ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΟΝ «ΑΘΗΝΑ 9,84»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:. Καλή σας ημέρα. Καλημέρα, κ. Πεταλωτή.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλημέρα σας ημέρα και χαίρομαι που σας ακούω, έστω και για λίγο και τους τρεις μαζί και θα έχουμε μια πολύ συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΄Εχουμε υπαρξιακού τύπου ερωτήματα σήμερα και θα σας βάλουμε κι....
εσάς ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έχουμε και οι πολιτικοί συντάκτες, τα υπαρξιακά ερωτήματα, ειδικά εμείς που είμαστε μιας παλαιότερης γενιάς και είχαμε την πολιτική ατζέντα με διαφορετική πλαίσιο. ΄Ετσι δεν είναι κ. Πεταλωτή; Και διαφορετική φρασεολογία.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Είναι επιβεβλημένο
για όλους μας, να προσδιορίσουμε ξανά τις πολιτικές, τις κομματικές έννοιες και τις ιδεολογικές μας αναφορές. Μέσα απ' αυτή την κρίση, νομίζω, ότι οι υπαρξιακές μας αναζητήσεις θα μας οδηγήσουν σε καλύτερες θεωρήσεις. Τουλάχιστον αυτό εύχομαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ΠΑΣΟΚ όντως έχει χάσει την ψυχή του, ένα χρόνο μετά, αφού συμπληρώνουμε, περίπου 12 μήνες, μετά την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Και είναι αιτιάσεις τις οποίες υιοθετούν πρωτίστως δικά σας κυβερνητικά στελέχη. Μήπως, κάπου στην πορεία, αυτό που έλεγε ο κ. Παπανδρέου περί πολιτικής και αγορών, αντιστράφηκε;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μία πολύ καλή ερώτηση, κ. Μουρελάτε. Είναι κάτι που μας αφορά όλους εμάς που έχουμε την τύχη - με ότι σημαίνει αυτό ως μέση λέξη- να χειριζόμαστε, να διαχειριζόμαστε τα πράγματα της χώρας, προερχόμενοι από έναν συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία εθνική αναγκαιότητα , όπου οι ιδεολογικές μας αναφορές υπάρχουν μεν, αλλά πολλές φορές είναι σε δεύτερη μοίρα ή είναι τόσο γενικές, ώστε να αποτελούν απλώς κριτήριο. Θα μου επιτρέψετε λίγο να μιλήσω προσωπικά, παρόλο που ίσως αδικεί την όλη συζήτηση. Δεν ήμουν από τους κομματικούς, οι οποίοι έχουν ένα μεγάλο κομματικό παρελθόν και εννοώ, της κυβέρνησης. ΄Εχω, όμως, την πεποίθηση ότι ειδικά σ' αυτές τις εποχές, που πολλές φορές πολιτευόμαστε με πολιτικές οι οποίες είναι επιβεβλημένες από μία εθνική αναγκαιότητα, είναι σημαντικό να έχουμε τις ιδεολογικές μας αναφορές, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο. Το έχω πει, πολλές φορές και το έχω πει και στον Γραμματέα τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει φάρος στις συγκεκριμένες εποχές, έτσι ώστε κάποια ιδεολογικά σημεία, κάποιες αφετηρίες μας να μην τις ξεχνάμε, να τις θυμόμαστε. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αλλιώς θα δώσουμε την εντύπωση της ιδεολογικής ισοπέδωσης, κάτι που θα μας αδικεί όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι όμως, κ. υπουργέ, πόσο θάρρος μπορεί να χρειαστεί ένα πολιτικό στέλεχος, ένα κομματικό στέλεχος, να βγει στην περιοχή του, στην αγορά, στο καφενείο που λέγαμε παλιά και να στηρίξει μία πολιτική, που εκ των πραγμάτων απομακρύνει το κυβερνών κόμμα από ζωτικές δυνάμεις του στο παρελθόν και αναφέρομαι, βεβαίως, στους δημοσίους υπαλλήλους. Ζωτική δύναμη το προηγούμενο διάστημα για την ιστορική αναφορά του κυβερνώντος κόμματος.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κ
Keywords
Τυχαία Θέματα