BBC: Η αιφνιδιαστική προέλαση της Ουκρανίας στη Ρωσία αποτελεί δίλημμα για τον Μπάιντεν

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης του αντίκτυπου της αστραπιαίας επίθεσης της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας καθώς ο Ζελένσκι φαίνεται να τα παίζει όλα για όλα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πώς η εισβολή θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την πολιτική και στρατιωτική δυναμική του πολέμου, καθώς και τη στάση της Ουάσιγκτον σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ.

Η ουκρανική επιδρομή, που αιφνιδίασε τόσο Ρώσους όσο και προφανώς

δυτικούς ηγέτες, υπογραμμίζει ένα από τα πιο επικίνδυνα διλήμματα για την άμυνα της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από τη Δύση: ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθούσε συνεχώς να εξουσιοδοτήσει το Κίεβο να απωθήσει τη ρωσική εισβολή χωρίς να διακινδυνεύσει μια αμερικανική κλιμάκωση με τη Μόσχα. Καθώς ο Πρόεδρος Πούτιν προσπαθούσε πάντα να απεικονίσει τη σύγκρουση ως πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε να θέσει σαφή όρια στην πολιτική των ΗΠΑ για να αποδομήσει αυτό το αφήγημα και να αποτρέψει μια επέκταση της σύγκρουσης.

Ωστόσο, η επίθεση στο Κουρσκ της Ουκρανίας – η μεγαλύτερη εισβολή στη Ρωσία από ξένο στρατό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές – έχει εγείρει μια σειρά από επείγοντα ερωτήματα για τον Λευκό Οίκο. Επεκτείνει γρήγορα τα όρια που έχει θέσει η Ουάσιγκτον για τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα και συστήματα του ΝΑΤΟ; Κινδυνεύει να περάσει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας σχετικά με τη δυτική εμπλοκή στον πόλεμο; Αν όχι, έχει δείξει ο Πρόεδρος Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον ότι μπορεί να αποκαλύψει την μπλόφα του Πούτιν;

Παρά τους κινδύνους και την αβεβαιότητα, υπάρχει μια αίσθηση έκπληξης και θαυμασμού μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον για την κίνηση του Ζελένσκι. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Ουκρανία δεν προειδοποίησε για την επίθεση. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει «καμία σχέση» με αυτό.

Όσον αφορά τη χρήση αμερικανικών όπλων, εκπρόσωποι από τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνουν επίσημα εάν χρησιμοποιούνται, αλλά φαίνεται συντριπτικά σαφές ότι χρησιμοποιούνται, δεδομένης της εξάρτησης της Ουκρανίας από τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, πρώην εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, είπε στη Φωνή της Αμερικής ότι οι εκτοξευτές πυραύλων HIMAR που παρείχαν οι ΗΠΑ ήταν κρίσιμοι για την προέλαση.

Η έγκριση των ΗΠΑ για τη χρήση των όπλων της από την Ουκρανία στην εισβολή στο Κουρσκ δίδεται σίγουρα σιωπηρά. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε αυτή την εβδομάδα: «Εκτιμούμε ότι είναι εντός των ορίων πολιτικής που έχουμε θέσει. Αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αλλάξει, καθώς σχετίζονται ιδιαίτερα με τη χρήση των αμερικανικών όπλων». Αξιωματούχοι λένε ότι η επίθεση είναι «συνεπής» με την πολιτική τους «από την αρχή» ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί από επιθέσεις που έρχονται πέρα ​​από τα σύνορα.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία – καθιστώντας τη σχέση την πιο σημαντική για τις προοπτικές της Ουκρανίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Πεντάγωνο ενέκρινε την 63η δόση του εξοπλισμού μέσα σε τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Stinger και των βλημάτων πυροβολικού. Αλλά από την αρχή της ρωσικής εισβολής, η προσέγγιση του Προέδρου Μπάιντεν χαρακτηρίστηκε αρχικά από την άρνηση αποστολής ακόμη πιο προηγμένων όπλων – συμπεριλαμβανομένων, διαδοχικά, πυραύλων Himars, πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot και μαχητικά αεροσκάφη F-16 – πριν αλλάξει αργότερα γνώμη.

Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική του Λευκού Οίκου για τις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος. Για πολλούς μήνες ο Πρόεδρος Ζελένσκι ζητούσε άδεια να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία που διευκόλυναν επιθέσεις στην Ουκρανία. Τον Μάιο, ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε τελικά τη χρήση αμερικανικών όπλων για να χτυπήσει πέρα ​​από τα σύνορα στη Ρωσία, αλλά μόνο σε περιορισμένο εύρος από την περιοχή του Χάρκοβο – η οποία βρισκόταν υπό ρωσική επίθεση. Ο Λευκός Οίκος περιέγραψε τις επιτρεπόμενες ενέργειες της Ουκρανίας ως μέτρα «αντεπιθέσεων».

