Αλλαγή στο 89’ ο Παπαδήμος

Καλώς τον! Παρά το ‘stop-over’ γιά ζέσταμα στην Φρανκφούρτη, λίγο κρύο σε βλέπω αδελφάκι μου.

Επειδή δεν έχω καμμία απολύτως επιθυμία να σου προξενήσω αδικαιολόγητους φόβους στην νέα σου αποστολή ως Πρωθυπουργό της Ελλάδος, θα προσπαθήσω να σου μιλώ στην δική σου γλώσσα. Ναι, στην γλώσσα των ....
ανθρώπων της ‘χρηματιστικής’, όπως λέμε το πεδίο του ‘finance’ στην Ελλάδα.

Γνωρίζεις βέβαια εκείνο το περιβόητο πρότυπο Black-Scholes, ένα
πολύ γνωστό, κεντρικό εργαλείο γιά την τιμολόγηση και αντιστάθμιση δικαιωμάτων προαίρεσης, όπως και άλλων παραγώγων μέσων κινητών αξιών. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο υπολογισμού, ειδικά όταν οι τιμές σε αγορές χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και εμπορευμάτων μπορεί να περιγραφεί από στοχαστικές διεργασίες.

Όπως λοιπόν στις ΗΠΑ, έτσι και στην Δυτική Ευρώπη, το πρότυπο Black-Scholes εμπεριέχει έναν και μοναδικό κύκλο ανάδρασης, ο οποίος είναι ‘θετικός’, είναι δηλαδή ένας ‘ενισχυτικός’ βρόχος ανάδρασης, όπως θα λέγαμε στην γλώσσα της ‘συστημικής δυναμικής’. Δεν μπορεί, κάτι θα γνωρίζεις από συστημική δυναμική ή ‘δυναμική συστήματος’, μιάς και εκτός από άνθρωπος της χρηματιστικής, επίσης είσαι και μηχανικός και δη ηλεκτρολόγος.

Το τι ακριβώς ενισχύει βέβαια τούτος ο ενισχυτικός βρόχος ανάδρασης, πρέπει επίσης να το γνωρίζεις εσύ πολύ καλύτερα από εμένα, διότι εσύ είσαι ο άνθρωπος της χρηματιστικής και όχι εγώ. Το περίφημο λοιπόν πρότυπο Black-Scholes γιά την αποτίμηση επιλογών και την θέσπιση κοινών αποθεμάτων βασίζεται στην υπόθεση ότι οι τιμές των μετοχών κινούνται σύμφωνα με μία γεωμετρική κίνηση Brown.

Αυτήν την γεωμετρική κίνηση Brown λοιπόν των τιμών των μετοχών είναι που ενισχύει ο ενισχυτικός βρόχος ανάδρασης του προτύπου Black-Scholes. Δεδομένων των παραμέτρων επί της αστάθειας, της ταχύτητας κίνησης και του θορύβου στις διακυμάνσεις των τιμών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και εμπορευμάτων, σε αγορές που ακολουθούν κάποια γεωμετρική κίνηση Brown, ο ενισχυτικός βρόχος ανάδρασης του προτύπου Black-Scholes ενισχύει τις αρχικές διακυμάνσεις και βοηθάει έναν άνθρωπο της χρηματιστικής να προβλέψει την πιθανή διαχρονική εξέλιξη της τιμής ενός χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου ή εμπορεύματος ή και την τιμή αντιστάθμισης των δικαιωμάτων προαίρεσης επί του περιουσιακού στοιχείου ή εμπορεύματος τούτου.

Μέχρι εδώ πάμε καλά, σωστά; Έλα όμως που στην Ελλάδα, ακόμα και ο απλός κόσμος που χρησιμοποιεί το πρότυπο Black-Scholes γιά τις καθημερινές χρηματοοικονομικές συναλλαγές του, δεν το χρησιμοποιεί με έναν μόνον ενισχυτικό βρόχο ανάδρασης, αλλά με τουλάχιστον οκτώ, εκ’ των οποίων οι μισοί βρόχοι είναι αρνητικοί ή αντίρροποι βρόχοι αντιστάθμισης και οι άλλοι μισοί είναι βέβαια θετικοί ή ενισχυτικοί ανάδρασης. Και στην Ελλάδα μιλούμε γιά μία πιθανή διαχρονική εξέλιξη τιμών, μόνον όταν ο χρόνος μετράει τη δυναμική της ανταπόκρισης της χρηματιστικής ανάδρασης ή την άρνησή της.

Ελπίζω να μην σε αποκαρδιώ
Keywords
Τυχαία Θέματα