Πόλεμος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Το νέο φορμάτ του Champions League και η κλειστή λίγκα (Video)

Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση του νέου Champions League, με τις αλλαγές να εφαρμόζονται τη σεζόν 2024-2025, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην σύσταση της European Super League.

Γεγονός είναι

πως οι τηλεοπτικές και χορηγικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με την ανανέωση της παρούσας μορφής της διοργάνωσης για την τετραετία 2021-2024, αναμένεται να επανεξεταστούν το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προχωράει κανονικά το πλάνο της αναδιαμόρφωσης της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης με 36 ομάδες να συμμετέχουν στην τελική του φάση και την διεξαγωγή του να αλλάζει ριζικά.

Αναλυτικότερα, η φάση των ομίλων θα… αντικατασταθεί από έναν μεγάλο όμιλο με 36 ομάδες οι οποίος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πώς θα επιλεγούν, όμως γνωρίζουμε ότι ο κάθε σύλλογος θα δώσει 10 αγώνες (5 εντός έδρας και 5 εκτός έδρας), με τα ζευγάρια να βγαίνoυν μέσω κλήρωσης από διάφορα γκρουπ δυναμικότητας.

Μετά από αυτή την φάση οι 8 ομάδες με τους περισσότερους βαθμούς θα παίρνουν την πρόκριση στην επόμενη φάση η οποία θα είναι νοκ άουτ, ενώ οι υπόλοιπες θα αγωνιστούν σε αναμερήσεις-μπαράζ εντός και εκτός έδρας.

Έτσι θα διαμορφώνεται η φάση των «16» (8 καλύτεροι + 8 μέσω των μπαράζ) και το Champions League θα συνεχίζεται με την γνωστή πλέον μορφή των διπλών αγώνων μέσω των οποίων θα περνούν στον προημιτελικό, στον ημιτελικό κι έπειτα στον μεγάλο τελικό, ο οποίος θα είναι μονός αγώνας.

Στο μεταξύ, σαν κεραυνός εν αιθρία – ή ίσως και όχι – έσκασε η είδηση για την ίδρυση μιας νέας κλειστής Λίγκας με την ονομασία European Super League την οποία υποστηρίζουν 12 ομάδες έως τώρα.

Η European Super League με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της:

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι’ αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

Αιτία το χρέος, κίνητρο τα δισεκατομμύρια

Όπως σημειώνουν αναλυτές, περίπου 750 εκατομμύρια απώλειες μόνο το 2019-20 (φέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες) και 5,7 δισεκατομμύρια καθαρό χρέος , είναι ένα μόνο κομμάτι του σύνθετου αυτού παζλ.

Σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να εντοπιστεί, σύμφωνα με την ιταλική αθλητική εφημερίδα “Gazzetta dello Sport”, το δημιούργημα της Super League τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η “JP Morgan“, όπως είναι ήδη γνωστό, είναι η οικονομική οντότητα που βρίσκεται πίσω από το έργο της δημιουργίας της European Super League.

BREAKING

JP Morgan have confirmed they are financing the 'European Super League' pic.twitter.com/0DKrZcBZKj

— Football Daily (@footballdaily) April 19, 2021

Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ). Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια. Nούμερα που ζαλίζουν.

La Liga και Premier League καταδικάζουν την κίνηση

Η ίδρυση αυτής της κλειστής λίγκας έχει δημιουργήσει «πόλεμο» μεταξύ των ομάδων αλλά και των διοργανώσεων γενικότερα. Η La Liga αρχικά με ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε πως στέκεται στο πλευρό της UEFA και στο πλάνο της, κατακρίνοντας τη νέα διοργάνωση.

Στο ίδιο μονοπάτι βαδίζει και η Premier League, η οποία καταδίκασε κάθε πρόταση που επιτίθεται στις αρχές του ανοιχτού ανταγωνισμού και της αθλητικής αξίας που βρίσκονται στο επίκεντρο της εγχώριας και της ευρωπαϊκής πυραμίδας ποδοσφαίρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα