Νέα λέξη: Ευρωομόλογο

Της Catherine Boyle (CN)
Στην ατζέντα των συζητήσεων αυτής της εβδομάδας, η ιδέα των Ευρωομολόγων, ως ένα «εργαλείο» αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη έχει επανεμφανιστεί. Αλλά πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και πώς θα μπορούσαν να....
συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης;
Πρώτα απ 'όλα, κάθε Ευρωομόλογο, δεν έχει την ίδια έννοια με το ήδη υπάρχον ευρωομολόγο (το αναγράφουμε με μικρό το αρχικό γράμμα «ε» της λέξης, για λόγους αποφυγής ταύτισης του ενός με το άλλο). Όσον αφορά τα ήδη υπάρχοντα ευρωομόλογα, μπορούν να εκδοθούν σε διαφορετικό νόμισμα
από τη χώρα η οποία τα εκδίδει (όχι, δηλαδή, απαραίτητα σε ευρώ). Κατόπιν τούτου, συχνά εκδίδονται ευρωομόλογα και χρησιμοποιούνται από χώρες των οποίων οι οικονομίες είναι αναπτυσσόμενες, όπως η Νιγηρία και η Ουκρανία, με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Από την άλλη, ένα κοινό ομόλογο το οποίο θα εκδίδεται από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, η αλλιώς ένα Ευρωομόλογο, θα μπορούσε να βοηθήσει μερικά μέλη από τα ασθενέστερά της, καθώς οι επενδυτές μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να αγοράσουν ομόλογα από ολόκληρη την περιοχή της Ευρωζώνης και όχι, μεμονωμένα ας πούμε, από την Ιταλία ή από την Ισπανία. Η αγορά των ομολόγων ήταν ένα από τα βασικά «πεδία μάχης» της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπου χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, πολέμησαν και απέτυχαν να επιβιώσουν χωρίς τη λήψη δανείων διάσωσης.

Ένα κοινό Ευρωομόλογο, θα μπορούσε να είναι, ουσιαστικά, ένας διαφορετικός τρόπος για να μπορέσουν οι ασθενέστερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ να επωφεληθούν από τη σύνδεσή τους με τις ισχυρότερες οικονομίες των υπολοίπων εταίρων τους. Θα μπορούσε επίσης να επισπεύσει τη δημοσιονομική ενοποίηση (ή εάν θέλετε ολοκλήρωση) όλης της γεωγραφικής περιοχής του κοινού νομίσματος της Ευρώπης.

Σημαντικά ουσιαστικές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών ηγετών της Ε.Ε. επάνω σε αυτό το ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα οι απόψεις διίστανται για το ποιά μορφή ευρωομολόγων θα πρέπει να υιοθετηθεί ή γενικά εάν πρέπει να υλοποιήσουν μία τέτοια στρατηγική ή ακόμα εάν η εφαρμογή της εν λόγω λύσης, είναι εντελώς ανεδαφική. Η Γερμανία, προσπαθώντας να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων φόρων στους πολίτες της επιφέροντάς τους μεγαλύτερες ακόμα επιβαρύνσεις με σκοπό τη δημιουργία χρηματικών πακέτων βοήθειας στους ασθενέστερους εταίρους της, αντιδρά έντονα. Η αντίδρασή της αυτή ενάντια στο ενδεχόμενο εφαρμογής της συγκεκριμένης στρατηγικής, ενισχύεται και από το γεγονός πως εντός του 2012, θα γίνουν και οι εκλογές στη χώρα.

Αντιθέτως από την πλευρά της Γαλλίας, ο νέος Πρόεδρός της, Francois Hollande, φαίνεται να ακολουθεί τον προκάτοχό του Nicolas Sarkozy για την υποστήριξη της ιδέας του Ευρωομολόγου.

Οι καταλυτικοί παράγοντες που φαίνεται πως τελικά θα συνηγορήσουν θετικά στην έκδοσή του, είναι είτε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είτε μία ανοδική κίνηση του ευρώ, σύμφωνα με τον Justin
Keywords
Τυχαία Θέματα