5 ελληνικές πόλεις που αξίζει να επισκεφθείς… για τα κάστρα τους (Photos)

Το ότι η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα σε ομορφιά, φυσικά τοπία, παραλίες, λιθόστρωτα καλντερίμια, γειτονιές που μοιάζουν να έχουν σταματήσει στον χρόνο, εκλεκτά τοπικά προϊόντα και πολλά ακόμη είναι μάλλον δεδομένο.

Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι πόλεις της Ελλάδας που συνδυάζουν την παράδοση του κάθε τόπου με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ δεν «κουβαλούν» τους έντονους ρυθμούς της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να θέλεις να τις επισκέπτεσαι προκειμένου

να επιστρέφεις με πλούσιες εικόνες.

Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιες πόλεις που εκτός από όλα τα παραπάνω ξεχώριζουν και για τα κάστρα τους, ή μάλλον τις καστροπολιτείες τους.

Τα κάστρα που βρίσκονται στην Ελλάδα προέρχονται από διαφορετικές εποχές και διαφορετικούς πολιτισμούς. Αρχαίες ακροπόλεις, μεσαιωνικά κάστρα, βυζαντινές καστροπολιτείες συνυπάρχουν με φράγκικα, ενετικά, καταλανικά και οθωμανικά κάστρα, σπαρμένα σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Ας δούμε πέντε πόλεις της χώρας μας που ξεχωρίζουν για… τα κάστρα τους (και όχι μόνο) και αξίζει να επισκεφτείτε.

Ναύπακτος

Στους πρόποδες του όρους Ρηγάνι, στέκει το κάστρο της Ναυπάκτου, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα κάστρα στην Ελλάδα.

Η Ναύπακτος πήρε το όνομά της από την ίδια τη λειτουργία της ως τόπος κατασκευής πλοίων. Οι ξένοι την αποκαλούσαν Λεπάντο και με αυτό το όνομα έγινε γνωστή σε όλον τον ευρωπαϊκό κόσμο.

Το κάστρο της Ναυπάκτου οφείλει τη σημερινή του εικόνα σε εργασίες που έγιναν σε διάφορες περιόδους για πάρα πολλούς αιώνες.

Ρόδος

Στο βόρειο άκρο της Ρόδου, πάνω στα ερείπια της ελληνιστικής πόλης, οικοδομήθηκε η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, από τις ελάχιστες περιπτώσεις τόσο καλοδιατηρημένης και ακόμα ζωντανής πόλης της μεσαιωνικής περιόδου στον ελληνικό χώρο.

Οι Ιωαννίτες Ιππότες ζήτησαν από τον Γενουάτη Βινιόλο ντε Βινιόλι (Vignolo de Vignoli), που κατείχε κτήματα στην Κω, στη Λέρο και στη Λάρδο της Ρόδου, να καταλάβουν μαζί τη Ρόδο. Η παράδοση της πόλης στους Ιππότες έγινε στις 15 Αυγούστου του 1309 και για σχεδόν 200 χρόνια, μέχρι το 1522 που την κατέλαβαν οι Οθωμανοί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

Ναύπλιο

Το φρούριο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Ο λόφος του Παλαμηδίου, που οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη, δεν φαίνεται να είχε οχυρωθεί συστηματικά μέχρι τα χρόνια της δεύτερης Ενετοκρατίας. Η κατασκευή του φρουρίου πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά επί των ημερών του Βενετσιάνου Γενικού Προβλεπτή του Στόλου, Αυγουστίνου Σαγρέδου, από το 1711 έως το 1714, καθιστώντας την οχύρωση του φρουρίου πραγματικό επίτευγμα τόσο από πλευράς οχυρωματικής όσο και από πλευράς ταχύτητας κατασκευής του.

Οι οκτώ συνολικά προμαχώνες του κάστρου είναι αυτοτελείς, ούτως ώστε, αν ένας από αυτούς καταληφθεί, η άμυνα να συνεχίζεται από τους υπόλοιπους.

Χανιά

Το Φραγκοκάστελλο είναι ενετικό μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, περίπου 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων, εντός του νομού Χανίων.

Το βενετικό όνομα του κάστρου ήταν Άγιος Νικήτας. Επικράτησε όμως η ονομασία Φραγκοκάστελλο, που του αποδόθηκε από τον τοπικό πληθυσμό και σημαίνει το κάστρο των Φράγκων, καθώς οι ντόπιοι συνήθιζαν να αποκαλούν Φράγκους όλους τους ξένους καθολικούς. Το όνομα σταδιακά υιοθετήθηκε και από τους Βενετούς.

Μυτιλήνη

Το κάστρο της Μυτιλήνης απλώνεται σε μια μικρή χερσόνησο στα βορειοανατολικά της πόλης και είναι από τα πιο όμορφα κάστρα. Πρόκειται για βυζαντινό κάστρο που όμως έχει χτιστεί πάνω σε θέση αρχαίας ακρόπολης.

Εκτείνεται σε περίπου 60 στρέμματα και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου. Το 1462 οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη της Μυτιλήνης και φυσικά το κάστρο. Μέσα στα χρόνια δέχεται διάφορες προσθήκες κυρίως σε οχυρωματικούς πύργους φτάνοντας τον 19ο αιώνα να έχει κυρίως στρατιωτικό χαρακτήρα παρά αμυντικό.

Στη συνέχεια, πέρασε στα ελληνικά χέρια, όταν το Νοέμβριο του 1912 η Λέσβος περιήλθε στο ελληνικό κράτος.

Διαβάστε επίσης:

5 (χαλαρά) πράγματα για να κάνεις στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο

John Pasche: Ο άνθρωπος και η ιστορία πίσω από το διάσημο logo των Rolling Stones

Χριστουγεννιάτικο σποτ των Marks & Spencer υποδαυλίζει τα πάθη στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Keywords
Τυχαία Θέματα