το οποίο θα λήξει σύντομα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποσύρει τη διαπραγματευτική
του ομάδα και τους ευρωπαίους ηγέτες να λένε πως ο χρόνος για συμβιβασμό έχει τελειώσει...

Η δεικτική γλώσσα στις δημόσιες δηλώσεις αντικατοπτρίζει τους ιδιωτικούς φόβους πως ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχει υπερτιμήσει τον χρόνο που έχει διαθέσιμο για να συμπράξει συμφωνία, ώστε να απελευθερωθεί η δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης.

Σε μια σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, ειπώθηκε στον κ. Τσίπρα πως η, σε δεινή οικονομική κατάσταση, κυβέρνησή του θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα εάν θα δεχτεί περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή θα έρθει αντιμέτωπη με την πτώχευση.

«Χρειαζόμαστε αποφάσεις, όχι διαπραγματεύσεις πλέον. Η άποψή μου είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι, θα έλεγε, λίγο πιο ρεαλίστρια» είπε ο DonaldTusk, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον κ. Τσίπρα την Τετάρτη.

«Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τυχερά παιχνίδια, ούτε και χρόνος. Πλησιάζει η μέρα, φοβάμαι, που κάποιος θα πει πως το παιχνίδι τελείωση.»

Το ΔΝΤ ήταν εξίσου ευθύ όταν ανακοίνωσε πως οι επικεφαλείς διαπραγματευτές του είχαν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον, προβάλλοντας ως λόγο την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις. «Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μας στα πιο βασικά ζητήματα» είπε ο GerryRice, εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην ελάττωση αυτών των διαφορών τελευταία.»

Αξιωματούχοι πιστεύουν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας, η Ελλάδα και άλλα κοινοβούλια της ευρωζώνης, δε θα έχουν αρκετό χρόνο για να περάσουν τη νομοθεσία που χρειάζεται ώστε η Αθήνα να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση πριν λήξουν δύο μεγάλες πληρωμές: μια δόση δανείου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ στις 40 Ιουνίου και κάλυψη ομολόγων 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Ιουλίου.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον κ. Τσίπρα σε αυτό που ένας αξιωματούχος της ΕΕ περιέγραψε ως ύστατη προσπάθεια να πείσει τον έλληνα ηγέτη να δεχτεί μια συμφωνία. «Εάν η διαδικασία γινόταν σωστά, ο πρόεδρος δε θα χρειαζόταν να κάνει αυτή τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα σήμερα» είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τα δείγματα, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να αλλάζει στρατηγική σε απάντηση προς τις αυστηρές προειδοποιήσεις. Ο Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών και παλαίμαχος σύμμαχος του κ. Τσίπρα, εξέδωσε οδηγία σε όλους τους δημάρχους και νομάρχες να μεταφέρουν τα χρηματικά τους διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα – ένα δείγμα πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την πιθανότητα να μην κερδίσει χρήματα της διάσωσης πριν τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του μήνα.

Επιπλέον, κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως ο κ. Τσίπρας αναλάμβανε τα ηνία των καθημερινών διαπραγματεύσεων, παίρνοντάς τα από μέσου επιπέδου αξιωματούχους και δίνοντάς τα στους στενότερους συνεργάτες του, όπως τον Νίκο Παππά. Ο κ. Τσίπρας θα επέβλεπε την «όλη διαδικασία» ελπίζοντας να πετύχει μια συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, είπε ο αξιωματούχος.

Η γερμανική κυβέρνηση στέλνει τις τελευταίες ημέρες ιδιωτικά μηνύματα, υποδεικνύοντας πως είναι καιρός να περιοριστούν οι συζητήσεις και να υιοθετηθεί μια πιο αυστηρή, “takeitorleaveit”, προσέγγιση.

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους, οι γερμανοί ηγέτες έχουν πει σε άλλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης πως δεν είναι πλέον πρόθυμοι να διαπραγματευτούν πέραν μιας συμφωνίας συμβιβασμού που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Γιούνκερ, εκ μέρους των πιστωτών της Ελλάδας.

Αξιωματούχοι είπαν πως η απερίφραστη απόρριψη των προτάσεων από τον κ. Τσίπρα μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο την Παρασκευή, μαζί με την προσπάθεια της κυβέρνησής του να διαπραγματευτεί έναν στόχο δημοσιονομικού πλεονάσματος για το οποίο οι πιστωτές θεωρούσαν πως είχαν ήδη συμφωνήσει, έχει κάνει πιο σκληρή τη στάση του Βερολίνου.

«Η μόνη απάντηση που ψάχνουν είναι οι έλληνες να πουν ‘ναι’» είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Κάποιοι στη Γερμανία υποστηρίζουν πως ακόμη και το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον κ. Γιούνκερ εμπεριείχε υπερβολικές υποχωρήσεις. Σε μια συμφωνία με την Αθήνα τον Φεβρουάριο, οι πιστωτές της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για αυτό το έτος – αλλά όχι και στο μέλλον, όπως προτείνει το νέο σχέδιο των πιστωτών.

Κάποιοι γερμανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν στην πρόταση να μειωθούν οι στόχοι για καθένα από τα επόμενα τρία έτη.

Ένας γερμανός αξιωματούχος με συμμετοχή στις συζητήσεις, είπε πως παραμένουν οι διαφορές μεταξύ της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της, για το πώς θα πρέπει να προσεγγίσουν τη σύγκρουση. Η κ. Μέρκελ είναι ακόμη αποφασισμένη να αποτρέψει την ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, παρ’ ότι έχει γίνει αβέβαιη τις τελευταίες ημέρες πως ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Ο κ. Σόιμπλε έχει εκφράσει μια μεγαλύτερη προθυμία να επιτρέψει το “Grexit”, μια στάση που μοιράζεται ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών στο χριστιανοδημοκρατικό τους κόμμα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η ιδιωτική έλλειψη υπομονής στη Γερμανία έγινε δημόσιο νωρίτερα την Πέμπτη, όταν ο JensWeidmann, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank είπε πως «ο χρόνος τελειώνει» για την Ελλάδα να φτάσει σε συμφωνία. Προσέθεσε πως «ο κίνδυνος της αφερεγγυότητας αυξάνεται κάθε μέρα».

Η κ. Μέρκελ είπε πως είναι καιρός η Αθήνα να «δουλέψει εμφατικά και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα… για να προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει τα εκκρεμή ζητήματα», προσθέτοντας πως «κάθε μέρα μετράει».

sofokleous10.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα