Guardian: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα – Κυβερνητική αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα αντικρούει σθεναρά τα σενάρια της χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη εάν αποτύχει να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους, ο Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα.

Αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει τις "παιδικές ασθένειες" της κάθε νέας διοίκησης που

αναλαμβάνει την εξουσία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός επιφορτισμένος με την εποπτεία των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή θα επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλό σενάριο» είπε ο υπουργός στη εφημερίδα και πρόσθεσε ότι «είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις 24 Απριλίου. Οι συμφωνίες πάντα κλείνονται τρία ή ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα δεν είναι ασυνήθιστο να ολοκληρώνονται ακριβώς στο όριο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η 24η Απριλίου είναι η οριστική ημερομηνία για τη συμφωνία και οι υπουργοί οικονομικών αναμένουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίαση του eurogroup που θα διεξαχθεί στη Ρήγα της Λετονίας.

Με τη χώρα να πρέπει να πληρώσει υποχρεώσεις το Μάιο και τον Ιούνιο, οπότε και λήγει η παράταση του προγράμματος διάσωσης, η ελληνική οικονομία θα επιβιώσει από μία έκτακτης ανάγκης χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Η αποτυχία να ενσωματώσει τις προτάσεις των δανειστών και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να σημάνουν καταστροφή για την πιο χρεωμένη χώρα της ηπείρου, γράφει η εφημερίδα.

Η επικύρωση των μεταρρυθμίσεων θα σημάνει την αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισς. ευρώ, λέει η εφημερίδα.

Στις 10 εβδομάδες που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία, η κατάσταση της οικονομίας έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς η κυβέρνηση παλεύει για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους και να τηρεί τις υποχρεώσεις πληρωμών συντάξεων και μισθών του δημόσιου τομέα.

Τη Δευτέρα οι Financial Times έγραψαν ότι η Ελλάδα προετοιμάζει χρεοκοπία ένα βήμα το οποίο σημαίνει σίγουρο κλείσιμο των τραπεζών και επιβολή ελέγχων στα κεφάλαια, καθώς όπως ανέφερε η χώρα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου.

Αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθηγητής οικονομικών με σπουδές στην Οξφόρδη, αντιπαρατίθεται στην κριτική που ασκείται τονίζοντας ότι είναι τελείως άδικη.

«Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που θα περίμενε κανείς από μία νεαρή κυβέρνηση χωρίς εμπειρία, αλλά ανησυχούμε για το ότι ασκείται άδικη κριτική σχετικά με την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητά της να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» είπε στην εφημερίδα ο υπουργός.

Η συμφωνία θα κλείσει εάν οι δανειστές δεν συνεχίσουν να επιμένουν η νέα διοίκηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θεωρούσε αδύνατο να εφαρμόσει. «Δεν νομίζω ότι θα το κάνουν αυτό» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της Ευρώπης. «Αυτή είναι μία κυβέρνηση που είναι συστημικά υπέρ της Ευρώπης, όχι απλά από άποψη τακτικής και αυτό συμβαίνει επειδή μία πιθανή διάλυση του ευρώ θα οδηγήσει σε ακροδεξιό εθνικισμό και σε μία επανάληψη της δεκαετίας του 30 που κανένας προοδευτικός άνθρωπος δεν επιθυμεί» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

GuardianΤσακαλώτοςδιαπραγματεύσειςσυμφωνία δανειστέςχρεοκοπία
Keywords
Τυχαία Θέματα