D-Day: Με λαμπρότητα η 80η επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία – Η απουσία της Ρωσίας και η συγκίνηση για τους βετεράνους

Συγκινητικές επιστολές βετεράνων αναγνώσθηκαν κατά τις σημερινές εκδηλώσεις στη Νορμανδία για την 80η επέτειο της D-Day, της Απόβασης των Συμμάχων στις 6 Ιουνίου του 1944, όταν περισσότεροι από 150.000 συμμαχικοί στρατιώτες εισέβαλαν από θαλάσσης και αέρος στη Γαλλία για να απωθήσουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας.

Η Απόβαση οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς

και τους Καναδούς. Ανοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γαλλίας και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Στη βρετανική τελετή στο Βερ-συρ-Μερ, βετεράνοι χειροκροτήθηκαν καθώς έφθαναν στο χώρο για να καταλάβουν τα καθίσματά τους, τα οποία ήταν διακοσμημένα με παπαρούνες σε έντονο κόκκινο χρώμα.

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σ’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Ας αναπαύονται εν ειρήνη», ανέφερε ο βετεράνος Τζο Μάινς στην επιστολή του, που αναγνώσθηκε από τον ηθοποιό Μάρτιν Φρίντμαν. «Ήμουν 19 χρόνων κατά την απόβαση, αλλά ήμουν ακόμα ένα αγόρι … και δεν είχα ιδέα για πόλεμο και σκοτωμούς».

80 years ago to the day, young soldiers, marines and sailors, with fear of the unknown coursing through their veins, prepared to run up the beaches of Normandy at enemy positions. Fighting for their lives and our freedom they sacrificed so much. We are forever grateful. #DDay #80 pic.twitter.com/H8DsQzLvbp

Jason Fox (@jason_carl_fox) June 6, 2024

«Προσπάθησα να ξεχάσω την D-Day, αλλά δεν μπορώ», έγραψε ο βετεράνος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Ρον Χέντρι στην επιστολή του που διάβασε ο ηθοποιός Ντάγκλας Μπουθ. «Έζησα 80 χρόνια έπειτα από εκείνη την ημέρα, οι φίλοι μου έμειναν κάτω από τη γη».

Special moment with the last Dutch Normandy veteran Max Wolff during the Dutch DDay commemoration at Arromanches. #DDay80 pic.twitter.com/fmMHzCOmAr

— Klaas Meijer (@klaasm67) June 6, 2024

Οι δύο βετεράνοι ήταν αμφότεροι παρόντες στην τελετή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στο προσκήνιο

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, στα σύνορα της Ευρώπης, οι φετινές εκδηλώσεις αυτής της καμπής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποκτούν ιδιαίτερη απήχηση.

Η επέτειος έρχεται σε μια χρονιά πολλών εκλογών, μεταξύ των οποίων και για το Ευρωκοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα και στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Κατανυκτική μουσική ακουγόταν και ο Τομ Τζόουνς τραγούδησε «I won’t crumble with you if you fall» σε μια τελετή στην οποία παρέστησαν ο Bρετανός βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ.

Ο Κάρολος, με στρατιωτική στολή, ήταν φανερά συγκινημένος καθώς απέτιε φόρο τιμής σ’ αυτούς που είχαν συμμετάσχει στην απόβαση, καθώς και στη γαλλική αντίσταση.

«Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ’ εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε.

King Charles shook hands with some of the veterans during the 80th D-Day anniversary ceremony in Normandy.

Latest on the events marking 80 years here: https://t.co/MsoIP2jZMA pic.twitter.com/sivQgqOA9A

Sky News (@SkyNews) June 6, 2024

«Ο θαυμασμός μας είναι αιώνιος», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος μίλησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά. «Ας προσευχηθούμε να μην γίνει ποτέ ξανά τέτοια θυσία».

Beau discours de Charles III, en français, qui rend hommage au « nombre inimaginable de civils morts » pendant la bataille de Normandie.

20,000 civils Français périrent dans bataille qui permit la libération de l’Europe. Ne les oublions pas. #DDay pic.twitter.com/cGtIljBCPa

— Antonin Ferreira (@Anton1Ferreira) June 6, 2024

Μετά την τελετή, ο Κάρολος, ο Μακρόν και οι σύζυγοί τους συνομίλησαν και αντάλλαξαν χειραψίες με βετεράνους και άλλους προσκεκλημένους.

Touching moment D-Day veteran gives white rose to Queen Camilla.#DDAY #LestWeForget #QueenCamilla #Royals pic.twitter.com/aTgMhqrAnG

Daily Mail Online (@MailOnline) June 6, 2024

Το Ρόιτερς σημειώνει πως, καθώς ο αριθμός των βετεράνων μειώνεται γρήγορα και πολλοί απ’ αυτούς είναι σήμερα ηλικίας άνω των 100 ετών, η φετινές τελετές αναμένεται ότι θα είναι οι τελευταίες μεγάλης έκτασης που τους τιμούν παρουσία τους.

A very emotional moment as President Macron awards the Légion d'honneur to a Royal Navy Wren, Ms Lamb

She made the maps that enabled D Day. A hero! pic.twitter.com/WC52OYksSc

— Daniel J. Devane (@DanielJDevane) June 6, 2024

Περίπου 200 βετεράνοι, οι περισσότεροι Αμερικανοί ή Βρετανοί, συμμετείχαν σε τελετές ολόκληρη τη σημερινή ημέρα.

Ποιοι ηγέτες του κόσμου βρίσκονται στη Νορμανδία

Στη Νορμανδία βρίσκονται παγκόσμιοι ηγέτες ώστε να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία. Η νίκη των Συμμάχων είχε καθοριστική σημασία για την τελική επικράτησή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρουσία σχεδόν είκοσι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περίπου 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν το απόγευμα στην παραλία Όμαχα.

Παρόντες μεταξύ άλλων, είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα επισκέφτηκε το ναυπηγείο του ομίλου Naval, στη Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra.

Η απουσία της Ρωσίας: Ο Μακρόν δεν προσκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν – Παρών ο Ζελένσκι

Στις εκδηλώσεις παρευρίσκονται επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.

Ομως, 80 χρόνια μετά την τιτάνια αυτή επιχείρηση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, θέατρο από τον Φεβρουάριο 2022 μίας πολυαίμακτης ρωσικής επίθεσης. Το τέλος αυτού του πολέμου δεν είναι ακόμη ορατό.

Μία από τις συνέπειες αυτού του επιθετικού πολέμου, η Ρωσία, ένας από τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει γίνει ο παρίας της δυτικής διεθνούς σκηνής. Φέτος, αποκλείσθηκε από τον εορτασμό.

Όμως το 2014, οι σύμμαχοι είχαν θεωρήσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορούσε να λάβει μέρος στον εορτασμό, τρεις μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα.

Τότε, ο Πούτιν είχε συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Τότε ξεκίνησε και ο διάλογος του ατυχούς «σχήματος της Νορμανδίας» με στόχο τον τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία εξελίχθηκε έκτοτε σε πόλεμο.

Το φάσμα του απομονωτισμού

Ο Τζο Μπάιντεν, που έφθασε χθες στην Γαλλία, θα τιμήσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ και θα υπερασπισθεί την δημοκρατία, συνεχίζοντας εξ αποστάσεως την μονομαχία του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών φοβούνται, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ τον Νοέμβριο, νέα στροφή απομονωτισμού των ΗΠΑ, που μπορεί να αποβεί μοιραία για την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία.

Χθες, πρώτη ημέρα των εορτασμών, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήρε το «πνεύμα της θυσίας» των απελευθερωτών και απέτισε φόρο τιμής στους αμάχους θύματα των συμμαχικών βομβαρδισμών.

L’intensité du regard de ces vétérans, qui se lèvent, 80 ans jour pour jour après le Débarquement, pour recevoir la Légion d’honneur. Frissons. #DDay #Normandie #6juin pic.twitter.com/1GhXefNXZT

Paul Larrouturou (@PaulLarrouturou) June 6, 2024

Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί στην Γαλλία προκάλεσαν τον θάνατο 50.000-70.000 αμάχων, οι 10.000 μόνο στην Νορμανδία το καλοκαίρι του 1944.

Αύριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα εκφωνήσει ομιλία στο Μπαγέ, στο σημείο όπου ο στρατηγός ντε Γκωλ έλαβε τον λόγο μετά την απόβαση, στις 14 Ιουνίου 1944, και όπου δύο χρόνια μετά παρουσίασε το προεδρικό του σχέδιο για την Γαλλία τον Ιούνιο του 1946.

Πυρά Μπάιντεν κατά Πούτιν

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία της Γαλλίας με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

“What the Allies did together 80 years ago, far surpassed anything we could have done on our own,” President Biden says at a D-Day commemoration ceremony in Normandy.

“Real alliances make us stronger: a lesson that I pray we Americans never forget.” https://t.co/3ePLfL4n8f pic.twitter.com/zOkxOMKI2J

CBS News (@CBSNews) June 6, 2024

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο». «Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε θερμή έκκληση να προστατευθεί η ελευθερία και η δημοκρατία κατά την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία (D-Day), καλώντας τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην παραδοθούν στη ρωσική τυραννία.

Σε κοινή τελετή με τον Γάλλο πρόεδρο και Αμερικανούς βετεράνους στο Αμερικανικό Κοιμητήριο της Νορμανδίας, ο Μπάιντεν είπε πως είναι «απλώς αδιανόητη» η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν θα μειωθεί.

Κάλεσε τους συμμάχους στη Δύση και στο ΝΑΤΟ να αναβιώσουν το πνεύμα της D-Day και να εργαστούν από κοινού σε μια περίοδο όπου όπως είπε η δημοκρατία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“We cannot let what happened here be lost in the silence of the years to come. … Democracy is never guaranteed,” Pres. Biden says at D-Day ceremony in Normandy.

“Every generation must preserve it, defend it and fight for it. That’s the test of the ages.” https://t.co/1LxQ8oMxFX pic.twitter.com/C9J38MOSLa

CBS News (@CBSNews) June 6, 2024

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.

Στις 6 Ιουνίου 1944, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων ‘εισέβαλαν’ στη Γαλλία από θάλασσα και αέρα για να διώξουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας αποβιβαζόμενοι στις παραλίες με τις κωδικές ονομασίες Ομάχα, Τζούνο, Σουόρντ, Γιούτα και Γκολντ ή πέφτοντας από τον ουρανό.

Με τον αριθμό των βετεράνων, πολλοί από τους οποίους είναι 100 ή και παραπάνω ετών, να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς, αυτή είναι πιθανό να είναι η τελευταία μεγάλη τελετή στη Νορμανδία προς τιμή τους και παρουσία τους.

Ο Μπάιντεν είπε πως είναι γι΄αυτόν ύψιστη τιμή να απευθύνει χαιρετισμό στους Αμερικανούς βετεράνους, στρέφοντας το βλέμμα από το πόντιουμ προς αυτούς και λέγοντας «Ο Θεός σας αγαπά».

«Οι άνδρες που πολέμησαν εδώ έγιναν ήρωες», είπε. «Ήξεραν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ήταν κάτι για το οποίο άξιζε να πολεμήσουν και να πεθάνουν».

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία στα σύνορα της Ευρώπης, η επέτειος αυτού του σημείου καμπής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φέρει ένα ιδιαίτερο νόημα.

Ορισμένοι φοβούνται πως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα αντιπαρατεθεί στις εκλογές με τον Μπάιντεν, θα μειώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Πέθανε Αμερικανός βετεράνος στο ταξίδι του για Νορμανδία

Ένας Αμερικανός βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πέθανε την περασμένη εβδομάδα ενώ ταξίδευε για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης της 80ής επετείου της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία (D-Day), ανακοίνωσε μια αμερικανική ένωση.

World War II veteran Robert Persichitti, 102, of Fairport, died Friday when he was on the way to Normandy for the 80th anniversary of D-Day. His friends say he had a zest for life and was always sharing his stories with the younger generation.https://t.co/7A7WYeeKjk

— 13WHAM (@13WHAM) June 3, 2024

Ο Ρόμπερτ Περσιτσίτι, 102 ετών, είχε ταξιδέψει αεροπορικώς και ταξίδεψε με σκάφος κατά μήκος της γαλλικής ακτής όταν έπαθε «ιατρικό έκτακτο περιστατικό», ανέφερε η ένωση Honor Flight σε μια ανάρτηση στο Facebook, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση του ιατρικού περιστατικού.

Στη συνέχεια, ο βετεράνος μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Γερμανία, αλλά πέθανε λίγο μετά, στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με την ένωση, η οποία επικαλείται άλλους βετεράνους που ταξίδεψαν μαζί του.

Ο Περσιτσίτι ήταν χειριστής ασυρμάτου για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στο πλοίο διοίκησης USS Eldorado και υπηρέτησε στο μέτωπο του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων της Ίβο Τζίμα, της Οκινάουα και του Γκουάμ, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις πολέμησαν τον ιαπωνικό στρατό.

Ο Καναδός βετεράνος Ουίλιαμ Κάμερον, ο οποίος συμμετείχε στην Απόβαση στις 6 Ιουνίου 1944, πέθανε σε ηλικία 100 ετών την ημέρα πριν από την επιστροφή του στη Νορμανδία, όπου επρόκειτο να παρευρεθεί στους εορτασμούς της 80ης επετείου από την απόβαση της D-Day.

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανός βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου πέθανε καθοδόν για τις εκδηλώσεις της 80ης επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία

Όπισθεν ολοταχώς από Μπάιντεν και Σολτς μετά τις απειλές Πούτιν για χτυπήματα με δυτικά όπλα – Στέλνει πολεμικά πλοία στην Αβάνα

Καμάλα Χάρις: Ακτιβιστές την προπηλάκισαν για τη Γάζα στην εκπομπή του Τζίμι Κίμελ (Videos)

Keywords
νορμανδια, sky news, daily mail, ιουνίου, γαλλια, fear, unknown, run, fighting, freedom, twitter, jason, fox, dutch, max, ηπα, τομ, king, https, sky, news, iii, white, rose, queen, mail, online, president, royal, maps, hero, θεατρο, ρωσία, μερκελ, νέα, paul, καλοκαιρι, cbs, νατο, lost, democracy, fight, test, εκλογες, world, friends, life, flight, facebook, μαΐου, uss, ουίλιαμ, videos, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, first world's fair, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, στρατος, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, real news, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, ξανα, ρωσία, γερμανια, δημοκρατια, ηθοποιος, ηπα, ηττα, θαλασσα, μουσικη, ουκρανια, σημερινη, cbs, daily mail, iii, lost, maps, mail, news, queen, test, unknown, αξιζε, απηχηση, αφορμη, βετερανος, βλεμμα, γαζα, γαλλικα, γινει, δευτερο, διδαγμα, ειπε, ελευθερια, εβδομαδα, εμειναν, επιθυμια, ερχεται, ετων, ιδεα, εικοσι, ηλικια, θεος, ομιλια, λογο, μαΐου, μηκος, μηνες, μητσοτακης, μονακο, μοσχα, ναυτικο, νατο, νικη, νοημα, οκιναουα, πεθανε, πλοια, πλοιο, πολεμικο ναυτικο, πουτιν, πρωι, συνεχεια, σχεδιο, τιμη, τιτανια, τομ, φυση, φριντμαν, χρωμα, αγορι, sky, white, democracy, dutch, ενωση, royal, fear, fight, φιλοι, fighting, flight, fox, freedom, ηγετες, https, ιδιαιτερο, ιουνίου, jason, κωδικες, friends, life, max, μπροστα, paul, ουίλιαμ, πεφτοντας, president, rose, run, sky news, ταξιδι, online, uss, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
D-Day, 80η, Απόβασης, Νορμανδία –, Ρωσίας,D-Day, 80i, apovasis, normandia –, rosias