Guardian: Το Grexit επιστρέφει στο τραπέζι - Καθοριστικό το σημερινό Eurogroup

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά από τρία προγράμματα οικονομικής βοήθειας και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους η συζήτηση για την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα επιστρέφει στο τραπέζι, γράφει σε δημοσίευμά του η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για άλλη μία φορά συσκέπτονται για να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν

την ελληνική κρίση, παρά την απελπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα με τις προσφυγικές ροές. Η συνάντηση του Eurogroup της Δευτέρας θα καθορίσει εάν οι δανειστές θα δώσουν το "πράσινο φως" για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των σχεδίων ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει από τη διαφωνία ανάμεσα στους δανειστές πάνω στο θέμα των περικοπών που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα στις δημόσιες δαπάνες. Αυτό είναι το σημείο κλειδί για την αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

«Νομίζω ότι τώρα η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από ότι ήταν το περασμένο καλοκαίρι» λέει στην εφημερίδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

«Τότε το ζήτημα ήταν η πολιτική βούληση λίγων ατόμων» λέει αναφερόμενος στις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις που άνοιξαν το δρόμο για την Αθήνα να δεχθεί το τρίτο πρόγραμμα στήριξης τον περασμένο Αύγουστο. «Τώρα είναι το ερώτημα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη σκληρή δουλειά και εάν η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές και τις εφαρμόζει με δυσφορία. η πρόοδος μπορεί να είναι κάτι πολύ δύσκολο».

Το Eurogroup της Δευτέρας έρχεται σε μία ευαίσθητη στιγμή. Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη, σχεδόν 25% και σχεδόν 50% στους νέους. Πολλές εταιρίες μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Κύπρο ως αποτέλεσμα της υπερ-φορολόγησης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τουρισμός που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, φέτος εξαιτίας των προσφύγων φαίνεται να υπάρχουν πολλές ακυρώσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η χτυπημένη από την κρίση χώρα, επέστρεψε στην ύφεση.

Το Grexit επιστρέφει

Μετά από τρία προγράμματα οικονομικής βοήθειας και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους η συζήτηση για την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα επιστρέφει στο τραπέζι, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Επιχειρηματίες και τραπεζίτες, παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η οικονομία αποσυντίθεται και η πιθανότητα ενός παράλληλου νομίσματος συζητιέται πλέον ανοιχτά. «Η πιθανότητα του Grexit είναι ακόμα εδώ» πρόσθεσε ο Χαρδούβελης.

Όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Επιπλέον καθυστερήσεις κάνουν εκρηκτικές τις μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας από το ασφαλιστικό, και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από μία αριστερή κυβέρνηση που ήδη αντιμετωπίζει διαδηλωτές στους δρομους.

«Δεν έχουμε χρόνο» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι το ΔΝΤ «θα γίνει πιο λογικό».

Ο υπουργός έχει πολλές φορές επαναλάβει ότι οι καθυστερήσεις κάνουν αδύνατη την απόδραση της χώρας από φαύλο κύκλο των μέτρων-ύφεσης-νέων μέτρων. Το ΔΝΤ, το οποίο δέχεται πιέσεις από τα μέλη του, επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα αξίας 9 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ της χώρας, Χωρίς τη διαγραφή του χρέους ή βαθύτερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους. Η Ευρώπη θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά η ανακούφιση του χρέους παραμένει «πολιτικό ανάθεμα» για τους Ευρωπαίους δανειστές. Την ίδια ώρα οι περικοπές στις συντάξεις, που έχουν ήδη περικοπεί πολλές φορές από την έναρξη της κρίσης, είναι ένα θέμα που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Οι αποπληρωμές χρέους το καλοκαίρι κάνουν το πρόβλημα εντονο και επιτακτική την αναζήτηση λύσης. «Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι απαραίτητο", δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής της εταιρείας αναλύσεων κινδύνου Eurasia με έδρα το Λονδίνο.

Οι ελπίδες οτι ο κυριαρχος ρόλος της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση μπορεί να μαλακώσει τη στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, ματαιώθηκαν, όταν η γερμανική πλευρά απέρριψε ότι η Αθήνα μπορεί να λάβει περισσότερο χρόνο για να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. «Η προσφυγική κρίση και η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν πρέπει να συνδέονται» είπε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δημιουργώντας το πλαίσιο για το αδιέξοδο που αναμένεται να ενταθεί στις Βρυξέλλες.

ΒρυξέλλεςEurogroupGrexitGuardianHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα