Σε θέσεις μάχης οι πανεπιστημιακοί

Φουντώνει η κόντρα των πανεπιστημιακών με το υπουργείο Παιδείας. Καταγγέλλουν ότι ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα οδηγήσει στην καταβολή διδάκτρων. Σε διάλογο καλεί η Α. Διαμαντοπούλου

Αιτία πολέμου θεωρούν οι πρυτάνεις το νέο νόμο για τη.....
λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ,
που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Οι πρυτάνεις κατηγορούν το υπουργείο για ''εμπάθεια'', ''κρυφή ατζέντα'' εις βάρος της ακαδημαϊκής κοινότητας ''ζημίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου'', ενώ υποστηρίζουν ότι θα θεσπισθούν δίδακτρα στα προπτυχιακά τμήματα, επιβαρύνοντας την ελληνική οικογένεια.
Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Βόλο, η Σύνοδος των πρυτάνεων αποφάσισε, να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής.
Διευκρινίζει δε, ότι καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η υπουργός Παιδείας, πάντως, έχει καλέσει τους Πανεπιστημιακούς για διάλογο, καθώς τη Δευτέρα θα δοθεί και το τελικό νομοσχέδιο.
Την ίδια μέρα συνεδριάζουν εκτάκτως και οι Πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ενώ την Τρίτη, η υπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με το διοικητικό συμβούλιο των καθηγητών Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Το χάσμα πάντως μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλο, καθώς, η Σύνοδος πρυτάνεων αποφάσισε ότι :
"Επί της ουσίας, βάσει των επαναλαμβανόμενων διακηρύξεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, θεωρούμε ότι είναι επιζήμιες για τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία":
*Η αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, 2/ετή, 3/ετή) μεταλυκειακού χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο. Η έμφαση στα τριετή προγράμματα σπουδών οδηγεί σε ταυτόχρονη υποβάθμιση της ικανότητας άσκησης του επαγγέλματος και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.
*Η επαπειλούμενη κατάργηση/συγχώνευση Πανεπιστημίων χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό.
*Η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.
*Η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο.
*Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια των Πανεπιστημίων, όταν:
*Παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις τους και καταλύεται η εσωτερική δημοκρατία.
*Παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής, ελέγχου από ξένα προς το Πανεπιστήμιο κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδων συμφερόντων.
*Ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές διαδικασίες.
*Καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Τα παραπάνω οδηγούν στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε Εταιρεία, περνώντας το κόστος λειτουργίας του στην ελληνική οικογένεια.
Και οι πρυτάνεις συνεχίζουν:
"Γιατί, άραγε, η κρατική επιχορήγηση
Keywords
Τυχαία Θέματα