Guy Fawkes (Vendetta): από συνωμότης, θρύλος και ταινία του Χόλυγουντ (photos/videos)

Οι θρησκευτικοί πόλεμοι και ανταγωνισμοί μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, συντάραξαν τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 15ου και 16ου αιώνα.

Στην Αγγλία στο διάστημα 1533 – 1540, ο βασιλιάς Ερρίκος 8ος απέσπασε τον έλεγχο της Εκκλησίας της Αγγλίας από την επιρροή της Ρώμης, εγκαινιάζοντας μια εποχή σκληρού ανταγωνισμού για τους Καθολικούς της Αγγλίας που αγωνίζονταν να επιβιώσουν σε μια χώρα που κυριαρχούσαν τα θρησκευτικά πάθη και οι Προτεστάντες αποτελούσαν πλειονότητα. Η κόρη του Ερρίκου,

και διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας, βασίλισσα Ελισάβετ 1η (1558-1603), προχώρησε στον περίφημο «Ελισαβετιανό Θρησκευτικό Διακανονισμό», που όριζε ότι «κάθε υπήκοος που θα έπαιρνε κάποιο πολιτειακό ή θρησκευτικό αξίωμα έπρεπε να δηλώσει πίστη και υποταγή στον μονάρχη ως κεφαλή της Εκκλησίας και του Κράτους». Οι παραβάτες τιμωρούνταν με τεράστια πρόστιμα, φυλακίσεις, εξορίες, ακόμα και θανατικές ποινές.

Επόμενος βασιλιάς της Αγγλίας, έγινε ο Ιάκωβος 6ος της Σκωτίας, ανεψιός της άτεκνης Ελισάβετ ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο ως Ιάκωβος 1ος της Αγγλίας, συνεχίζοντας τη βασιλεία της θείας του αλλά και την πολιτιστική άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών που έγινε γνωστή ως «Ελισαβετιανή Περίοδος» με σπουδαίους συγγραφείς όπως τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον σερ Φράνσις Μπέικον, τον Τζον Νταν, τον Μπεν Τζόνσον.

Μάλιστα ο βασιλιάς Ιάκωβος έκανε ειρήνη με το ανταγωνιστικό καθολικό βασίλειο της Ισπανίας, έδωσε ελευθερίες στους Άγγλους καθολικούς, και μάλιστα μετάφρασε ο ίδιος τη Βίβλο στην αγγλική γλώσσα.  

Συνωμοσία της Πυρίτιδας

Παρόλα αυτά, οι Άγγλοι καθολικοί ένιωθαν καταπιεσμένοι. Έτσι οργάνωσαν μια συνωμοσία  με σκοπό τη δολοφονία του βασιλιά Ιάκωβου 1ου και τον αφανισμό των Άγγλων αριστοκρατών. Αποφάσισαν λοιπόν να ανατινάξουν τη Βουλή των Λόρδων τη μέρα της 5ης Νοεμβρίου του 1605, στην εναρκτήρια συνεδρίαση.

Τη μέρα εκείνη θα ήταν παρόντες όχι μόνο όλοι οι αριστοκράτες (Λόρδοι) της Αγγλίας, αλλά και ο βασιλιάς Ιάκωβος της Αγγλίας αυτοπροσώπως.

Η «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» όπως ονομάστηκε, αποκαλύφθηκε όμως χάρη σε μια προειδοποιητική επιστολή που έλαβε ο καθολικός αριστοκράτης Ουίλιαμ Πάρκερ, 4ος Βαρόνος του Μοντίγκλ, ο οποίος αμέσως ενημέρωσε το παλάτι. Στις έρευνες που ακολούθησαν στις υπόγειες σήραγγες του κτιρίου της Βουλής των Λόρδων συνελήφθη ο καθολικός Γκάι Φοκς ο οποίος ήταν έτοιμος να πυροδοτήσει 60 βαρέλια πυρίτιδας που είχαν τοποθετηθεί κάτω από τόνους προσανάμματος και κάρβουνου, γκρεμίζοντας το ιστορικό κτίριο που βρίσκεται στις όχθες του Τάμεση.

