Τι συνεπάγεται η νέα βοήθεια

Μέσω του προσωρινού μηχανισμού EFSF θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ενώ η Γερμανία φαίνεται να υπαναχωρεί στις αρχικές της απαιτήσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, με αυτό τον τρόπο θα καταργηθεί το υπάρχον μνημόνιο (το οποίο θεσπίστηκε πριν τον EFSF) και η Ελλάδα θα ενταχθεί στον προσωρινό μηχανισμό,
όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Τα «κατάλοιπα» της νυν συμφωνίας θα....
ενσωματωθούν εκεί.

Έτσι, η ΕΕ ξεπερνάει και τον σκόπελο της επικύρωσης του νέου δανείου από τα 27 ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό του EFSF, η απόφαση για ένταξη μιας χώρας στον μηχανισμό επικυρώνεται από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, το συμβούλιο των κυβερνητών, το Εurogroup και τελικά από τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ.

Οι όροι της δανειοδότησης θα είναι εξαιρετικά σκληροί, όπως δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Εurogroup, και δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με την εφαρμογή των μέτρων του 2011 και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά κυρίως με τις εξασφαλίσεις που θέλουν οι δανειστές μας σε περίπτωση που ούτε αυτή την φορά υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Επίσης, όπως πληροφορείται το euro2day, στο τραπέζι ξαναμπαίνει η πρόταση της ΕΚΤ για συνολικό πακέτο διάσωσης που θα αγγίζει έως και τα 100 δισ. Και αυτό γιατί η χρηματοδότηση με μόλις 35 δισ. για το 2012, ώστε να πάρει τις εγγυήσεις το ΔΝΤ και να συνεχίσει να εκταμιεύει τις δόσεις του δανείου, θεωρείται επισφαλής, καθώς καλύπτει τις ανάγκες μόνο του επόμενου έτους. Εάν ΕΕ και ΔΝΤ θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα εκτός αγορών έως και το 2014, τότε το πακέτο στήριξης - από πλευράς χρηματοδότησης - θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το διπλάσιο.

Έτσι, στο τραπέζι της λύσης υπάρχει και το πλάνο για «χρηματοδότηση 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά να συνδυαστεί με "stand by agreement", η οποία θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παρέμβασης του EFSF μέσω αγοράς ελληνικών ομολόγων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η παρέμβαση μπορεί να φθάσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ (50 δισ. είχε ζητήσει αρχικά η ΕΚΤ). Εάν προσθέσουμε σε αυτά την δανειακή βοήθεια 35 δισ. ευρώ, τα έσοδα για αποκρατικοποιήσεις, μέρος των οποίων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - αν και περιορισμένη - με εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν τα επόμενα τρία χρόνια (γράφεται για 20 δισ. ευρώ), τότε το συνολικό πακέτο αγγίζει τα 90 - 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συζητήσεις στην Φρανκφούρτη

Μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, που θέτουν ως πολιτική προϋπόθεση Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φιλανδία και Γαλλία.

Η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο σε 1-2 χρόνια από τώρα, εάν οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλάξουν και οι ιδιωτικές τράπεζες υπαναχωρήσουν από την αρχική τ
Keywords
Τυχαία Θέματα