D-Day για την αγορά: Η ΕΚΤ προχωρά στη δεύτερη μείωση επιτοκίων – Τι κερδίζουν δανειολήπτες και καταθέτες

Σήμερα το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να ανακοινώσει τη δεύτερη μείωση του βασικού επιτοκίου της μέσα σε λίγους μήνες – η πρώτη ήταν στις αρχές Ιουνίου – κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των οικονομολόγων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Η μείωση αυτή αναμένεται να συνοδευτεί από ακόμη

μεγαλύτερες μειώσεις στα άλλα δύο επιτόκια της ΕΚΤ: το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης. Σκοπός είναι η μείωση των μεγάλων διαφορών που παρατηρούνται σήμερα μεταξύ αυτών των επιτοκίων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η ΕΚΤ προχωρά σε μείωση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, και εκτιμάται ότι σύντομα θα ακολουθήσει και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Ωστόσο, οι δανειολήπτες πιθανόν θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα για να δουν μειώσεις στις δόσεις τους, καθώς οι τράπεζες είχαν ήδη προχωρήσει σε πάγωμα των στεγαστικών επιτοκίων, ευθυγραμμίζοντάς τα με το Euribor μηνός 2,80%. Στη σημερινή φάση, το Euribor κυμαίνεται στο 3,55%. Επομένως, για να δούμε ξανά πτώση των επιτοκίων, το Euribor πρέπει να επιστρέψει στο 2,80%, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί το πρώτο εξάμηνο του 2025. Η αύξηση των επιτοκίων εκτιμάται ότι έχει κοστίσει στους Έλληνες δανειολήπτες περίπου 3 δις ευρώ.

Στη παρούσα φάση, η πλειονότητα των δανειοληπτών προτιμά έναν συνδυασμό σταθερού επιτοκίου για τα πρώτα 5, 10 ή 15 χρόνια του δανείου, προτού μεταβούν σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα σταθερά επιτόκια κυμαίνονται λίγο πάνω από το 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, για μεγάλες διάρκειες, όπως τα 15 χρόνια σταθερού επιτοκίου, είναι δυνατόν να βρει κανείς επιτόκια χαμηλότερα του 4%, κοντά στο 3,85%.

Επιτόκια της ΕΚΤ

Αυτή τη στιγμή, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων (που αποτελεί βασικό επιτόκιο και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς) είναι στο 3,75%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης (με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες από την ΕΚΤ) στο 4,25%, και το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης στο 4,5%. Δηλαδή, η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων επιτοκίων είναι 0,5%, ενώ η ΕΚΤ επιδιώκει να περιορίσει αυτή τη διαφορά σε 0,15%.

Εάν οι προσδοκίες της αγοράς επαληθευτούν και η ΕΚΤ προχωρήσει σε δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων (βασικό επιτόκιο) θα μειωθεί στο 3,5%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,65% (με μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως του 0,6%), και το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης στο 3,9%. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να ωφελήσει τους δανειολήπτες σε χώρες της Ευρωζώνης με πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην τραπεζική αγορά, καθώς η μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας από τις τράπεζες ενδέχεται να μετακυληθεί και στα επιτόκια χορηγήσεων.

Η αναπροσαρμογή αυτή κρίνεται αναγκαία, καθώς η περιορισμένη ρευστότητα από την ΕΚΤ, προερχόμενη από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (όπως η αγορά ομολόγων και η επανεπένδυσή τους στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ), αναμένεται να οδηγήσει τις τράπεζες να στραφούν στην «παραδοσιακή πηγή» άντλησης ρευστότητας: τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης με χαμηλότερο επιτόκιο.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης ενισχύουν την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος. Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Ιούλιο του 2024, αυξημένος από 2,6% τον Ιούνιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 6,1%. Το β’ τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, μετά από μηδενική ανάπτυξη στα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Θεοδωρικάκος: Φθηνότερο από πέρυσι το καλάθι του μαθητή (Video)

Κοντά στα χαμηλά τρετίας οι τιμές των καυσίμων – Βουτιά στο Brent λόγω φόβων για μειωμένη ζήτηση

Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ 2024» χωρίς οικονομικά κριτήρια

Keywords
Τυχαία Θέματα
D-Day, ΕΚΤ,D-Day, ekt