Crowdstrike: Ποια είναι η εταιρεία κυβερνοασφάλειας που προκάλεσε παγκόσμιο black out

Η σημερινή ψηφιακή βλάβη της Microsoft και της Crowdstrike προκάλεσε το απόλυτο χάος σε αεροδρόμια, ΜΜΕ, τράπεζες, αλλά και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Το πρωί της Παρασκευής, μια εσφαλμένη ενημέρωση ασφαλείας της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike σε servers της Microsoft για μεγάλους

πελάτες (Azure) προκάλεσε παγκόσμιες διακοπές στο Διαδίκτυο. Το πρόβλημα εκδηλώθηκε με την εμφάνιση της διαβόητης «Μπλε Οθόνης του Θανάτου» (BSOD) σε terminals τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και άλλων πολυεθνικών.

Η Crowdstrike προσφέρει υπηρεσίες θωράκισης των πιο κρίσιμων τομέων κινδύνου στο cloud, μπλοκάροντας τις παραβιάσεις. Με την υποστήριξη του CrowdStrike Security Cloud, η πλατφόρμα CrowdStrike Falcon® αξιοποιεί δείκτες επίθεσης σε πραγματικό χρόνο, πληροφορίες απειλών και παρέχει υπερ-ακριβείς ανιχνεύσεις, αυτοματοποιημένη προστασία τρωτών σημείων και αποκατάσταση.

Προσφέρει υπηρεσίες στον χρηματοοικονομικό τομέα, μεταποιητικές βιομηχανίες, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ενεργειακές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, λιανεμπόριο και υπηρεσίες αερομεταφορών. Συνολικά έχει 29.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Εξήντα δύο (62) από τις επιχειρήσεις της λίστας Fortune 100 την έχουν επιλέξει. Τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει άκρως δυναμική αύξηση εσόδων, έχει γυρίσει σε κέρδη από ζημίες, ενώ έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να διπλασιάζεται. 

Η αμερικανική εταιρεία έχει εμπλακεί σε έρευνες για υποθέσεις που έγιναν παγκοσμίως γνωστές, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοεπίθεσης στη Sony Pictures το 2014, των κυβερνοεπιθέσεων στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) το 2015-1026 και της διαρροής email του 2016 που αφορούσε την DNC.

Η CrowdStrike ιδρύθηκε από τους Τζορτζ Κερτζ (πρόεδρος και CEO), Ντμίτρι Αλπέροβιτς (πρώην CTO) και Γκρεγκ Μάρστον (πρώην CFO) το 2011. Το 2012, ο Σον Χένρι, πρώην αξιωματούχος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), προσλήφθηκε για να ηγηθεί της θυγατρικής CrowdStrike Services, Inc., η οποία επικεντρώθηκε σε υπηρεσίες προληπτικής αντιμετώπισης και αντιμετώπισης συμβάντων. Τον Ιούνιο του 2013, η εταιρεία κυκλοφόρησε το πρώτο της προϊόν, το CrowdStrike Falcon, το οποίο προκάλεσε και το σημερινό πρόβλημα. 

Τον Μάιο του 2014, οι αναφορές της CrowdStrike βοήθησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να απαγγείλει κατηγορίες σε πέντε κινέζους στρατιωτικούς χάκερς για οικονομική κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο κατά αμερικανικών εταιρειών. Αποκάλυψε επίσης τις δραστηριότητες της Energetic Bear, μιας ομάδας χάκερς με δεσμούς με τη Ρωσία, που διεξήγε κυβερνοεπιθέσεις κατά παγκόσμιων στόχων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Μετά το χάκινγκ στη Sony Pictures, η CrowdStrike αποκάλυψε στοιχεία που εμπλέκουν την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. Το 2014, η CrowdStrike βοήθησε και στον εντοπισμό των μελών της Putter Panda, της κινεζικής ομάδας χάκερς που χρηματοδοτείται από το κινεζικό κράτος, γνωστή και ως PLA Unit 61486.

Τον Μάιο του 2015, η εταιρεία κυκλοφόρησε πληροφορίες σχετικά με το VENOM, ένα κενό ασφαλείας που επέτρεπε στους εισβολείς να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Τον Οκτώβριο του 2015, η CrowdStrike ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει κινέζους χάκερς που εξαπέλυαν επιθέσεις σε τεχνολογικές εταιρείες και φαρμακευτικές εταιρείες την εποχή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν δημόσια ΗΠΑ και Κίνα να μην διεξάγουν οικονομική κατασκοπεία εκατέρωθεν.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η CrowdStrike δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι η ομάδα χάκερς Fancy Bear που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση είχε παραβιάσει μια εφαρμογή ουκρανικού πυροβολικού. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει το κενό ασφαλείας για να προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε ουκρανικές μονάδες πυροβολικού.

Τον Ιούνιο του 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η αποτίμησή της ξεπέρασε 3 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Στους επενδυτές της αμερικανικής εταιρείας συγκαταλέγονται η Google, η Telstra, η March Capital Partners, η Rackspace, η Accel Partners και η Warburg Pincus. Είναι εισηγμένη στην αγορά νέας τεχνολογίας του Nasdaq με την επωνυμία CrowdStrike Holdings, Inc. (CRWD).

«Βουτιά» 16 δισ. δολαρίων

«Βουτιά» καταγράφουν οι μετοχές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας, μετά το σημερινό χάος. 

Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει πτώση 20% στις προσυνεδριακές συναλλαγές. Η πτώση αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της αξίας της και μεταφράζεται σε 16 δισ. δολ

Την ίδια στιγμή, κατά 2,5% υποχωρούν και οι μετοχές της Microsoft, η οποία επίσης ανακοίνωσε προβλήματα στις υπηρεσίες της cloud και στο Microsoft 365.

Διαβάστε επίσης:

Ο Έλον Μασκ χλευάζει τη Microsoft για το παγκόσμιο blackout

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες τα δύο τάνκερ που συγκρούστηκαν στα ανοιχτά – Φόβοι για πετρελαιοκηλίδα (Video)

Ένοχος ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς για κατασκοπεία – Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών

Keywords
Τυχαία Θέματα