Eπιστολή της Greenpeace σε Λαφαζάνη, Σταθάκη

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

Με επιστολή του προς τους υπουργούς ΠΑΠΕΝ και Οικονομίας ο διεθυντής του ελληνικού γραφείου της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης επισημαίνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας χώρας και υπογραμμίζει ότι κατά προτεραιότητα πρέπει να δοθεί έμφαση σε τρείς τομείς και συγκεκριμένα: παραγωγή και κατανάλωση Ενέργειας, Αγροτική παραγωγή και Διατροφή, Αλιεία και προστασία της Θάλασσας.

Αναλυτικότερα η Greenpeace προτείνει:

1. Ενέργεια

Εφαρμογή προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1 εκατ. κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας, ώστε να μειωθούν δραστικά οι απώλειες ενέργειας, και να επανεκκινηθεί ο αδρανής κατασκευαστικός κλάδος με βιώσιμο τρόπο. Αντίστοιχο πρόγραμμα μπορεί να εξειδικευθεί σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ο ιδιαίτερα ενεργοβόρος τουριστικός κλάδος, με ειδικότερα μέτρα και δεσμεύσεις για την αυτοπαραγωγή.

Προώθηση της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα κτίρια χωρίς αναίτιους περιορισμούς και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο και πλήρης διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ακύρωση σχεδίων για νέες λιγνιτικές μονάδες και δημιουργία χρονοδιαγράμματος για την οριστική απεξάρτηση από το λιγνίτη, το αργότερο ως τη δεκαετία του 2030. Μέρος αυτής της διαδικασίας θα είναι η εκπόνηση αναπτυξιακού προγράμματος για την ομαλή μετάβαση των τοπικών κοινωνιών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη στη μετά-λιγνιτική εποχή.

Ακύρωση σχεδίων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων που κρύβουν τεράστιους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους για τη χώρα.

Ανάληψη διπλωματικής δράσης για την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων έως το 2030 ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης του Παρισιού.

2. Αγροτική παραγωγή και Διατροφή

Προώθηση κινήτρων για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Κίνητρα προς τις εταιρίες ζωικών προϊόντων για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών τους σε ζωοτροφή από ντόπιες καλλιέργειες.

Ενίσχυση της σχετικής σποροπαραγωγής ώστε να αποφύγουμε τον έλεγχο της αγοράς από τις συνήθεις ολιγαρχίες.

Προώθηση ορθών γεωργικών πρακτικών σε μεγάλη κλίμακα, με στόχο τη μείωση του κόστους των εισροών, αλλά και την κατακόρυφη αύξηση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των προϊόντων. Τέτοιες πρακτικές αφορούν στην αμειψισπορά, στην ορθολογική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και στην προστασία των υδάτινων πόρων.

3. Αλιεία και προστασία της θάλασσας

Δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες με πρώτο βήμα την παύση της καταστροφικής μέσης αλιείας (μηχανότρατες και γρι-γρι) στην περιοχή.

Ενδυνάμωση των παράκτιων ψαράδων που δεσμεύονται σε βασικές αρχές βιώσιμης αλιείας και πρόσβαση κατά προτεραιότητα στις αλιευτικές ευκαιρίες.

Ενίσχυση της πρόσβασης των παράκτιων αλιέων στην αγορά.

Κατάργηση των χαριστικών διατάξεων που παρατείνουν το χρόνο ζωής καταστροφικών αλιευτικών εργαλείων.

Ανάκληση της υπουργικής απόφασης 10245-5-1-2015 που επανέφερε τη βιντζότρατα στην ενεργό δράση για «ερευνητικούς» λόγους. Η συγκεκριμένη απόφαση όχι μόνο παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά αψηφά χιλιάδες παράκτιους ψαράδες που εναντιώνονται σε αυτή την πρακτική, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον.

Προσαρμογή του στόλου και της αλιευτικής του ικανότητας σε βιώσιμα επίπεδα.

Συλλογή επαρκών επιστημονικών στοιχείων για την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών και των αλιευτικών αποθεμάτων. Σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΤΘΑ), το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τη συλλογή δεδομένων είναι 90%

Greenpeace
Keywords
Αναζητήσεις
λαφαζανης βιτζοτρατα
Τυχαία Θέματα