"Τρέχει" ο Ζάεφ για εφαρμογή της συμφωνίας - "Αμετάκλητη συνταγματικά"


"Το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών" ανακοινώνει η κυβέρνηση της πΓΔΜ - Υπόσχεται "μετεκλογική κατάργηση της συμφωνίας" ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι - "Η διαδικασία είναι αμετάκλητη" επαναλαμβάνει ο Ζάεφ και ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας...

Το Υπουργικό Συμβούλιο της πΓΔΜ
στην χθεσινή 117η συνεδρίασή του υιοθέτησε σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην εκτενή ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ για τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω. Διευκρινίζεται πως μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η γειτονική χώρα αυτοπροσδιορίζεται επισήμως ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση.

Όπως λοιπόν ανακοινώνεται από την κυβέρνηση Ζάεφ:

"Μεταξύ των πρώτων θεμάτων της σημερινής συνεδρίασης, η Κυβέρνηση εξέτασε Ενημέρωση για την εκπλήρωση της Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την παύση της ισχύος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών, δηλαδή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τις αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, όπως και όλα τα άλλα όργανα της κρατικής διοίκησης και όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα οποία απορρέουν από τις υιοθετηθείσες τροπολογίες του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που θα τεθούν σε ισχύ 7 ημέρες μετά την θέση σε ισχύ, δηλαδή αμέσως μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ από την Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία ρυθμίζουν την χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες.

Σύμφωνα με αυτά τα συμπεράσματα, τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μετά τη θέση σε ισχύ των τροπολογιών 33,34,35 και 36 του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών.

Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τα τμήματα και οι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων των κρατικών και δημοσίων θεσμών λαμβάνουν οδηγίες για τη χρήση του συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις υιοθετηθείσες τροπολογίες.

Μία από τις αποφάσεις σχετικά με αυτό το θέμα είναι και η υποχρέωση των κρατικών οργάνων να προχωρήσουν στην σύσταση ομάδων εργασίας για τον καθορισμό των περαιτέρω μέτρων και ενεργειών για την εκπλήρωση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ανατέθηκε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” η δημιουργία Διυπουργικής Ομάδας, η οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα περαιτέρω μέτρα και ενέργειες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” που απορρέουν από την συμφωνία με την Ελλάδα.

Συμπληρωματικά επ’ αυτού του θέματος, στη συνεδρίαση προτάθηκε και έγινε αποδεκτό αυτές οι υποχρεώσεις για την εκπλήρωση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών να εναρμονιστούν και με τον Νόμο για την Χρήση των Γλωσσών".

Δηλώσεις Προέδρου VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι για την Συμφωνία των Πρεσπών - "Θα την καταργήσουμε"Υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει δύναμη που θα μπορούσε να διαγράψει την Συμφωνία των Πρεσπών», η εφημερίδα “SLOBODEN PECHAT” στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε πρόσφατη συνέντευξή του και αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι το κόμμα του, όταν κερδίσει τις εκλογές, «θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει αυτήν την διαδικασία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ερωτηθείς στην ίδια συνέντευξη αν είναι έτοιμος να γίνει «Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ο Μίτσκοσκι απάντησε ότι «είναι έτοιμος να γίνει Πρωθυπουργός της “Μακεδονίας”», αποφεύγοντας ωστόσο να πει αν θα αναγνωρίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ηχηρά και ξεκάθαρα “δεν αναγνωρίζουμε έθνος, αναγνωρίζουμε υπηκοότητα”. Διαβάστε μόνο την ρηματική διακοίνωση, στην οποία ο “Μακεδόνας” ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ εξηγεί ότι ο όρος “nationality” υποδηλώνει την υπηκοότητα και όχι το έθνος. Αυτό σημαίνει ότι από μόνοι μας απαρνηθήκαμε το έθνος. Το VMRO-DPMNE θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει αυτήν την διαδικασία. Θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και θα δείτε. Εγώ σίγουρα δεν θα κάτσω σπίτι με τις παντόφλες να γράφω συγκινητικές πατριωτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε θα υποσχεθώ κάτι που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Αντίθετα, θα πω ότι δεσμεύομαι και μπορώ να υποσχεθώ πως όταν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη – και θα την κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές – το VMRO-DPMNE θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει τη διαδικασία», είπε ο Μίτσκοσκι στην συνέντευξή του, σύμφωνα με την ε/φ.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, στο νομικό σύστημα της πΓΔΜ δεν μπορεί να υπάρξει ανάκληση μίας τέτοιας συμφωνίας, που είναι ουσιαστικά μία συμφωνία μεταξύ δύο κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, ο αναλυτής Νάσερ Ζιμπέρι σημειώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να πάψει να ισχύει μόνο εάν η Ελλάδα και η πΓΔΜ καταλήξουν σε μία άλλη συμφωνία που θα την αντικαταστήσει.

«Η δήλωση του Μίτσκοσκι δεν είναι τίποτε άλλο παρά κλασική περίπτωση πολιτικού μάρκετινγκ. Όπως και όταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης λέει διαρκώς ότι, ανεξάρτητα από τη Συμφωνία, η Ελλάδα θα παρεμποδίσει την “Μακεδονία”. Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο πως ούτε ο Μίτσκοσκι ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν να καταργήσουν την επιτευχθείσα συμφωνία. Το θέμα αυτό έχει κλείσει και αυτοί μπορούν να είναι όσο θυμωμένοι θέλουν», σημειώνει ο Ζιμπέρι.

Από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Τρενταφίλ Ιβάνοφσκι, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η δήλωση Μίτσκοσκι στερείται σοβαρότητας και ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγής ή κατάργησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο μέλλον.

«Μετά από όλα όσα περάσαμε και ιδίως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα δύο κοινοβούλια, κανείς πλέον δεν μπορεί να καταργήσει την συμφωνία. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγής της συμφωνίας. Οι διεθνείς συμφωνίες συνάπτονται για να υλοποιηθούν και όχι για να καταργηθούν», επισημαίνει ο Ιβάνοφσκι.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. «Η διαδικασία είναι αμετάκλητη. Δεν υπάρχει δυνατότητα κάποιος να αλλάξει την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για νόμο, το Σύνταγμα έχει αλλάξει. Αλλάξαμε το Σύνταγμα γιατί πιστεύουμε στο μέλλον των πολιτών μας και των πολιτών της περιοχής και θέλουμε να στείλουμε στην Ευρώπη το μήνυμα ότι τα Βαλκάνια είναι ευρωπαϊκά. Η Ελλάδα δικαιούται να είναι χώρα ηγέτης στην περιοχή», είχε πει ο Ζάεφ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα