28η Οκτωβρίου: Όταν οι ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες έδιναν βροντερό παρόν στην πρώτη γραμμή του μετώπου
Μέσα από αφηγήσεις ειδικών και ντοκουμέντα έρχεται στο φως η συμμετοχή των Ελλήνων ηθοποιών στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η δράση του Μάνου Κατράκη, του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, του Λάμπρου Κωνσταντάρα και των υπολοίπων.
Την εποχή που κηρύχθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ο Μάνος Κατράκης ήταν ήδη γνωστός ηθοποιός. Παρόλα αυτά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Χάρη στο ανάστημά
Ο Οδυσσέας Ελύτης πολέμησε στο Αλβανικό Έπος 1940-41, στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Προσβλήθηκε από τύφο και τελικά διασώθηκε από θαύμα, όπως ο ίδιος ομολογεί.
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο Ελύτης κατατάσσεται ως ανθυπολοχαγός στη Διοίκηση του Στρατηγείου του Α’ Σώματος Στρατού. Στις 26 Φεβρουαρίου 1941 μεταφέρεται με βαρύ κοιλιακό τύφο στο νοσοκομείο Ιωαννίνων κι έπειτα από περιπετειώδη πορεία καταλήγει στην Αθήνα.
Αλβανία, κακουχίες στα λασπωμένα χιόνια των βουνών, οιμωγές θανάτου, πείνα, υποχώρηση, αρρώστιες, γερμανική εισβολή, κατοχή, θυσίες, περηφάνεια, αντίσταση…
Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» όπως ο λογοτέχνης Ανδρέας Καραντώνης, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Βλάχος , (έγραψε « το Μνήμα της Γριάς» ), οι συγγραφείς Άγγελος Τερζάκης, ( έγραψε την «Ελληνική Εποποιία 1940-41), Λουκής Ακρίτας ( έγραψε το διήγημα «οι Αρματωμένοι»), Γιάννης Μαγκλής, Διονύσιος Ρώμας (μετέπειτα βουλευτής) ο πολιτικός- υπουργός Γεώργιος Καρτάλης, ο βαρύτονος Ευάγγελος Μαγκλιβέρας, οι τενόροι Γ. Τουμπακάρης (έπεσε ηρωϊκώς μαχόμενος), Κώστας Σάμιος, οι ζωγράφοι Σπύρος Βασιλείου και Γιάννης Τσαρούχης ( που κρατούσε στα χέρια του πάντα μια δική του εικόνα της Παναγίας), οι ηθοποιοί, Λάμπρος Κωνσταντάρας ( τραυματίσθηκε σε μάχη και όταν έγινε καλά στα μετόπισθεν, ζήτησε να τον ξαναστείλουν στην πρώτη γραμμή) Διονύσης Παπαγιανόπουλος (ο πολέμαρχος ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή), Ντίνος Ηλιόπουλος ( ασυρματιστής του πυρoβολικού), Παντελής Ζερβός ( λοχίας στην πρώτη γραμμή), Νίκος Σταυρίδης (τραυματιοφορέας), Λυκούργος Καλλέργης, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Στέλιος Βόκοβιτς, Γκίκας Μπινιάρης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος, Φρίξος Θεοφανίδης, Μάκης Τζίνης, Στέφανος Πήλιος, όλοι με ψυχή λέοντα στην πρώτη γραμμή. Δυο γενναίοι ηθοποιοί που σκοτώθηκαν, οι Δήμος Αυγείας και Πάνος Παπακυριακόπουλος (ο γνωστός ως Πάνος Ντόλης)
Από μια συνέντευξη του Οδυσέα Ελύτη στο φοιτητικό περιοδικό “Πανσπουδαστική” με τίτλο “Έζησα το θαύμα της Αλβανίας” το 1965, διαβάζουμε:
“Προσωπικά εσείς, σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός, τι κάνατε στον αγώνα;
Τι να έκανα εγώ, ένα χαλασμένο παιδί της Αθήνας. Με κόπο ανυπολόγιστο, κατάφερα να είμαι απλώς συνεπής προς την αποστολή μου. Αλλά είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός ν’ αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του. Και γνώρισα από πολύ κοντά την αψηφισιά του θανάτου, την ακατάβλητη θέληση της ζωής που έγινε τελικά και δική μου.
Στο μέτωπο, αρρώστησα από βαρύτατο τύφο. Τα νερά που πίναμε, όπου βρίσκαμε, ανάμεσα στα πτώματα των μουλαριών, ήτανε μολυσμένα. Χωρίς να γνωρίζω τι έχω, χρειάστηκε να κάνω τρία μερόνυχτα με τα πόδια κα με ζώο σε βατόδρομο και να διακομισθώ στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Έμεινα εκεί σαράντα μέρες με σαράντα πυρετό, ακίνητος, με πάγο στην κοιλιά. Με είχανε αποφασίσει αλλά εγώ δεν είχα αποφασίσει τον εαυτό μου. Θυμάμαι, ότι αρνήθηκα να με μεταφέρουν στο μικρό θάλαμο των ετοιμοθανάτων, όπως κάποιο άλλο βράδυ αρνήθηκα πεισματικά να κοινωνήσω και να εξομολογηθώ στον παπά που μου φέρανε, όταν η κρίση της αρρώστιας έφτασε στο κατακόρυφο. Μόλις αρχίζανε οι βομβαρδισμοί, ανοίγανε το διπλανό μου παράθυρο -μη σπάσουν τα τζάμια και τιναχτούν επάνω μου- και φεύγανε όλοι στα καταφύγια. Έτσι πέρασα όλες τις τρομερές πρώτες μέρες της γερμανικής επιθέσεως. Κατάμονος, σ’ έναν έρημο θάλαμο, και γεμάτος πληγές από την απόλυτη ακινησία.
Και την ημέρα που κρίθηκε ότι είχα γλυτώσει και άρχισε να υποχωρεί ο πυρετός, ήρθε η διαταγή να εκκενωθεί το Νοσοκομείο. Με βάλανε όπως-όπως σ’ ένα φορείο, που το χώσανε σ’ ένα φορτηγό αυτοκίνητο.
Η φάλαγγα από τα Γιάννενα ως το Αγρίνιο πυροβολήθηκε οχτώ φορές από τα “στούκας”. Οι φαντάροι τρέχανε στα χωράφια, όμως εγώ ήταν αδύνατον να σταθώ όρθιος έστω και για μια στιγμή. Τελικά στο Αγρίνιο, με παρατήσανε σ’ ένα πεζούλι και φύγανε. Μια καλή κοπέλλα, εθελοτής νοσοκόμος με άλλη αποστολή, με βοήθησε κα μ’ έσυρε ως το υπόγειο μιας καπναποθήκης, όπου σωριάστηκα κι έμεινα τρεις μέρες (…) Οι γιατροί στην Αθήνα τρίβανε τα μάτια τους. Σύμφωνα με την Επιστήμη, θα έπρεπε με την πρώτη παραμικρή μετακίνηση να πάθω εντερορραγία και να τελειώσω (…) αν “έζησα το θαύμα” σώθηκα και από ένα θαύμα.”
Η συμμετοχή του Ελύτη στον ελληνοϊταλικό πόλεμο το χειμώνα του 1940-41 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ποιητική και ιδεολογική του διαμόρφωση και σήμανε την αρχή μιας νέας περιόδου στην πνευματική του πορεία. Η εμπειρία του πολέμου ώθησε τον Ελύτη να στραφεί πιο άμεσα προς την ιστορία και το συλλογικό αίσθημα στο έργο του.
Πολύ αργότερα, όταν ο πόλεμος ήταν μια μακρινή ανάμνηση από το παρελθόν, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος είχε πει σε συνέντευξή του: ”Δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και αν περάσουν. Πώς να σβήσει από τη μνήμη μου η εξόρμησις στο ύψωμα του Αγ. Αθανασίου στη Χειμάρα; Ανεβήκαμε με χέρια και πόδια, πολεμώντας με πέτρες. Είχα, θυμάμαι, πέντε φυσίγγια επί 20 ώρες. Εκεί που είχαμε σκαρφαλώσει, δεν μπορούσαν να μας φτάσουν τα μεταγωγικά. Κι εμείς πολεμούσαμε με πέτρες”. Ο Παπαγιανόπουλος βγήκε ζωντανός από την πρώτη γραμμή του μετώπου και μετά τη συνθηκολόγηση επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Διακοφτό, με το μόνο διαθέσιμο μέσο. Τα πόδια του….
Ο Λάμπρος Κωσταντάρας τραυματίστηκε σε μάχη και όταν έγινε καλά στα μετόπισθεν, ζήτησε να τον ξαναστείλουν στην πρώτη γραμμή.
Από το Μέτωπο, από αριστερά στη φωτογραφία όρθιοι: Δ. Γαλερίδης (δημοσιογράφος), Γεώργιος Καρτάλης (υπουργός), Δ. Θιβαδόπουλος ( καθηγητής), Γεώργιος Θεοτοκάς ( συγγραφέας), Συμεόνογλου (βιομήχανος) Κώστας Μάγερ (δημοσιογράφος). Καθιστοί: Ευ. Μαγκλιβέρας (βαρύτονος), Λάμπρος Κωνσταντάρας (ηθοποιός) Κώστας Σάμιος ( τενόρος) και Τσαλίκης (έμπορος).
Η φωτογραφία απεικονίζει τον Γιάννη Τσαρούχη με στρατιωτικά ρούχα να κρατά εικόνα της Παναγίας το 1941. Σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου του Γ. Τσαρούχη, ο οποίος πολέμησε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο του ’40, τις τελευταίες μέρες του πολέμου της Αλβανίας, ακούστηκε ένα περίεργο νέο, η Παναγία παρουσιάστηκε σ’ έναν ανθυπασπιστή και αυτός την νόμισε για Αλβανίδα κατάσκοπο, και πήγε να την πυροβολήσει. Αυτή σήκωσε την παλάμη της να τον σταματήσει και τού είπε: ”Μη χτυπάς. Ένα έχω να σου πω: τη Λαμπρή θα είσαστε στα σπίτια σας”. Αμέσως δόθηκε διαταγή να χτιστεί εκκλησία στο μέρος που παρουσιάστηκε η Παναγία, ή μάλλον να επισκευαστεί ένας γκρεμισμένος μύλος. Ο διοικητής της μονάδας είπε σε έναν ανθυπολοχαγό να βγάλει τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Η εικόνα που κρατά στα χέρια του ο Γ. Τσαρούχης απεικονίζει την Παναγία με το Χριστό και στο κάτω μέρος τα θαύματά της. Αριστερά τον ανθυπασπιστή που πάει να πυροβολήσει την Παναγία και τους στρατιώτες που πάνε να χτίσουν το μύλο για να τον κάνουνε εκκλησία. Την ζωγράφισε μετά από διαταγή του διοικητή για να κοσμήσει το τέπλο της εκκλησίας.
Ο Δήμος Αυγείας και ο Πάνος Παπακυριακόπουλος, ήταν οι μεγάλες απώλειες των ηθοποιών στον πόλεμο. Ο Δήμος στις 21-11-40, κολυμπώντας, μ’ ένα μαχαίρι στο στόμα, έκοψε τα καλώδια κι έσωσε μια σημαντική γέφυρα από την ανατίναξη κι έτσι μπήκε ο στρατός μας στην Κορυτσά. Για την πράξη του αυτή παρασημοφορήθηκε. Ξαναπήγε στο Μέτωπο, όπου σε μια άλλη μάχη τραυματίσθηκε στην κοιλιά και πέθανε από αιμορραγία. Ο Πάνος Παπακυριακόπουλος ( Ντόλης το ψευδώνυμό του στο θέατρο του Λαού στο Μεταξουργείο, όπου έπαιζε) έπεσε πολεμώντας στον Αυλώνα στις 25-1-1941.
Ο Χρήστος Πύρπασος, (Πυρπασόπουλος), δημοσιογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας, συγκλονισμένος αποτύπωσε τον πόνο των συναδέλφων του νεκρού Πάνου Ντόλη, στους παρακάτω στίχους: « …κι έπεσε για την πατρίδα / ο φτωχός ο θεατρίνος, / έξω από τον Αυλώνα,/ ο άξιος πολεμιστής. / Πέθανε ανδρικά στη μάχη / ωσάν Έλληνας εκείνος / του θεάτρου του πολέμου / που ήταν πρωταγωνιστής»
Διαβάστε επίσης:
28η Οκτωβρίου: Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου – Τα σημεία με αυξημένη κίνηση
Πάτρα: «Ντου» της ΕΛ.ΑΣ. σε νυχτερινό μαγαζί που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικους, μετά τη Βουλιαγμένη
Βουλιαγμένη: Βίντεο ντοκουμέντο με τους μαθητές να καταρρέουν από το αλκοόλ – Παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων (videos)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετά τα κοντομάνικα… βγάζουμε ομπρέλες – Έρχονται βροχές και καταιγίδες
- Πένθος στον ΠΑΟΚ: Πέθανε ο Τόντσι Γκάμπριτς
- Ποιος ήταν ο πρώτος πεσών Έλληνας στρατιώτης στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940;
- Εξιχνιάστηκε η θανατηφόρα παράσυρση της 32χρονης στις Σάπες Ροδόπης
- Χάος στην εθνική Λαμίας - Αθηνών: Ουρές 10 χιλιομέτρων - Με βήμα σημειωτόν η επιστροφή
- Θάνατος τουρίστα κατά τη διάρκεια εκδρομής με σκάφος στο Φωκιανό Κυνουρίας
- Ο πρώτος χορός της Ελένης Χαμπέρη με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Αναστασίου και το τσιφτετέλι της στο γλέντι γάμου
- Οι αστειότητες στα δεξιά της Δεξιάς, οι κίνδυνοι και το δώρο εξ ουρανού... για τον Μητσοτάκη
- Ο Έλληνας νευροχειρουργός που αφαιρεί όγκους από τον εγκέφαλο μέσω τον φρυδιών
- Τραγωδία στα Κατεχόμενα: Έδωσαν γάλα με αλκοόλ σε 7 βρέφη – Ένα νεκρό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Καίτη Φίνου: Tο μήνυμα στον Λευτέρη Πανταζή για το τέλος της εγκυμοσύνης της – «Πιστεύει κάτι άδικα»
- Χρυσή Μπάλα: Διέρρευσαν τα αποτελέσματα από την Daily Mail – Νικητής ο Βινίσιους για πρώτη φορά
- Αυστρία: Κυνηγός πυροβόλησε και σκότωσε δήμαρχο και έναν πολίτη – Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του
- Δήμος Λαμίας: Σοκ και αντιδράσεις από την απόφαση για νέα προμήθεια σχολικών γευμάτων από την «Γιαννίτσης»
- 28η Οκτωβρίου: Όταν οι ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες έδιναν βροντερό παρόν στην πρώτη γραμμή του μετώπου
- Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
- Λαμία: Σοβαρό τροχαίο με τραυματίες στη διασταύρωση για Λουτρά Υπάτης (Video)
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τέλος από την τεχνική ηγεσία ο Τεν Χαγκ – Προσωρινός αντικαταστάτης ο Φαν Νίστελροϊ
- Στα άδυτα της γερμανικής κατοχής
- Φλοίσβος: Παρέλαση… στην παραλία (Photos)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- 28η Οκτωβρίου: Όταν οι ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες έδιναν βροντερό παρόν στην πρώτη γραμμή του μετώπου
- Λαμία: Σοβαρό τροχαίο με τραυματίες στη διασταύρωση για Λουτρά Υπάτης (Video)
- Δήμος Λαμίας: Σοκ και αντιδράσεις από την απόφαση για νέα προμήθεια σχολικών γευμάτων από την «Γιαννίτσης»
- Ψέριμος: Έκαναν παρέλαση στην παραλία οι 4 μαθητές του νησιού (Video)
- Στα άδυτα της γερμανικής κατοχής
- Χρυσή Μπάλα: Διέρρευσαν τα αποτελέσματα από την Daily Mail – Νικητής ο Βινίσιους για πρώτη φορά
- Η Καρακλιούμη εξηγεί με απλά λόγια γιατί ο αποκλεισμός Κασσελάκη λειτουργεί ανάποδα
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τέλος από την τεχνική ηγεσία ο Τεν Χαγκ – Προσωρινός αντικαταστάτης ο Φαν Νίστελροϊ
- Πρωτοφανής παραβίαση βάσης δεδομένων του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών από πρακτορείο ντετέκτιβ
- Ολυμπιακός: Χάνει το υπόλοιπο της σεζόν ο Γιουσούφ Γιαζίτσι – Επιβεβαιώθηκε η ρήξη χιαστού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνταγματάρχης Γκίκας Τρίπος: Ο ήρωας ανάπηρος πολέμου που άνοιγε τις στρατιωτικές παρελάσεις χωρίς πόδια!
- Νίκος Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: «Θα είμαστε παντού. Δίπλα στους πολίτες που απαιτούν μια δίκαιη κοινωνία»
- Handelsblatt: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στη μείωση του χρέους
- Volkswagen: Σχεδιάζει να κλείσει τρία εργοστάσια στην Γερμανία, μειώσεις μισθών και χιλιάδες απολύσεις
- Παρατηρητήριο Διαμερισμάτων: Σε βάθος δεκαετίας, η μέση αύξηση της αξίας κάθε τύπου σπιτιού μετρήθηκε πάνω από 78%
- Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε τα όσπρια πριν τα μαγειρέψουμε
- Σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στον Πειραιά - Φωτογραφίες από την παρέλαση
- Γαύδος: Εντοπίστηκαν 60 μετανάστες σε παραλία του νησιού
- Εκδήλωση για σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα στα Χανιά