Υποσχέσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού...πάνω από τα αποκαΐδια...

Τους 27 έφτασαν οι νεκροί από τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στη νοτιοανατολική Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο, με τελευταίο θύμα έναν...

πυροσβέστη 60 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στην πολιτεία της Βικτόρια, όταν χτυπήθηκε από δέντρο, κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στα περίχωρα του Όμεο.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που οι πυροσβέστες, εκμεταλλευόμενοι τις πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, προσπαθούν να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ABC,
ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο» να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας για τις φωτιές, η διαχείριση των οποίων από την κυβέρνησή του έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο Σκοτ Μόρισον αναγνώρισε την οργή των Αυστραλών μπροστά στις πυρκαγιές αυτές που έχουν ήδη καταστρέψει περιοχή ίση με το μέγεθος της Πορτογαλίας και έχουν εκ νέου καλύψει το Σίδνεϊ με σύννεφο καπνού.

Επιστρέφοντας εσπευσμένα από οικογενειακές διακοπές στη Χαβάη, ο Μόρισον έσπευσε να επισκεφθεί κοινότητες ανθρακωρύχων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «όλα θα πάνε καλά» και να μην ανησυχούν. Δέχθηκε, ωστόσο, τα «πυρά» των Αυστραλών πολιτών περί «χαλαρής απάντησης στις καταστροφικές πυρκαγιές της χώρας», τις οποίες αποδίδουν και οι ίδιοι στην ανύπαρκτη περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησής τους.

«Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε την πολιτική μας σε αυτό τον τομέα, για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις εκπομπές (αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) και θα το κάνουμε χωρίς να επιβάλουμε φόρο στον άνθρακα, χωρίς να αυξήσουμε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και χωρίς να κλείσουμε τις παραδοσιακές μας βιομηχανίες» που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ήταν φέτος που ο Μόρισον αποφάσισε να συρρικνώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας του. Και οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται τέσσερις μήνες τώρα στην Αυστραλία, εξελίσσονται στον μεγαλύτερο εφιάλτη για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι έως τώρα απώλειες σε δασικές και ημιδασικές εκτάσεις καλύπτουν περίπου δύο Βέλγια ή μία Ιρλανδία ή το ένα τρίτο της Ελλάδας! Σε βιοποικιλότητα, έχουν αφανιστεί περί τα 1,25 δισεκατομμύρια ζώα, κυρίως θηλαστικά, πουλιά και ερπετά (είναι η τελευταία εκτίμηση του World Wildlife Fund Australia, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα βατράχια, τα έντομα και τα άλλα ασπόνδυλα).

Οι φετινές πυρκαγιές, οι οποίες συνδέονται με την ξηρασία που πλήττει την Αυστραλία τα τελευταία χρόνια, επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Το 2019 ήταν η πιο ζεστή και η πιο ξηρή χρονιά για τη χώρα από τότε που υπάρχουν αρχεία. Η 18η Δεκεμβρίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με μέση εθνική θερμοκρασία τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα