Από το παλαιό στο νέο

Το 2012 θα είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά και οι εξελίξεις καθοριστικές για το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό απαιτείται αισιοδοξία και σκληρή προσπάθεια ώστε να μπουν οι βάσεις για τη προοδευτική μετάβαση από το παλαιό στο καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης. Χρειάζονται όμως κάποιες προϋποθέσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τρεις βασικές προϋποθέσεις..........
μακρο(μεσο)πρόθεσμου χαρακτήρα.

Προσαρμογή της Ελληνικής κοινωνίας στις απαιτήσεις της οικονομικής πραγματικότητας και έκφραση ειλικρινούς
πολιτικού λόγου σε συνδυασμό με ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο για δημιουργία ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης.

Προώθηση της πλήρους αναμόρφωσης του Ελληνικού κράτους.

Λήψη των κατάλληλων αποφάσεων στήριξης του ευρώ μέσω της στήριξης της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Οι ενέσεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα είναι θετικά μέτρα, αλλά προσωρινού χαρακτήρα.

Οι άλλες προϋποθέσεις είναι (μεσο)βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Να υπάρξει θετική κατάληξη στο PSI

Να υπογραφεί η νέα σύμβαση με τους εταίρους-δανειστές μας

Να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις

Να αρχίσει να χρηματοδοτείται η πραγματική οικονομία (επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ΕΣΠΑ, πληρωμή χρεών προς τους ιδιώτες)

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την ουσιαστική στήριξη των εταίρων μας, μέσω επενδύσεων και όχι μόνο μέσω χρηματοδοτικής στήριξης για τη κάλυψη των ταμειακών αναγκών του κράτους.

Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις, τέλος του 2012 το ΑΕΠ θα βρίσκεται στα επίπεδα των 210 δις , ανάκαμψη θα υπάρξει από το 2013 και το 2021 θα κυμανθεί στο ύψος των 250 δις.

Η σύνθεση του ΑΕΠ κατά τομείς ή κλάδους (ορυχεία, ενέργεια, γεωργία, μεταποίηση, υπηρεσίες) μεταξύ 2007 και 2012 θα είναι αρκετά διαφοροποιημένη λόγω των διαφορετικών ρυθμών μείωσης τους οποίους προκαλούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η συμμετοχή του εμπορίου, των κατασκευών, της βιοτεχνίας, κάποιων υπηρεσιών (υγεία, εστίαση, χρηματοπιστωτικές), θα είναι μειωμένη.

Στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει 40 δις περισσότερα.

Η διαφοροποιημένη σύνθεση του ΑΕΠ το 2021 σε σχέση με το 2012 θα αντανακλά την αύξηση κυρίως της εγχώριας παραγωγής προïόντων αλλά και των εγχωρίως προσφερομένων υπηρεσιών. Θα σημαίνει και τη ποιοτική μετάβαση από το παλαιό μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στη κατανάλωση και τον εξωτερικό δανεισμό στο νέο μοντέλο βασισμένο στη παραγωγή Ελληνικής προστιθέμενης αξίας.

Το βασικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών-κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου- το οποίο κυμαίνεται τις τελευταίες δεκαετίες πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Αποκορύφωμα , το 2009 όπου είχε πλησιάσει το 14,5%. Είναι ο καθρέφτης του χαμηλού επιπέδου ανταγωνιστικότητας.

Για την επίτευξη ενός ρεαλιστικού στόχου-ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μικρότερο του 4% του ΑΕΠ- θα πρέπει τέλος τ
Keywords
Τυχαία Θέματα