G20: Στα σκαριά σχέδιο για ατομική φορολόγηση στους δισεκατομμυριούχους

Ιστορικό βήμα χαρακτηρίζει ο Guardian το σχέδιο της ομάδας G20 των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου να επιβληθεί ένας παγκόσμιος ελάχιστος φόρος στους 3.000 δισεκατομμυριούχους του κόσμου, με στόχο να τερματίσει έναν «αγώνα προς τα κάτω» που επέτρεψε στους υπερπλούσιους να πληρώσουν λιγότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι υπουργοί Οικονομικών που συγκεντρώνονται στο Σάο Πάολο για συνάντηση με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών

ετοιμάζονται να συζητήσουν ένα διεθνώς συμφωνημένο σχέδιο για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

‘A historic step’: G20 discuss plans for global minimum tax on billionaires https://t.co/jas6UzB1oc

— The Guardian (@guardian) February 29, 2024

Με στόχο να αξιοποιήσει τη συνεργασία που οδήγησε σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές εταιρείες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, το σχέδιο προωθείται υπό την προεδρία της Βραζιλίας της G20 πριν από τη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Φερνάντο Χαντάντ, υπό την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Λούλα πιέζει για την υιοθέτηση της πολιτικής. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ έδωσε επίσης την υποστήριξή του αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να το προχωρήσει.

«Αυτή τη στιγμή οι πλουσιότεροι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν να πληρώσουν το ίδιο επίπεδο φόρου με άλλους λιγότερο πλούσιους. Θέλουμε να αποφύγουμε μια τέτοια φορολογική βελτιστοποίηση», δήλωσε ο Λε Μερ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πριν από τη συνάντηση.

«Θέλουμε η Ευρώπη να προωθήσει αυτήν την ιδέα της ελάχιστης φορολογίας των ατόμων όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η Γαλλία θα είναι στην πρώτη γραμμή».

Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν έχει προσκληθεί από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να ξεκινήσει τις συνομιλίες της G20 την Πέμπτη.

Το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ, μια ομάδα σκέψης με έδρα το Παρίσι με επικεφαλής τον Zucman, καθόρισε έναν μηχανισμό για έναν παγκόσμιο φόρο περιουσίας σε μια έκθεση πέρυσι. Ζήτησε μια ετήσια εισφορά 2% στον πλούτο των πλουσιότερων ατόμων του κόσμου ως το σημείο εκκίνησης για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο.

Εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να συγκεντρώσει 250 δισεκατομμύρια δολάρια (197 δισεκατομμύρια λίρες) ετησίως από τους 2.756 γνωστούς δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι μαζί πιστεύεται ότι αξίζουν 13 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η ιδέα βασίζεται στη συμφωνία του 2021 μεταξύ 140 χωρών για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες.

Ο Ζούκμαν, μιλώντας στον Guardian, είπε ότι οι συνομιλίες της G20 θα σηματοδοτήσουν «την αρχή μιας συνομιλίας». Θα πρέπει να βρεθούν διάφορες λεπτομέρειες μεταξύ των χωρών σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε ο φόρος περιουσίας, σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

Ο παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος χρειάστηκε μια δεκαετία για να εισαχθεί, με σχετικά περιορισμένη κίνηση μέχρι την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπερασπίστηκε την πολιτική.

Ο Zούκμαν είπε: «Η ιδέα είναι αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε με τις πολυεθνικές εταιρείες – βάζοντας ένα κατώτατο όριο στους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τους – θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο για τους υπερπλούσιους ανθρώπους.

«Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται τίποτα σε αυτόν τον χώρο, για συντονισμένη ελάχιστη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και ιδιαίτερα των πολύ πλουσίων. Αλλά αυτή είναι η αρχή της συζήτησης».

Χρησιμοποιώντας εταιρείες χαρτοφυλακίου, off shore και άλλες ενδιάμεσες δομές, οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι είναι σε θέση να πληρώσουν πολύ χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή ως ποσοστό του εισοδήματός τους από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, εκτιμά ότι πληρώνουν το ισοδύναμο του 0-0,5% του πλούτου τους σε φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, οι υπερπλούσιοι πληρώνουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από τον μέσο εργαζόμενο, Σύμφωνα με έρευνα της Oxfam, οι χώρες της G20 φιλοξενούν σχεδόν τέσσερις στους πέντε από τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Οι ακτιβιστές της φορολογικής δικαιοσύνης έχουν περιγράψει τις συζητήσεις στη Βραζιλία ως κομβική στιγμή. Η επικεφαλής της φορολογικής πολιτικής της Oxfam, Susana Ruiz, δήλωσε: «Απλώς το να μπει αυτό στην ατζέντα της G20 είναι ένα ιστορικό βήμα».

Ανοίγοντας τη συγκέντρωση, ο Φερνάντο Χαντάντ προέτρεψε τους ομολόγους του να ενώσουν τις δυνάμεις τους: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου συνεισφέρουν το μερίδιο τους στους φόρους».

Σε μια ομιλία που συνέδεσε την άνιση κατανομή του πλούτου με την κλιματική πολιτική, είπε ότι και τα δύο ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. «Έχουμε φτάσει σε μια μη βιώσιμη κατάσταση στην οποία το πλουσιότερο 1% κατέχει το 43% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων του κόσμου και εκπέμπει την ίδια ποσότητα άνθρακα με τα φτωχότερα δύο τρίτα της ανθρωπότητας».

Ωστόσο, η συζήτηση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, με μια σταθερή κατάρρευση της συνεργασίας μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και την απροθυμία σε ορισμένες χώρες να επιβάλλουν υψηλότερους φόρους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Εργατικοί απέκλεισαν τυχόν νέους φόρους στον πλούτο εάν εκλεγούν στην εξουσία.

Αρκετές χώρες πρόκειται να επικυρώσουν ακόμη τη συμφωνία συμφωνώντας έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει υποστήριξη για να περάσει από τη Γερουσία εν μέσω Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης – ενώ το σχέδιο κινδυνεύει να χάσει την πολιτική υποστήριξη σε πολλές άλλες σημαντικές δικαιοδοσίες.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Χάρι: Σε λίστα θανάτου της Αλ Κάιντα το όνομά του σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα

Σκωτία: Μουσική διαμαρτυρία ακτιβιστών για το κλίμα στο Εδιμβούργο (photos/videos)

Προκαλεί η Γαλλία τη Ρωσία: Επιμένει για στρατό στην Ουκρανία παρά τις προειδοποιήσεις Πούτιν για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

Keywords
Τυχαία Θέματα
G20,