Πσστ! Οπαδοί ΝΔ και ΠαΣοΚ, Κόψτε επιτέλους τα λάθη επί λαθών!

Νίκος Γεωργαντζάς

—“Λάθη είμαστε” θα μου πεις, “ανθρώπους κάνουμε”!

Δεν είναι όμως πολλή περίεργη η ανθρώπινη νοοτροπία, ειδικά εκείνη που αφορά τα λάθη ή τα σφάλματα στα οποία υποπίπτουμε τόσο συχνά όλες και όλοι εμείς οι άνθρωποι; Το ρήμα ‘σφάλλω’ προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και έχει να κάνει με κάθε τι εσφαλμένο, κάθε τι που δε γίνεται σωστά [1].

Είναι τέλεια ανθρώπινο το να πέφτουμε έξω στους υπολογισμούς μας, το να κάνουμε δηλαδή λάθη ή σφάλματα. Είναι όμως πολύ εντυπωσιακό το πως εμείς οι άνθρωποι, με το....
που προκύπτει ένα ανθρώπινο σφάλμα,
αμέσως κατασκευάζουμε ολάκαιρες στρατηγικές –με δαιδαλώδεις μάλιστα τακτικές– εξοικονόμησης προσώπου ή ελέγχου ζημιών (damage control).

Που να παραδεχτούμε πως η θνητή υπόσταση της φύσης της ανθρώπινης φύσης μας, μας οδηγεί στο να κάνουμε λάθη ή να σχηματίζουμε μία λανθασμένη γνώμη; Εξαίφνης, όλες και όλοι μας προσπαθούμε να απαρνηθούμε την θνητή φύση της ανθρώπινης φύσης μας και να ρίξουμε το λάθος ή το σφάλμα σε κάποιες άλλες ή κάποιους άλλους, αλλά ποτέ στον ασύφηλο, αυθάδη εαυτό μας, ποτέ μα ποτέ στο υπερφίαλο, υπέρφρον εγώ μας.

Κάθε σφάλμα, πλάνη, λάθος ή παρόραμα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από διάφορα επαγγέλματα μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία. Π.χ., στον τομέα των συστημάτων πληροφοριακής, το σφάλμα δεν ονομάζεται ποτέ ‘λάθος’, αλλά είναι πάντοτε ένα ‘bug’, δηλαδή ένα έντομο, ένα μικρόβιο ή ένας κοριός.

Άρα δεν κάνουμε τίποτα γιά να αναγνωρίσουμε πρώτα και μετά να διορθώσουμε το σφάλμα. Διότι πως μπορεί μία ή ένας βαθειά θρησκευόμενος άνθρωπος να διανοηθεί καν να σκοτώσει ένα έντομο, ένα μικρόβιο ή έναν κοριό;

Παρόμοια, στον τομέα του εμπορίου και των πωλήσεων, οι πελάτες μιάς εταιρείας ποτέ δεν αποσκιρτoύν ή αποστατούν, αλλά πάντοτε ‘μεταναστεύουν’ στα προϊόντα (αγαθά ή υπηρεσίες) των ανταγωνιστών της. Στο πεδίο δε της επιχειρηματικής στρατηγικής είναι γνωστό και πασιφανές πως η στρατηγική απόδοση μιας επιχείρησης, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, πάντα είναι το αποτέλεσμα μιάς συνδυασμένης λειτουργίας όλων των αλλαγών που έλαβαν χώρα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της επιχείρησης κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο και όλων των ενεργειών που έκανε ή των αποφάσεων που έλαβε η επιχείρηση κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Γιά λόγους μικρο-πολιτικής όμως, όταν η στρατηγική απόδοση της επιχείρησης είναι καλή (π.χ., υψηλά κέρδη), τότε η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνον των ενεργειών που έκανε ή των αποφάσεων που έλαβε η επιχείρηση κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρηση να απολαύσουν ένα χοντρό χρηματικό μπόνους. Αλλά όταν η στρατηγική απόδοση της επιχείρησης είναι κακή (π.χ., χαμηλά κέρδη ή και ζημίες), τότε η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνον των αλλαγών που έλαβαν χώρα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της επιχείρησης κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο.

Αντ
Keywords
Τυχαία Θέματα