Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής ο Ντανιέλ Κον Μπεντίντ

«Σύγχρονο φιλέλληνα» αποκάλεσε τον ευρωβουλευτή των Πράσινων καθηγήτρια της σχολής

Τον ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ υποδέχθηκαν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο πρύτανης κ. Θ. Πελεγρίνης, ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκης και ο Κοσμήτορας κ. Μ. Τσινισιζέλης, ενώ το έργο του «σύγχρονου φιλέλληνα», όπως χαρακτηριστικά είπε, παρουσίασε η .....
καθηγήτρια Νομικής κυρία Γλυκερία Σιούτη. Ο ευρωβουλευτής
ανακυρήχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών σε ειδική τελετή στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
Ο Ντανιέλ Κον Μπετίτ ξεκίνησε την ομιλία του με μία «φανταστική ...συνομιλία». Προσέγγισε το ελληνικό πρόβλημα διηγούμενος την «συνομιλία» που είχε σήμερα το πρωί, έξω από το πανεπιστήμιο Αθηνών, με τον... Σωκράτη.
Ο ευρωβουλευτής των πρασίνων ανέφερε ότι ο Σωκράτης τον ρώτησε «Τι συμβαίνει στην Ευρώπη και βρίσκεται σε τέτοια αναταραχή;».

«Αγαπητέ μου Σωκράτη» του απάντησε, «δεν είναι μόνο ότι η Ευρώπη περνάει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Είναι ότι θεωρούν υπεύθυνη την Ελλάδα. Οτι αυτή τους έσπρωξε στο χείλος του γκρεμού».
Στην συνεχεία αναρωτήθηκε γιατί οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών περίμεναν δύο χρόνια πριν δράσουν και σχολίασε πως «όταν η Αγκελα Μέρκελ είδε τα πρώτα σημάδια της κρίσης ήταν απασχολημένη με τις εσωτερικές εκλογές στη χώρα της».

Κατά την συνομιλία του με τον... Σωκράτη, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ αναφέρθηκε στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και είπε ότι «όσο δεν καταλαβαίνουμε πώς η οικολογική και η οικονομική πολιτική συνδέονται, τόσο θα αποτυγχάνουμε να βρούμε λύσεις».

«Στην Ελλάδα» είπε στον αρχαίο φιλόσοφο «έχομε την άποψη ότι αν κόψουμε μερικά οικολογικά προγράμματα θα λύσουμε πρόβλημα κρίσης» και «αναρωτήθηκε γιατί σε ελληνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν αναζητήθηκαν ποτέ λύσεις σε προβλήματα όπως το κυπριακό». Αναφέρθηκε βέβαια στα υπέρογκα ποσά που σπαταλούνται σε αμυντικούς εξοπλισμούς.

Δεύτερο, ουσιώδες, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν στη μέριμνα για ανάπτυξη και εργασία ενώ χαρακτήρισε βραδυφλεγείς βόμβες τις περικοπές σε υγεία και παιδεία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «με την μείωση των παροχών του κοινωνικού κράτους εξαφανίζουμε τις δυνάμεις απορρόφησης των κραδασμών από την κρίση» αλλά σχολίασε αρνητικά και τους μεγάλους αριθμούς δημόσιων υπαλλήλων που βαραίνουν την κρατική μηχανή.

Είπε τέλος ότι οι ευρωπαίοι πληρώνουν την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ τους και αναρωτήθηκε αν ο «κρατικοκυριαρχισμός» είναι η νέα μας θρησκεία.

Πρόσθεσε πάντως ότι το πρόβλημα σήμερα είναι η απώλεια πολιτικής αυτονομίας και είπε πως οι πολίτες πρέπει να κατακτήσουν ξανά τον δημόσιο δημοκρατικό χώρο.

«Πρέπει να ξαναμάθουμε στην Ελλάδα να σκεφτόμαστε και να ορίζουμε το κοινό καλό» κατέληξε.

Προσφωνώντας τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ο κ. Θ. Πελεγρίνης είπε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα διέρχεται μια από τις δυσκολότερες στιγμές της» και αναφέρθηκε με σκλη
Keywords
Τυχαία Θέματα