Το neolaia.gr στο 1ο Φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ!

17:53 8/10/2012 - Πηγή: Neolaia

Το 1ο Φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια νεότερη συνέχεια των μέχρι πέρσι τακτικά διοργανωνόμενων Φεστιβάλ Νέων ΣΥΝ, ολοκληρώθηκε στο άλσος Γουδή, με επιτυχία. Τι σημαίνει επιτυχία όμως για το φεστιβάλ του ενιαίου, πλέον, πολιτικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ;

Βρεθήκαμε και μέλη της συντακτικής ομάδας του neolaia.gr εκεί και, αφού περάσαμε από τις μουσικές

σκηνές, τις πολυεθνικές κουζίνες και τις εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας, ανοίξαμε μια χαλαρή κουβέντα με φίλους – νέους του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που κρατήσαμε από τη συζήτηση είναι ότι η επιτυχία του φεστιβάλ ΝΕΩΝ ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στην ευρεία αποδοχή εκ μέρους του κόσμου, μιας άλλης, εναλλακτικής πρότασης πολιτισμού και πολιτικής, στη διάθεση του κοινού του για ανοιχτό διάλογο και προβληματισμό γύρω από την ευθύνη της αριστεράς στη χώρα μας σήμερα.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, το φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ «κατέβηκε» ως Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο, στημένο βέβαια πάνω στη «συνέχεια» του φεστιβάλ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και εμπλουτισμένο – πράγμα άλλωστε αναμενόμενο και θεμιτό – με πολλά θετικά στοιχεία από το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

Στηριγμένο αποκλειστικά στην εργασία πολλών εθελοντών, οι οποίοι φέτος ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, και με μειωμένες τιμές λόγω κρίσης, το φεστιβάλ έδωσε το στίγμα της πολυπολιτισμικής του παράδοσης, της οικολογικής του αντίληψης, του αντιρατσισμού, του αντιφασισμού, της αλληλεγγύης και της υπεράσπισης των δομών του κοινωνικού κράτους.

Σε καμία περίπτωση το «άνοιγμά» του σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, δεν το έκανε να αλλάξει αυτό που είναι, να γίνει πιο light ή πιο εμπορικό. Σύνθημά του : «Χρέος της γενιάς μας, η ανατροπή». Όπως διαβάσαμε και στο φυλλάδιο που μοιραζόταν στην είσοδο, «Αγώνας για ανατροπή! Για έναν κόσμο που θα χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες μας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Γιατί το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός αλλά ο σοσιαλισμός.»

Το ερώτημα κι ο προβληματισμός, πάντως, που διέτρεχε όλο το τριήμερο του φεστιβάλ δεν ήταν άλλο από το ούτως ή άλλως κεντρικό ερώτημα που διατρέχει συνολικά το πολιτικό εγχείρημα που ακούει στο όνομα «ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ»: Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί πράγματι σε έναν πολιτικό φορέα με ενιαίο ή έστω σχετικά ομογενοποιημένο πολιτικό λόγο και οργανωμένη όσο και αξιόπιστη, αληθινά εναλλακτική, πρόταση εξουσίας ή θα συντριβεί, σαν σύγχρονος πολιτικός Ίκαρος, από την απότομη λάμψη των νέων και αχαρτογράφητων αιθέρων των ποσοστών εκλογικής δύναμης που ξάφνου απολαμβάνει; Η απάντηση δύσκολη, αλλά συμβολικά θα δοθεί από το αν η μετατροπή του Φεστιβάλ Νέων του ΣΥΝ στο αντίστοιχο πρώτο φετινό του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθηθεί κι από δεύτερο, τρίτο και ούτω καθεξής…

Keywords
Τυχαία Θέματα