«ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ»: ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO. ΜΕΡΟΣ Α΄

Αρχικά παραθέτουμε το πρώτο τμήμα της επιστολής (συνημμένο 1) που κατατέθηκε από πέντε φορείς στο ΚΑΣ σχετικά με τον χαρακτηρισμό του Δελφικού Τοπίου ως ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις που αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας αλλά δυστυχώς φαίνεται να.....
μην κατανοούν την σοβαρότητα σχετικών στοιχείων (ή δεν θέλουν να καταλάβουν για ευνόητους λόγους), επισημαίνουμε ότι το κείμενο αποτελείται από αυτούσια αποσπάσματα από την εισήγηση που κατατέθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο
Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) για την ένταξη των Δελφών στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O..Το κείμενο αυτό αποτελείται από τα αναλυτικά στοιχεία που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το Δελφικό Τοπίο ικανοποιεί τα κριτήρια να ενταχθεί στον κατάλογο.
Επειδή η επανάληψη βοηθάει στην κατανόηση κάποιους που δεν μπορούν αλλιώς, εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και θα προλογίσουμε (έστω και εκτεταμένα) υποδεικνύοντας στους αμαθείς (όπως και πολλοί από εμάς μέχρι χθές) αλλά και σε αυτούς που δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι τα τμήματα που έχουμε τονίσει (bold):

«πρέπει να έχει αφήσει (κανείς) το βλέμμα του να περιπλανηθεί από την γκρίζα θάλασσα των ελαιοδένδρων , στη κοιλάδα του Πλείστου και κάτω, στη σπινθηρίζουσα θάλασσα του κόλπου της Ιτέας, για να συνειδητοποιήσει ότι το λειτούργημα των Δελφών ήταν να ενώσουν στεριανούς και νησιώτες σε κοινές ιερουργίες/γιορτές»
και
- «Η Ελληνική Κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη αυτής της ολικής προστασίας και με θάρρος επλήρωσε το τίμημα των επιπτώσεων, αναιρώντας στο έργο εγκατάστασης ενός εργοστασίου αλουμίνας στην Αγία Ευθυμία, 11,5 χιλιόμετρα από την Αγία Ευθυμία. Αυτή η μονάδα βιομηχανικής παραγωγής μεταφέρθηκε σε 55 χλμ απόσταση……
…Το ICOMOS, αφού έλαβε γνώση με ανακούφιση αυτής της απόφασης, ανακοίνωσε στο Γραφείο της Επιτροπής της παγκόσμιας Κληρονομιάς, ότι εκτιμά πως οι Δελφοί πληρούν σε πέντε κριτήρια την εγγραφή τους στον Κατάλογο της παγκόσμιας Κληρονομιάς. …»

(αλλά και πολλά άλλα από τα αναγραφόμενα) κάνουν ξεκάθαρο ότι η θάλασσα του κόλπου της Ιτέας και η επιλογή της μη κατασκευής του εργοστασίου αλουμίνας στην Αγία Ευθυμία (τότε) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην λήψη της απόφασης ένταξης του Δελφικού Τοπίου στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O..
Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι για όποιον γνωρίζει τουλάχιστον προσθαφαίρεση, η μετατροπή της θάλασσας του Κόλπου της Ιτέας σε βιομηχανική περιοχή και η έγκριση λειτουργίας μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (όχι στην Αγία Ευθυμία αυτή τη φορά αλλά) στο κέντρο του Δελφικού τοπίου, στην από θάλασσα πύλη εισόδου των Δελφών και εκατέρωθεν τριών χιλιομέτρων Εθνικής Οδού (οδικής Πύλης εισόδου των Δελφών) ωθούν στην απ’ ένταξη του Δελφικού Τοπίου από τον κατάλογο. Γιατί ΝΑΙ, για όσους δεν το ξέρουν, εάν αναιρέσεις τα κριτήρια ένταξης, η U.N.E.S.C.O. προβλέπει και
Keywords
Τυχαία Θέματα