Το Explora ποντίζει καλώδιο από Ιταλία στο Ισραήλ.....γελοίοι του ΥΠΕΚ;

Δεν μιλάτε λαμόγια;

Γράφει ο Αδαμάντινος

Το ωκεανογραφικό πλοίο OGS Explora είναι ένα ωκεανογραφικό πλοίο, το μοναδικό κρατικό ερευνητικό σκάφος της Ιταλίας, το οποίο έχει την ικανότητα με τo sonar του να χαρτογραφεί και να ανιχνεύει φυσικό αέριο στο βυθό της θάλασσας (περισσότερες λεπτομέρειες για το πως γίνεται αυτό εδώ).
Το σκάφος αυτό, επειδή είναι κρατικό, δέν “ναυλώνεται” να κάνει έρευνα στην ΑΟΖ άλλου κράτους παρά μόνο με διακρατική
συμφωνία, με ότι επακόλουθο σημαίνει αυτό. Ανάλογα σκάφη σαν αυτό (Φωτ.1) έχει και η Νορβηγία.

Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας αριστερά (την οποία μπορείτε να μεγενθύνετε με “διπλό κλικ” του ποντικιού σας), φαίνεται ένα ωκεανογραφικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων να ερευνά για.....
“ηφαίστεια του βυθού” (πηγές φυσικού αερίου μέσα στη θάλασσα) με τη βοήθεια ενός σόναρ, που μπορεί να εκπέμπει σε διάφορες συχνότητες. Με αριθμητική ανάλυση του μετρούμενου σκεδαζόμενου κύματος από το βυθό λαμβάνεται η μορφή του τρισδιάστατου χώρου κάτω απο τη θάλασσα. Σημειώστε, ότι η έρευνα τέτοιων πλοίων δεν πραγματοποιείται εν στάσει όπως αδικαιολόγητα τα Ελληνικά ΜΜΕ αφήνουν να εννοείται αλλά εν κινήσει.

Στο κάτω μέρος της ίδιας φωτογραφίας δεξιά, φαίνεται ένας χάρτης του βυθού κατασκευασμένος με τη βοήθεια ενός τέτοιου σόναρ και του κατάλληλου λογισμικού. Μελέτη τέτοιων χαρτών μαζί με αναλύσεις πετρωμάτων και μικροοργανισμών οδηγούν σε γεωτρήσεις για ανίχνευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το πρόβλημα με το πλοίο Εxplora δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα. Την 31η Μαρτίου του 2011, σύμφωνα με το Υπ. Εξωτερικών, τo σκάφος αυτό ενώ έπλεε επί πολύ χρόνο σε ελληνική ΑΟΖ ερχόμενο απο την Ιταλία, όταν έφτασε νότια της Κάσου (Φωτ.2) ζήτησε άδεια από τις Τουρκικές αρχές για να συνεχίσει την “αποστολή” του, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής πλευράς.

Το πλοίο, όπως υπογράμμισε τότε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, εν αντιθέσει με “διαβεβαιώσεις” που είχαν παρασχεθεί από την Ιταλία, ζήτησε “άδεια” και από την Τουρκία για να συνεχίσει την “αποστολή” του, γεγονός που οδήγησε σε διάβημα της Ελληνικής κυβέρνησης στον Ιταλό πρέσβη και άμεση ανάκληση της ελληνικής “άδειας” προς το σκάφος.

Την πορεία του σκάφους αυτού από τη στιγμή που μπήκε από το Ιόνιο μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ μέχρι και σήμερα, μπορείτε να παρατηρήσετε στην επόμενη Φωτ.2, στην οποία έχουν σημειωθεί με πολύ ανοιχτό πράσινο χρώμα, οι θέσεις πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελληνική ΑΟΖ, στο Ιόνιο και την Κρήτη, ενώ με κόκκινο χρώμα είναι η πορεία του πλοίου, που φτάνει μέχρι τον κόλπο της Αττάλειας.

Την καθημερινή κίνηση του πλοίου μπορείτε να τη παρακολουθείτε και μόνοι σας στη διασύνδεση εδώ, διότι στο Google Εarth για κάποιο λόγο συνεχώς αποκρύπτεται.


Παρατηρείστε, ότι στη πορεία του σκάφους από την Ιταλία πρός την Αττάλεια – κατά σύμπτωση - βρέθηκαν όλες οι θέσεις πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελληνική Α
Keywords
Τυχαία Θέματα