Νομικά αδύνατη η έξοδος της Ελλάδας απ΄ το ευρώ

Με παρέμβασή του ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Λουκάς Παπαδήμος, χαρακτήρισε παράλογη και νομικά αδύνατη την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι θα προκαλέσει προβλήματα τόσο στην Ελλάδα
όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: «Για μένα δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα» είπε συγκεκριμένα.

Ο πρώην υποδιοικητής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και....
στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους λέγοντας: μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι ανεπιθύμητη τόσο για την Ελλάδα (τεράστιες ζημιές στις τράπεζες και στην οικονομία) όσο και για την ευρωζώνη λόγω των μεγάλων ζημιών που θα προκληθούν και που μεγάλο μέρος τους θα κληθούν να καλύψουν τα κράτη και συνεπώς οι φορολογούμενοι τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, ενώ υπογράμμισε πως θα υπάρξουν και επιπτώσεις σε άλλες χώρες που επίσης βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με την Goldman Sacks το 19% του ελληνικού χρέους (18,7 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε γερμανικές τράπεζες, το 9% (9,6 δισ. ευρώ) σε γαλλικές, το 7% (6,6 δισ. ευρώ) στις Κάτω Χώρες, το 2% (1,7 δισ. ευρώ) σε ιταλικές, το 1% (1,4 δισ. ευρώ) σε βρετανικές, το 1% (1,3 δισ. ευρώ) σε πορτογαλικές, το 1% (0,7 δισ. ευρώ) σε αυστριακές, 0,5 δισ. ευρώ έχουν οι ισπανικές και 0,2 δισ. ευρώ οι σκανδιναβικά πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανάλυση ενδεχόμενο haircut της τάξης του 20% έως 60% του ελληνικού χρέους αντιστοιχεί σε απώλειες 13 έως 41 δισ. ευρώ για τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κάτι τέτοιο θα είχε μικρές επιπτώσεις για τον ευρωπαϊκό κλάδο (αντιστοιχεί στο 1% - 3% του συνολικού Tier 1), αλλά λίαν σημαντικές για τις ελληνικές τράπεζες: ένα haircut θα είχε επίπτωση 8 - 25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26% - 80% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και στο 50% - 160% της χρηματιστηριακής αξίας. Σημειώνεται ότι το 2011 οι λήξεις ομολόγων του δημοσίου ανέρχονται σε 35,2 δισ. ευρώ, το 2012 σε 35,3 δισ., το 2013 σε 37,6 δισ., το 2014 57,7 δισ. ευρώ ενώ το 2015 οι λήξεις τίτλων φτάνουν τα 39,4 δισ. Στην πενταετία 2016 - 20 οι λήξεις τίτλων του ελληνικού Δημοσίου φτάνουν τα 84,3 δισ.

Η Fitch προειδοποίησε για τους τριγμούς που θα προκαλούσε μία αναδιάρθρωση στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, καθιστώντας δυσκολότερο το δανεισμό την στιγμή που οι περισσότερες τράπεζες μόλις αρχίζουν και ανακτούν τις δυνάμεις τους.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα