Αν αύριο χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Την ώρα που οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη, τα σενάρια από τους οίκους αξιολόγησης και τα ξένα ΜΜΕ δίνουν και παίρνουν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους.

Η συμφωνία αυτή, που....
αναμένεται να ελαφρύνει το χρέος
της χώρας κατά 100 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το 2020, ίσως οδηγήσει την χώρα σε χρεοκοπία, που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και διαχωρίζει όρους που ακούγονται καθημερινά από το στόμα των αναλυτών.

Πως μας αξιολογούν οίκοι

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης - η Fitch, η Moody's και η Standard & Poor's - υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Ελλάδας τον Ιούλιο, μετά την πρώτη συμφωνία των Ευρωπαίων για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) κατά 21%.

Τότε χρησιμοποιήθηκε πολύ ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία», ο οποίος αποτελεί μια βαθμίδα αξιολόγησης των οίκων.

Οι οίκοι αυτή τη στιγμή κατατάσσουν την ελληνική οικονομία στην κατηγορία "highly speculative", ενώ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κηρύξουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας λόγω των απωλειών που επιφέρει για τους ιδιώτες πιστωτές το PSI+ (δηλαδή το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%).

Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με CCC, η S&P με CC και η Moody's με Ca.

Επιλεκτική ή ολοκληρωτική χρεοκοπία;

Η Fitch και η S&P διαφοροποιούν την επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία, όπου ο δανειζόμενος σταματά να καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο σε κάποια ομόλογα, από την ολοκληρωτική αδυναμία ή άρνηση να αποπληρώσει τους δανειστές του.

Οι παράγοντες της αγοράς συχνά κάνουν ανάλογες διακρίσεις, αναφερόμενοι σε "τακτική και άτακτη", "ήπια και σκληρή" ή "ελεγχόμενη και ανεξέλεγκτη" χρεοκοπία.

Και οι δύο οίκοι αξιολόγησης έχουν πει ότι μια ανταλλαγή χρέους, στο πλαίσιο της οποίας οι δανειστές θα υποστούν εθελοντικά ή μη ζημίες, θα αποτελέσει επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία.

Η S&P είπε τον Ιούλιο ότι θα αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε "επιλεκτική χρεοκοπία" όταν εφαρμοστεί η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους, με τα ομόλογα να υποβαθμίζονται σε D, στην κατώτατη αξιολόγηση, υποδηλώνοντας χρεοκοπία.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins, είπε την Τετάρτη ότι θα δοθεί στην Ελλάδα αξιολόγηση "περιορισμένης χρεοκοπίας" όταν ολοκληρωθεί η περίοδος ανταλλαγής ομολόγων.

Η Moody's δεν έχει ανάλογη διάκριση αλλά η χαμηλότερη αξιολόγηση C υποδηλώνει χρεοκοπία με περιορισμένες προοπτικές ανάκτησης του κεφαλαίου ή των τόκων.

Τι θα συμβεί μετά;

Η S&P και η Moody's είπαν τον Ιούλιο ότι μόλις ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση θα επαναξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υπό το φως του χαμηλότερου χρέους, κάτι που πιθ
Keywords
Τυχαία Θέματα