Claude Cahun: Το Google Doodle τιμά τη Γαλλίδα φωτογράφο

Η Γαλλίδα φωτογράφος Claude Cahun (Κλοντ Καέν), γνωστή για τις αυτοπροσωπογραφίες της οι οποίες αμφισβήτησαν τα πρότυπα φύλου και σεξουαλικότητας στις αρχές του 20ου αιώνα, έχει σήμερα την τιμητική της, αφού η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 127 χρόνων από τη γέννησή της.

Η Cahun γεννήθηκε στη Νάντη στις 25 Οκτωβρίου 1894 ως Lucy Renee Mathilde Schwob. Ήταν ανιψιά του avant-garde συμβολιστή Γαλλοεβραίου

συγγραφέα Marcel Schwob και ανιψιά του οριενταλιστή συγγραφέα David Léon Cahun. Όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών, η μητέρα της άρχισε να φανερώνει σημάδια ψυχικής ασθένειας και ο μόνιμος εγκλεισμός της σε ψυχιατρική μονάδα κλόνισε τη ζωή της οικογένειας.

Ανατράφηκε από τη γιαγιά της Ματίλντ Καχούν. Το 1918 αλλάζει το όνομά της σε Claude Cahun, αφού έχει πρώτα χρησιμοποιήσει τα ονόματα Claude Courlis και Daniel Douglas. Όταν οι γονείς της χώρισαν, ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε την Madame Malherbe. Η κόρη της Μαλέρμπ, Σουζάν, θα γινόταν η σύντροφος της Claude για τα επόμενα σαράντα χρόνια. Θα άλλαζε και εκείνη όνομα και θα υιοθετούσε το Marcel Moore. Από μόνο του το γεγονός ότι δυο θετές αδερφές ήταν ζευγάρι αποτελούσε σκάνδαλο.

Μέχρι το 1916 η δουλειά της Claude είχε καθιερωθεί και αντανακλούσε τη δυναμική της fine art σκηνής σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που υπήρχε εκείνη την εποχή για τους μη δυτικούς πολιτισμούς. Έκανε εικονογραφήσεις για βιβλία και περιοδικά και η δουλειά της είχε παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους όπως το Φθινοπωρινό σαλόνι. Claude και Marcel μετακομίζουν στο Παρίσι και στις αρχές της δεκαετίας του 1920 συνδέθηκαν στενά με τους δημοσιογραφικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής.

Η Claude Cahun διερεύνησε τη ρευστότητα του φύλου μέσω της λογοτεχνίας και της μελαγχολικής αυτοπροσωπογραφίας, όπως είναι η σειρά του 1927 με τίτλο «I Am In Training, Don’t Kiss Me» («Είμαι Σε Προπόνηση, Μην Με Φιλάς»).

Μάλιστα, η Claude Cahun ανέπτυξε αντιφασιστική δράση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γαλλία τής απένειμε, το 1951, το Μετάλλιο της Ευγνωμοσύνης.

Επίσης, το 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού ονόμασε έναν δρόμο προς τιμήν των Claude Cahun και Μαρσέλ Μουρ στην έκτη συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου κάποτε ζούσε το ζευγάρι, το οποίο καλλιτεχνικά ακολούθησε τον σουρεαλισμό.

Η Claude Cahun πέθανε, στις 8 Δεκεμβρίου 1954, σε ηλικία 60 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Σε απόγνωση Αστέρης και Αργυρώ – Η ζωή του Μαθιού μπαίνει σε κίνδυνο

Eπιστρέφουν οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη την 28η Οκτωβρίου

ΣΚΑΙ – Τσαλίκης: Ανατροπή στη διαμάχη – Εξωδικαστικό συμβιβασμό ζητά το κανάλι (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα