H Τουρκία απορρίπτει τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ – «Υπαγορεύτηκε από Ελλάδα και Κύπρο»

Απορρίπτει με αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου η Τουρκία, το έγγραφο Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ που εγκρίθηκε χθες (21 Μαρτίου) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Συγκεκριμένα, το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο όπου αναφέρεται η χώρα μας, φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ, που αρνούνται επίμονα τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σε

αυτή τη θάλασσα και προβάλλουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις όσον αφορά τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το κεκτημένο της ΕΕ κι είναι εκτός πραγματικότητας.

Turkiye expects EU to open negotiation chapters, start Customs Union discussions soon 'without surrendering to vicious interests,' Erdogan says

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) March 22, 2022

Καθώς το έγγραφο αυτό αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πυξίδα» ούτε μπορεί να ονομαστεί «στρατηγικό». Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα καθιστά την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν οδηγεί την Ένωση στις σωστές στρατηγικές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, το γεγονός ότι το έγγραφο αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ από μια τόσο ρηχή προοπτική είναι ατυχές και δείχνει την έλλειψη οράματος της ΕΕ». 

Ερντογάν σε ΕΕ: Να ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις μακριά από φαύλα συμφέροντα

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σήμερα κάλεσε την ΕΕ να «ανοίξει τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» και να ξεκινήσει σύντομα συζητήσεις για την Τελωνειακή Ένωση, «χωρίς να παραδοθεί σε φαύλα συμφέροντα», σύμφωνα με το Anadolu.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου έγιναν σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτρέπει στην Άγκυρα να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, με την μεσολαβητική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.

Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2005 αλλά βάλτωσαν τα τελευταία χρόνια, λόγω των εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, σε πολλά μέτωπα. Στα τέλη του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας ήταν «σε νεκρό σημείο» λόγω των αποφάσεων που λάμβανε η τουρκική ηγεσία και οι οποίες ήταν αντίθετες με τις αξίες της ΕΕ. «Η Τουρκία συνέχισε να απομακρύνεται από την ΕΕ, καταγράφοντας σοβαρή υποχώρηση στους τομείς του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων» ανέφερε σε μια έκθεσή της η Κομισιόν.

Η Τουρκία, που είναι σύμμαχος της Ουκρανίας και μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί από την αρχή της κρίσης να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αρνήθηκε όμως να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική ελίτ παραμένει πιστή στον Πούτιν παρά την παγκόσμια κατακραυγή

Με το βλέμμα στις εκλογές ο Μακρόν τονώνει χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριά

Ελεύθερη η Ουκρανή δημοσιογράφος που φέρεται να κρατούσαν ρωσικές δυνάμεις

Keywords
Τυχαία Θέματα