Economist: Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα χειροτερεύει - Ανησυχία για 200.000 αφίξεις το Μάρτιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα χειροτερεύει γράφει σε άρθρο του ο Economist, επισημαίνοντας ότι η πΓΔΠ ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας και των άλλων χωρών του λεγόμενου Βαλκανικού δρόμου, έχει ως αποτέλεσμα οι απελπισμένοι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ να εγκλωβίζονται στην Ειδομενή.

Ο Economist γράφει ότι

η αστυνομία της πΓΔΜ χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων στη χώρα που προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι κρίσιμη καθώς έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και οι εγκαταστάσεις είναι για 1500 άτομα. Οι άνθρωποι συνωστίζονται σε σκηνές με περιορισμένη παροχή τροφής. «Είναι μία έντονη κατάσταση» είπε στον Economist η Παναγιώτα Σιαφάκα, που προσφέρει κοινωνική εργασία για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όσο τα θέματα παρέμεναν ανοιχτά, η Ελλάδα μπορούσε να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Τώρα περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναμένει ότι ο αριθμός μπορεί σύντομα να φθάσει τους 150.000 και οργανώσεις στήριξης των προσφύγων ανησυχούν ότι 200.000 πρόσφυγες μπορεί να φθάσουν στην Ελλάδα μόνο το Μάρτιο.

Τα κέντρα υποδοχής γύρω από την Αθήνα είναι ασφυκτικά γεμάτα και τα έξι νέα πρώην στρατόπεδα που χρησιμοποιούνται ως κέντρα υποδοχής γέμισαν πολύ γρήγορα. Ελληνικές και ξένες οργανώσεις προσφέρουν ιατρική βοήθεια και παροχή τροφής. Παιδίατρος στα «Κέντρα Υποδοχής» στο λιμάνι του Πειραιά καταγγέλλει την απουσία του κράτους, αλλά λέει για την βοήθεια που προσφέρουν οι καθημερινοί άνθρωποι και δείχνει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που πήγε στους πρόσφυγες μπανάνες και σοκολάτες στις μητέρες που φορούν μαντίλες.

Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο σταδιακά, προσθέτει το δημοσίευμα. Η Ελλάδα αναμένει ότι μπορεί να λάβει ένα μεγάλο τμήμα των 700 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η κομισιόν για τη στήριξη των χωρών που σηκώνουν το μεγαλύτερο προσφυγικό βάρος. Από αυτά τα 300 εκατ. θα χορηγηθούν φέτος και οργανώσεις βοήθειας ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια από την ελληνική γραφειοκρατία και θα δωθούν κατευθείαν για τη σίτιση και στάγαση των προσφύγων.

Ο περιορισμός της προσφυγικής ροής από την Τουρκία αποδεικνύεται δύσκολη. Η ΝΑΤΟϊκή αποστολή που έχει στόχο να ελέγχει τις ροές στα στενά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, και να εντοπίζει διακινητές είναι έτοιμη να ξεκινήσει, αλλά μέχρι τις 2 Μαρτίου τα πλοία ήταν ακόμα δεμένα στα λιμάνια. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας αποδίδει την ευθύνη στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία.

Η ΕΕ ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο στην οποία μετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να είναι πιο αποτελεσματική στην πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης και η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δέχεται πίσω κάποιους οικονομικούς μετανάστες και ήδη οι πρώτοι 270 μετανάστες από το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία επέστρεψαν στην Τουρκία. Ακολουθούν 150 Πακιστανοί, είναι μία μετριοπαθής αρχή, αλλά ακόμη και η μικρή βοήθεια συμβάλλει στο να μειωθεί το βάρος που δέχεται η Ελλάδα.

33.320 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε 33.320 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης .

Από αυτούς 6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), την Χίο (1.422) και στη Σάμο (489) ενώ στη ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 27. 109 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται: 8.000 στην Ειδομένη , 3.400 στο Χέρσο , 2.200 στο λιμάνι του Πειραιά, 3.570 συνολικά στο Ελληνικό , 2.136 στα Διαβατά , 2.797 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο , 1.050 στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο – PLAZA και 1.423 στο Σχιστό.

Σήμερα εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από την Ειδομένη μόνον 239 άτομα και έφθασαν στην Λέσβο και Χίο 770 πρόσφυγες και μετανάστες .

πρόσφυγεςΣύνοδος ΚορυφήςEconomistHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα