“Αν εμπλέκεται πολιτικός στο φούσκωμα του ελλείμματος θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα”

«Δεν μπορώ εγώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο. Θα ήταν εγκληματίας. Θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Δεν μπορώ να πω αυτό το πράγμα. Απλώς βρίσκω μερικές ερμηνείες. Είναι όμως υπεύθυνος, διότι όταν πηγαίναμε εμείς να του πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, μας έκλεινε την πόρτα. Δεν μας δεχόταν να....
συζητήσουμε οτιδήποτε».

Αυτό μεταξύ άλλων είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, όταν ρωτήθηκε σήμερα στην
«εξεταστική» επιτροπή, αν ενέχονται πολιτικά πρόσωπα στη διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Θυμίζουμε ότι από την κυρία Γεωργαντά, από τις καταγγελίες της, ξεκίνησε ο χορός των αποκαλύψεων για το μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων του 2009 από την κυβέρνηση Παπανδρέου και που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο 1ο μνημόνιο, αλλά και στο 2ο και ίσως και σε άλλα.

Σημασία έχει πως η επιστήμονας κατέστησε σαφές πως η διόγκωση του ελλείμματος έγινε σε λάθος στιγμή και ότι αυτό που συνέβη, οφείλεται, ή στην απειρία κάποιων, ή στην ανικανότητα ή ακόμα και κάποιων που μπορεί να επωφελήθηκαν. Αν ήταν σίγουρη και μπορούσε να το υποστηρίξει τότε, όπως είπε «θα έπρεπε αυτοί να είχαν κρεμαστεί στο Σύνταγμα»…

Επανέλαβε λοιπόν ότι στη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 συνέβαλαν στοιχεία – που εντάχθηκαν – από ΔΕΚΟ και από άλλους 151 φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Το έλλειμμα κατ’ αυτόν τον τρόπο από το 13,6% παρουσιάστηκε στο 15,4%.

Όμως, αν μέναμε στο 13,6%, με το 5% που μειώθηκε στη συνέχεια το έλλειμμα με τα μέτρα του 2010, τότε θα είμαστε κάτω του 10%, γύρω στο 9%, που θα έδινε άλλη ψυχολογία στις αγορές και ίσως να μην πηγαίναμε στο μνημόνιο, είπε…

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο Πρόεδρος της Αρχής Α. Γεωργίου ενημέρωσε τότε τα μέλη της Αρχής ότι στον υπολογισμό του προς αναθεώρηση ελλείμματος του έτους 2009 θα εντάσσονταν στοιχεία από Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας (ΔΕΚΟ) και από άλλους 151 περίπου φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χωρίς να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση ως προς την αιτιολογία αυτής της μεταβολής και ως προς την συνεπαγόμενη μεταβολή της μεθοδολογίας υπολογισμού του ελλείμματος, δεδομένου ότι μέχρι τότε ουδέποτε υπολογίζονταν τέτοια στοιχεία στη διαμόρφωση του ελλείμματος.

Ενδιαφέρον όμως θα έχει η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή της κυρίας Γεωργαντά με τον κ. Γεωργίου, την οποία ζήτησε ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής και που θα αποφασιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Αntiκοινοβουλευτικός

http://www.antinews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα