Στα πρόθυρα εμφυλίου στο ΠΑΣΟΚ

Στα πρόθυρα εμφυλίου βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μετά και τις δραματικές ώρες της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου, που κατέληξαν στην ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών, μετά την διαγραφή της Λούκας Κατσέλη .
Η Κ.Ο εμφανίζεται διχασμένη, ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τις όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Από τη μια, υπάρχουν εκείνοι που ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σωτηρίας ή....
εν πάση περίπτωση ένα άλλο σχήμα από το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα, ή εκλογές.


Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται μετά τις συνόδους κορυφής να εκδηλωθούν κινήσεις πίεσης προς το Μέγαρο Μαξίμου.Και εάν για κάποιους προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι οι βουλευτές του λεγόμενου βενιζελικού μπλοκ, δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με την στάση του ίδιου του αντιπροέδρου, ο οποίος εμφανίζεται να είναι σε πλήρη συμπόρευση με τον Γιώργο Παπανδρέου, συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν με νόημα «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι»
Στο αντίποδα υπάρχουν εκείνοι- εμφανίστηκαν χθες με κείμενο παρέμβαση - που ζητούν εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.


Οι 28 υπογράφοντες, ουσιαστικά στέκονται απέναντι στους συναδέλφους τους, κυρίως Βενιζελικούς, που προκρίνουν τη λύση εκλογών και άλλων κυβερνητικών σχημάτων.Σήμερα σε όλο αυτό το εμφυλιοπολεμικο κλίμα προστέθηκε η κίνηση της Άννας Διαμαντοπούλου να επικροτήσει την πρωτοβουλία των 28 βουλευτών. Μέσω twitter την χαρακτηρίζει «φωνή ειλικρίνειας και εθνικής ευθύνης» και «ποστάρει» το κείμενο τους. Οι 28, είναι νέοι βουλευτές, χρεώνονται στον Γιώργο Παπανδρέου και η στήριξη της υπουργού παιδείας ίσως και να ενισχύει τα σενάρια ότι η πρόσφατη κίνηση των τριών ήταν σε ευθεία γραμμή με το Μαξίμου.


Πάντως να θυμίσουμε ότι πριν την δική της πρωτοβουλία να συνυπογράψει κοινό άρθρο με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Γιάννη Ραγκούση είχε ταχθεί υπέρ ενός σχήματος συγκυβέρνησης σε συνέντευξη της στις 8 Οκτωβρίου. «αυτό που επιβάλλεται είναι πολιτικές έκτακτης ανάγκης, το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα δεν επιτρέπει ούτε κομματικές ούτε προσωπικές στρατηγικές. Με αυτή την έννοια θα συμφωνούσα με οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να βγει από το αδιέξοδο» είχε πει.


Αλλά και ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ υπεραμύνθηκε ενός διαφορετικού σχήματος το οποίο μπορεί να προκύψει στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια εθνική συνεννόηση και στο βάθος εκλογές. «Υπάρχει το πρώτο πεδίο που είναι η εθνική συνεννόηση. Υπάρχει το δεύτερο πεδίο που είναι ,χωρίς εκλογές η εθνική συνεννόηση να προτάξει ένα σχήμα ευρύτερης συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος που θα προκύψει από τις αποφάσεις της συνόδου .Υπάρχει και η τρίτη εκδοχή την οποία εγώ απεύχομαι γιατί ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές σε αυτή τη φάση , είναι ότι εάν τα προηγούμενα καταστούν εντελώς αδύνατα και συνεχιστεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση, κάποια στιγμή να πει ο Παπανδρέου -και καλά θα κάνει - πά
Keywords
Τυχαία Θέματα