Η Λιβύη των «Λακεδαιμονίων».

Πολλά ακούμε για τη σύγχρονη Λιβύη του Συνταγματάρχη Καντάφι, λίγοι όμως θυμόμαστε πως στα αρχαία χρόνια εκεί βρίσκονταν Ελληνικές αποικίες, με κορυφαία την σπουδαία Κυρήνη.
Και για να ακριβολογούμε, οι αποικίες αυτές δεν ήταν απλώς Ελληνικές, αλλά Λακωνικές!
Ας δούμε τη γράφει η Βικιπαίδεια για την αρχαία Πεντάπολις:
"Οι αρχαίοι Έλληνες κατέλαβαν την....
ανατολική Λιβύη,
σύμφωνα με την παράδοση, όταν άποικοι από τη Σαντορίνη έλαβαν εντολή από το Μαντείο των Δελφών να βρουν νέο τόπο κατοικίας στη Βόρεια Αφρική. Έτσι, το 631 π.Χ., ίδρυσαν την Κυρήνη. Μέσα σε διάστημα διακοσίων ετών, ιδρύθηκαν άλλες τέσσερις σημαντικές πόλεις στην περιοχή: η Βάρκη (Al Marj), οι Ευσπερίδες (αργότερα Βερενίκη, σημερινή Βεγγάζη), Αλ Μπάυντα , η Ταύχειρα (αργότερα Αρσινόη, σημερινή Τόκρα) και η Απολλωνία (Susah), το λιμάνι της Κυρήνης. Μαζί με την Κυρήνη, ήταν γνωστές ως Πεντάπολις."
Βικιπαίδεια
Η Κυρήνη ιδρύθηκε ως αποικία των Ελλήνων της Θήρας, κάτι που αναφέρεται στο τέταρτο βιβλίο της Ιστορίας του Ηρόδοτου. Υπήρξε η κύρια πόλη της αρχαίας Λιβύης και διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με ελληνικές πόλεις.
Μετά το 460 π.Χ. έγινε δημοκρατία και μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε τμήμα της δυναστείας των Πτολεμαίων.
Ιδρύθηκε το 630 π.Χ. από τους Θηραίους, ενώ πήρε το όνομα της από την πηγή Κύρη, που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα.
Στην πόλη σώζονται αρχαία μνημεία, όπως ο ναός του Απόλλωνα (7ος αιώνας π.Χ.), ο ναός της Δήμητρας και ένας ναός του Δία, ο οποίος καταστράφηκε μερικώς μετά από εντολή του Μουαμάρ Καντάφι το 1978. Υπάρχουν ακόμη τα ερείπια του ναού της Εκάτης και των Διόσκουρων, καθώς επίσης και το αρχαίο νεκροταφείο με σημαντικά μνημεία και επιτύμβιες στήλες.
Τον 3ο αιώνα π.Χ., στην πόλη ιδρύθηκε η φιλοσοφική Σχολή της Κυρήνης από τον Αρίστιππο, μαθητή του Σωκράτη.
Η πόλη, που βρίσκεται στην κοιλάδα Jebel Akhdar, έδωσε στην ανατολική περιοχή της Λιβύης το όνομα Κυρηναϊκή, το οποίο παρέμεινε μέχρι σήμερα. Η Κυρήνη αποτελεί από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Βικιπαίδεια
Αξίζει να δούμε όμως, ποιοι ήταν αυτοί οι Θηραίοι, που αποίκησαν τα Λιβυκά παράλια...
Από που προέρχεται το αρχαίο όνομα της Σαντορίνης;
Το όνομα της νήσου "Θήρα" προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που από τη Σπάρτη προερχόμενος αποίκησε πρώτος τη νήσο αυτή.
Το δε όνομα "Σαντορίνη" προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους.
Άρα καταλήγουμε, πως η αρχαία Κυρήνη ήταν αποικία Λακεδαιμονίων. Εξάλλου δεν ήταν λίγες οι φορές που Λακωνικός στρατός εστάλη για βοήθεια στη Πεντάπολη για βοήθεια των "αδελφών" της Κυρηναϊκής.
Η Λακωνικότητα της πόλης άλλωστε, αποδεικνύεται και από τη λατρεία στην πόλη των Διόσκουρων αλλά και του Απόλλωνα στον οποίο ήταν αφιερωμένη η πόλη.
Άλλωστε όπου Απόλλωνας και Σπάρτη...

ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα