Aττική: Οι τέσσερις παρεμβάσεις που έμειναν στα χαρτιά (Photos/Video)

Είναι παρεμβάσεις που, εάν γίνονταν, θα άλλαζαν σημαντικά την Αττική. Έργα εμβληματικά, που θα σφράγιζαν την πορεία του Λεκανοπεδίου και θα βελτίωναν, σε πολλά επίπεδα, την καθημερινότητα των κατοίκων της. Τα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του το 2019 – πριν από τη λαίλαπα του κορωνοϊού.

Ας δούμε την πορεία τους, εάν έχουν προχωρήσει, πού βρίσκονται.

Φυλακές Κορυδαλλού

«Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής».

Είναι

το μόνο έργο στο οποίο έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα υλοποίησης. Ο «νέος Κορυδαλλός» ή, ορθότερα, το Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών, θα γίνει στον Ασπρόπυργο, σε οικόπεδο 180 στρεμμάτων. Εκεί όπου υπάρχουν παλιές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα κατεδαφιστούν.

Η νέα φυλακή, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια, δεν θα έχει μόνο κελιά κρατουμένων, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων σε 12 πτέρυγες. Θα δημιουργηθούν επτά δικαστικές αίθουσες και το Τμήμα Μεταγωγών. Επίσης, θα διαθέτει μέχρι και σχολικά συγκροτήματα, πτέρυγα «ευάλωτων ομάδων» αλλά και επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες.

Όταν και εφόσον κατασκευαστούν – διότι σαφές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει – θα αποτελέσουν παρελθόν οι σημερινές φυλακές Κορυδαλλού: ένα συγκρότημα μεγάλων, μουντών, ομοιόμορφων κτηρίων, που δεσπόζουν καθώς εισέρχεται κανείς στην πόλη μέσω της Γρηγορίου Λαμπράκη, θα πάψει να υπάρχει…

Κτήμα στο Τατόι

«Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές, ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες».

Σαν μια θάλασσα από στάχτη και κάρβουνο, με μαύρα, νεκρά δέντρα. Έτσι μοιάζει το άλλοτε καταπράσινο και ζωντανό δάσος του Τατοΐου μετά την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, που έκαψε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής και έβαλε ένα άδοξο τέλος στα σχέδια ανάπλασης και αξιοποίησης των πρώην βασιλικών κτημάτων το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Τουλάχιστον πέντε κτήρια του ιστορικού πυρήνα του κτήματος παρουσιάζουν μεγαλύτερες ή μικρότερες φθορές (Διευθυντήριο, Οικία Στουρμ, Οικία Φροντιστή, Κτήριο Προσωπικού, Κτήριο Τηλεπικοινωνιών).

Πρόσφατα εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης του Κτηρίου Προσωπικού, το οποίο υπέστη σημαντικές ζημιές. Η απόφαση προβλέπει πλήρη αποτύπωση του κτηρίου με τοπογραφικό όργανο και drone και παραγωγή σχεδίων σε ψηφιακή μορφή, αρχιτεκτονική μελέτη τεκμηρίωσης αποκατάστασης του κτηρίου, στατική μελέτη, έλεγχο στατικής επάρκειας και ενισχύσεων με βάση την αρχιτεκτονική πρόταση αποκατάστασης.

Στη σχετική απόφαση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κτήριο φαίνεται ότι προορίζεται για να γίνει ξενοδοχείο, αφού διαβάζουμε ότι προβλέπονται «μελέτες Η/Μ (ύδρευση, αποχέτευση, πυροπροστασία, ενεργειακής απόδοσης – θέρμανση, κλιματισμός) για την αποκατάσταση του κτηρίου ως ξενοδοχείου με βάση την αρχιτεκτονική πρόταση.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, πάντως, για το Τατόι, για τη σύνταξη της οποίας ελήφθησαν παραδείγματα από 18 αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού αλλά και προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν, το έργο θα κινηθεί πάνω σε πολλές διαφορετικές θεματικές κατευθύνσεις ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας.

Οι πολιτιστικές δράσεις θα φιλοξενούνται, κατά κύριο λόγο, στην ανακτορική ενότητα του κτήματος, ενώ στα συνοδευτικά κτήρια θα λειτουργήσουν ξενώνας πολυτελείας, χώροι ευεξίας, καφέ, εστιατόρια, καταστήματα και χώροι εκδηλώσεων. Θα δημιουργηθούν, πάντα σύμφωνα με τα σχέδια, παράλληλα, χώροι άθλησης και αναψυχής, στους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται για περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία κ.ά., ενώ προβλέπεται και η λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων.

«Νέα ζωή στα Εξάρχεια»

«Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή».

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), τα σχέδια ακυρώθηκαν. Η ματαίωση του έργου συνέβη κυρίως επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τη συμφωνία, κατά την οποία το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα ορίζει ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου.

Το ίδιο το υπουργείο διευκρινίζει ότι «έχουμε το σημαντικότερο μουσείο στο είδος του και την παλαιότερη και ιστορική αρχιτεκτονική σχολή. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται υπογείως εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους αναγκαίους χώρους προκειμένου να προχωρήσει στη σωστή έκθεση των Συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως με το “Ακροπόλ”, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας».

Καλά όλα αυτά, αλλά δεν υπάρχει καν συζήτηση για το ΕΜΠ ούτε για την ενοποίησή του με το Μουσείο.

Λιπάσματα Δραπετσώνας

«Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στον χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα».

«Σε μητροπολιτικό πάρκο που θα φιλοξενεί αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις μετατρέπονται 204 στρέμματα στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας» είχε πει τότε ο Μητσοτάκης «και στο ίδιο σημείο ιδρύεται διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού».

Λίγους μήνες μετά τις προγραμματικές όμως μια νέα κυβερνητική εξαγγελία, η οποία αφορούσε δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο διατηρητέο κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την περιοχή των Λιπασμάτων, γινόταν γνωστή.

Και άρχισε, η αλήθεια είναι, να υλοποιείται, αφού το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ είναι ένα εργοτάξιο ακόμα και τώρα, εν μέσω πανδημίας.

Όσο για την παραθαλάσσια περιοχή «Λιπάσματα», παραμένει ένα έρημο κομμάτι του Πειραιά που ανήκει στον Δήμο Κερατσινίου και Δραπετσώνας. Ποιο είναι το μέλλον της; Άγνωστο…

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο στη Βούλα: Ο Μονογυιός είχε παραλάβει τη Ferrari λίγο πριν! Σοκάρουν οι μαρτυρίες (photos/videos)

Κρήτη: Με σασμό έληξε βεντέτα 20 ετών – «Επισφραγίστηκε» με δύο βαφτίσεις (video)

Στον μοναχό από το Άγιο όρος ανήκει το πτώμα που ξεβράστηκε στη Σκόπελο

Keywords
Τυχαία Θέματα