Ο Γκάι Φοκς, οδηγήθηκε στον Πύργο του Λονδίνου και αφού βασανίστηκε άγρια στον τροχό, αποκάλυψε τα ονόματα των συνεργατών του. Έτσι, στις 31 Ιανουαρίου του 1606, όλοι εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού και διαμελισμού. Ήταν η σκληρότερη ποινή. Οι συνωμότες πρώτα απαγχονίζονταν αλλά πριν πεθάνουν τους κατέβαζαν από την αγχόνη, τους ευνούχιζαν, και στη συνέχεια τους τεμάχιζαν ενώ ήταν ακόμη ζωντανοί.

Λαϊκός ήρωας

Ο Γκάι Φοκς, παρόλα αυτά, επιχειρώντας να ξεφορτωθεί διά παντός τους αριστοκράτες – άρχοντες και τον Άγγλο μονάρχη, άφησε έντονο το ίχνος του στη λαϊκή μυθοπλασία. Η φυσιογνωμία του έγινε αποκριάτικη μάσκα και απόκτησε μόνιμη θέση στα λαϊκά καρναβάλια.

Η 5η Νοεμβρίου έκτοτε γιορταζόταν με λαϊκό γλέντι όπου κυριαρχούσε το άναμμα μεγάλων φωτιών (Bonfires) και η ρίψη πυροτεχνημάτων. Έτσι, η μνήμη του έμεινε ζωντανή στο φαντασιακό αφήγημα του λαού της Αγγλίας.

Υπάρχει μάλιστα και ένα αγγλικό λαϊκό τραγούδι για την περίσταση:

Remember, remember,
The Fifth of November,
Gunpowder treason and plot;
For I see no reason
Why Gunpowder Treason
Should ever be forgot.

Το 1626, ο ποιητής Τζον Μίλτον έγραψε το ποίημα In Quintum Novembris (Την 5η Νοεμβρίου), το οποίο αναφέρεται στον εξεγερμένο άνθρωπο και στο επαναστατικό δημόσιο αίσθημα της ημέρας αυτής. Πολλοί φιλόλογοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι το ποίημα αυτό επηρέασε άμεσα το μεταγενέστερο κορυφαίο ποιητικό έργο του Μίλτον, Paradise Lost.

Με τον ίδιο τρόπο, η φυσιογνωμία του συνωμότη Γκάι Φοκς πέρασε και στο σύγχρονο λαϊκό αφήγημα μέσω της εικονογράφησης του κόμικ άλμπουμ «V» for Vendetta. Ο αντί-ήρωας του κόμικ φορά μια μάσκα που απεικονίζει το πρόσωπο του Γκάι Φοκς, εκδικείται την παντοδυναμία και την αυθαιρεσία των κυβερνώντων, των αριστοκρατών και των αρχόντων, και πάντα κορυφώνει τη δράση του κάθε 5η Νοεμβρίου.  

Η μάσκα του Γκάι Φοκς, υιοθετήθηκε και χρησιμοποιείται πλέον από τη διεθνή ομάδα των Anonymous.

Από την απόπειρα του Γκάι Φοκς και ύστερα,  ερευνώνται προληπτικά τα υπόγεια της Βουλής των Λόρδων την παραμονή της εναρκτήριας συνεδρίασης. Η έρευνα αυτή συνεχίζεται ως τις μέρες μας…

Διαβάστε επίσης:

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ πως βομβάρδισε νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

«Τhe New Yorker» για τις εκλογές στις ΗΠΑ: Η Δημοκρατία ακροβατεί πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί

Times of Israel: Ο Νετανιάχου είναι διατεθειμένος να προσφέρει «εκατομμύρια δολάρια» για την απελευθέρωση κάθε ομήρου

Keywords
Τυχαία Θέματα