«Είναι εξουσιοδοτημένοι να χρησιμοποιούνται κοντά στα σύνορα όταν [ρωσικές στρατιωτικές τοποθεσίες] χρησιμοποιούνται στην άλλη πλευρά των συνόρων για να επιτεθούν σε συγκεκριμένους στόχους στην Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν τον Ιούνιο. «Δεν επιτρέπουμε χτυπήματα 200 μίλια στη Ρωσία και δεν επιτρέπουμε χτυπήματα στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο».

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ίδια άδεια επεκτάθηκε σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος των συνόρων όπου οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να επιτεθούν στην Ουκρανία.

Έκτοτε, ο Ζελένσκ μαζί με ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους και ορισμένους Δημοκρατικούς στην Ουάσιγκτον, προέτρεψαν τις ΗΠΑ να «λύσουν» περαιτέρω τα χέρια της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός ηγέτης θέλει να μπορεί να χρησιμοποιεί ATACMS που παρέχονται από την Αμερική ή πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθεί βαθιά στη Ρωσία για να απομακρύνει θέσεις εκτόξευσης drones ή πυραύλων. Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε.

Πάνω από όλες αυτές τις αποφάσεις αιωρούνται δυσοίωνα οι προειδοποιήσεις του Προέδρου Πούτιν, ο οποίος στο παρελθόν είχε απειλήσει να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Τελικά, η στάση του Προέδρου Μπάιντεν θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής: Η Ουκρανία μπορεί να αποφασίσει πώς θα αμυνθεί καλύτερα χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων πέρα ​​από τα σύνορα, αλλά εντός πολύ ξεκάθαρων ορίων – συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Οι λέξεις που χρησιμοποίησε τον Ιούνιο υποδηλώνουν ότι τα όρια της Ουκρανίας ήταν «κοντά στα σύνορα».

Η επίθεση του Κουρσκ μεταφέρει το δίλημμα της Αμερικής σε απροσδόκητο έδαφος – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η εισβολή της Ουκρανίας είναι μια διασυνοριακή χερσαία επίθεση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει 5.000 και 12.000 στρατιώτες. Ορισμένες ανεπιβεβαίωτες ρωσικές αναφορές υποδηλώνουν ότι οι δυνάμεις της θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει έως και 30 χιλιόμετρα στη Ρωσία. Μέχρι τα μέσα αυτής της εβδομάδας το Κίεβο είπε ότι οι δυνάμεις του είχαν τον έλεγχο 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ρωσικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 70 χωριών και πόλεων, και είχαν αιχμαλωτίσει εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 132.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να διστάζουν να μιλήσουν για αυτό δημόσια φαίνεται ότι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τι σημαίνει για την κατάσταση του πεδίου μάχης, το μέλλον του πολέμου και πώς αυτό επηρεάζει τους υπολογισμούς του Πούτιν.

Εάν ο Ζελένσκι ήταν απογοητευμένος με αυτό που αντιλήφθηκε ως υπερβολική προσοχή ή αργή λήψη αποφάσεων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με τις άδειες όπλων, μπορεί να προσπαθεί να του δείξει ότι μπορεί να πιέσει τόσο εκείνον – όσο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι ένα τολμηρό στοίχημα.

Μοχλός πίεσης στη Ρωσία να αρχίσει δίκαιες συνομιλίες

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε σήμερα ότι η διασυνοριακή εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ήταν αναγκαία για να πείσει τη Μόσχα να αρχίσει «δίκαιες, ειρηνευτικές» συνομιλίες.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ είπε ότι η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει το Κουρσκ, αλλά πρέπει να αναγκάσει τη Ρωσία να αρχίσει συνομιλίες με τους όρους του Κιέβου.

«Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στην Ρωσία», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πως το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να μπει μέσα σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία»

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια διασυνοριακή επίθεση στην Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και κατέλαβε τμήμα της περιοχής Κούρσκ.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και σήμερα ελέγχει περίπου το 18% του εδάφους της.

Διαβάστε επίσης:

Απόκοσμες σκηνές στη Σμύρνη – Μεγάλη φωτιά στο Κορδελιό, εκκενώνονται περιοχές, κάηκαν σπίτια (videos)

Πολωνία: Ο πιο… έξυπνος σκύλος του κόσμου – Πετάει το μπαλάκι του από το μπαλκόνι και ζητά από περαστικούς να παίξουν μαζί του (Video)

Το Ισραήλ εξέδωσε νέα εντολή για εκκένωση περιοχών στη Γάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα