Τους παρακολουθούσαν ακόμα και στην εκδήλωση για τις υποκλοπές...


Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν στο περιθώριο της εκδήλωσης του Insidestory για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι: Άρτεμις Σίφορντ, πρώην μανατζερ της ΜΕΤΑ (μητρικής εταιρείας του facebook) σε θέματα πολιτικής κυβερνοασφαλείας, θύμα παρακολούθησης, τόσο παράνομης με το λογισμικό Predator, όσο και «νόμιμης», με επισύνδεση από την ΕΥΠ,
ο...Ζαχαρίας Κεσσές, δικηγόρος Αθηνών, συνήγορος θυμάτων του Predator στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Κατερίνα Παπανικολάου, μέλος της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που αποδείχθηκε το κύριο θεσμικό αντίβαρο στην υπόθεση των υποκλοπών.


Όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος του Insidestory, Ελίζα Τριανταφύλλου, σε ανάρτησή της μετά την εκδήλωση, «ένας γνωστός σύμβουλος επικοινωνίας και ένας δημοσιογράφος έρχονται στην εκδήλωση του για τις υποκλοπές. Όλη την ώρα στέλνουν ενημερώσεις σε έναν υπουργό και έναν επιχειρηματία, ο οποίος είναι γνωστός για την εμπλοκή του στο #Predatorgate». Το όνομα του επιχειρηματία δεν αποκαλύφθηκε ωστόσο δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς.
Zαχαρίας Κεσσές: «Θα έπρεπε να είχαν γίνει συλλήψεις»
Ιδιαίτερη αξία είχαν όσα είπε στην εκδήλωση ο δικηγόρος των θυμάτων, Ζαχαρίας Κεσσές: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί που παρακολούθησαν τον Κουκάκη, τον Ανδρουλάκη και τη Σίφορντ είναι άνθρωποι στο περιβάλλον της ΕΥΠ. Υπάρχει μια εταιρεία, η οποία εδώ και καιρό συντηρεί πολύ σημαντικό εξοπλισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτή η εταιρεία απασχολεί ένα φυσικό πρόσωπο, τον κύριο Φέλιξ Μπίτζιο. Το ίδιο φυσικό πρόσωπο το βρίσκουμε και ως νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας που εμπορεύεται αυτό το λογισμικό. Το ίδιο φυσικό πρόσωπο σχετίζεται και με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης μέσω κοινών επιχειρηματικών δράσεων. Όλο αυτο θα αρκούσε σε ένα άλλο Κράτος Δικαίου -όχι όπως το δικό μας- όχι μόνο σε παραιτήσεις του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και του διοικητή της ΕΥΠ, αλλά σε συλλήψεις».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το Predator βρήκε γόνιμο έδαφος και άνθισε στις αυλές πολλών υπουργείων. Αυτά τα γόνιμα εδάφη δεν υπάρχουν πλέον. Η δραστηριότητα, η δράση του Predator στην Ελλάδα έχει σαφέστατα περιοριστεί. Δεν ξέρουμε αν έχει εξαφανιστεί, αλλά αυτοί οι άνθρωποι που κυκλοφορούσαν στον ελληνικό χώρο δεν υπάρχουν πλέον εδώ. Τους αναζητά και η ελληνική δικαιοσύνη».
Ο κ. Κεσσές, ο οποίος γνωρίζει περισσότερα πράγματα από όσα μπορεί να μοιραστεί δημοσίως, υπογράμμισε πως «η εισαγγελία αυτή τη στιγμή διεκπεραιώνει μία πολυεπίπεδη έρευνα με διακρατική συνεργασία, η οποία μάλιστα είναι και πιλοτική, διότι δεν υπάρχει προηγούμενο και θα δημιουργήσει ένα ερευνητικό προηγούμενο. Διενεργείται με έναν τέτοιο τρόπο που είμαι σε θέση να μοιραστώ μαζί σας την άποψή μου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει αποτέλεσμα. Όσον αφορά τις πράξεις οι οποίες ερευνώνται, είναι σίγουρα κακουργηματικές, σχετιζόμενες με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και τις κακουργηματικές περιπτώσεις οι οποίες προβλέπονται στον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα».
Μένει να αποδειχθεί αν όντως -εστώ και με καθυστέρηση- η Ελληνική Δικαιοσύνη θα διερευνήσει το σκάνδαλο σε βάθος και αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Προτού ξεκινήσουν οι ομιλίες, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, Σόφι ιν'τ Βελντ ενημέρωσε πως «πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της δουλειάς μας. Θα έχουμε την πρώτη ψηφοφορία στις 8 Μαΐου που θα αφορά όλο το πακέτο, δηλαδή την έκθεση για την υπόθεση και προτάσεις πολιτικής για το μέλλον».
Για άλλη μια φορά η Ολλανδή ευρωβουλευτής κατέκρινε τη στάση των οργάνων και των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα της κατάχρησης του spyware:
«Βλέπουμε ότι η Κομισιόν λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, γιατί δεν είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την άλλη δεν θέλει το Ευρωκοινοβούλιο να κάνει ερωτήσεις. Η Europol δεν θέλει να μπει, γιατί φοβάται την αντίδραση των κυβερνήσεων. Άρα λοιπόν οι χώρες από τη μία επωφελούνται ως μέλη της Ε.Ε., της ενιαίας αγοράς, της ζώνης Σένγκεν, από το γεγονός ότι η βιομηχανία των spyware βρίσκεται στην Ε.Ε. που έχει καλή φήμη και από την άλλη όταν υπάρχει έλεγχος για την κατάχρηση των spyware ή για τις παράνομες εξαγωγές τότε κλείνουν τις πόρτες και δεν επιτρέπουν ελέγχους κι έρευνες γιατί πρόκειται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας».
Και κατέληξε «βγάζοντας το καπέλο» στους δημοσιογράφους «που δούλευαν κόντρα στο ρεύμα, κάτω από ισχυρή πίεση, με πολύ λίγη στήριξη κι ενώ συχνά δέχονταν επιθέσεις όταν αποκάλυπταν οποιαδήποτε αδικία. Χωρίς αυτές και αυτούς τους δημοσιογράφους και τις ΜΚΟ, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Ζαφειρόπουλου, πατήστε ΕΔΩ...
Efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα