European School Radio: Ένα διαφορετικό ραδιόφωνο για μαθητές και εκπαιδευτικούς

MEDIAΈντυπη Έκδοση

«Η φωνή μας ασπίδα στα λόγια του μίσους» είναι το μήνυμα που προβάλλει στη σελίδα του στο Facebook το European School Radio. Πρόκειται για ένα διαφορετικό ραδιόφωνο, στο οποίο μαθητές από 1.000 σχολεία

της Ελλάδας, της Κύπρου, της Δανίας και της Λιθουανίας ενώνουν τις φωνές τους έξω από φυλετικούς, θρησκευτικούς, κομματικούς και παραταξιακούς προσδιορισμούς. Η επίσημη γλώσσα του διαδικτυακού σταθμού είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά, ωστόσο προωθεί την ιδέα της διαπολιτισμικότητας και πολυγλωσσικής συμμετοχής.

Όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια και συγκεκριμένα το 2008, με το Ράδιο Εκάλη που λειτούργησε στο Γυμνάσιο Εκάλης. Έναν χρόνο μετά, συμμετείχε και το Γυμνάσιο - Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς με αφορμή τη συνάντηση και συνεργασία στο Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας. Αυτό το ραδιόφωνο, και συγκεκριμένα τον συντονισμό και την οργάνωσή του, ανέλαβε πλήρως στη συνέχεια το Γυμνάσιο - Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς. Παράλληλα, κάλεσε κι άλλα σχολεία να συμμετέχουν.

Η ιδέα του σχολείου στο Κιλκίς «μάγεψε» κι άλλα σχολεία στην Ελλάδα, τα οποία ακολούθησαν και δημιούργησαν το διαδικτυακό ραδιόφωνο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε, την άνοιξη του 2010, το European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο.

Στο European School Radio μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα σχολεία της Ελλάδας μέσω του επίσημου λογαριασμού που έχει ο κάθε εκπαιδευτικός στην πλατφόρμα της ιστοσελίδας, σύμφωνα με την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Ευτυχία Τουλίου. Ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι πολύ λιτός. «Τα περισσότερα σχολεία συμμετέχουν με υπολογιστές, μικρόφωνο, ένα laptop με ηχεία, με δωρεάν κατάλληλο λογισμικό που τους έχουμε προτείνει» δήλωσε στο «Π» η Ευτυχία Τουλίου. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι μαθητές μπορούν να κάνουν είτε ζωντανές εκπομπές είτε ηχογραφημένες. Χτες, Τετάρτη, που ήταν Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, το Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών έκανε live εκπομπή από στούντιο στην Πάτρα.

Αναφερόμενη στα προσφυγόπουλα που φτιάχνουν παραμυθάκια στα ελληνικά και τα διαβάζουν στο ραδιόφωνο, είπε ότι «προσπαθούμε να μάθουμε ελληνικά με έναν ευχάριστο τρόπο. Τα παιδιά πρώτα φτιάχνουν ζωγραφιές για την ιστορία που θέλουν να πουν και στη συνέχεια, προσπαθούν να τη μεταφέρουν με λόγια. Ο ήχος, σε συνδυασμό με την εικόνα, είναι ο κατάλληλος τρόπος για να μάθουν. Το ραδιόφωνο εμπλέκει και τον ήχο και την εικόνα και βοηθάει στην εκμάθηση της γλώσσας».

«Ο μαθητής βλέπει πάρα πολλά, αυτό είναι το μαγικό και το δημιουργικό που δίνει στην τάξη. Ακόμη, μαθητές με ιδιαιτερότητες και μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να δημιουργήσουν, να γράψουν κάτι και να κάνουν μια ραδιοφωνική εκπομπή. Για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι βασικό ότι δεν φαίνεται το πρόσωπό τους, οπότε είναι ελεύθερα να μιλήσουν και να μάθουν πράγματα. Μαθητές με δυσκολίες εκφράζονται καλύτερα και αναπτύσσεται μια καλύτερη σχέση με τους εκπαιδευτικούς».

Το μήνυμα που επιθυμεί να μεταφέρει η Ευτυχία Τουλίου στους ακροατές του European School Radio, οι οποίοι κατά το πλείστον είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί, είναι «να ακούμε περισσότερο European School Radio».

«Έχουμε να πούμε πράγματα, να δώσουμε λόγο. Να μας ακούσουν, έχουν ωραίο περιεχόμενο τα μηνύματα που θέλουν να δώσουν οι μαθητές. Πολλές φορές είναι συγκινητικές οι εκπομπές», καταλήγει.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός τραγουδιού και ραδιοφωνικού μηνύματος που διεξάγει το European School Radio μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. «Το θέμα του διαγωνισμού αφορά στη ρητορική του μίσους, που είναι έκδηλο στην καθημερινότητα των παιδιών και καλό είναι να αναδειχθεί ο προβληματισμός αυτός. Τα σχολεία στέλνουν τα μηνύματά τους», επισημαίνει η Ευτυχία Τουλίου.

European School RadioραδιόφωνομαθητέςεκπαιδευτικοίIssue: 2060Issue date: 14-2-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα