Le Monde: Ο Αβραμόπουλος διεκδικεί τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου ΕΕ στον Κόλπο

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και τέως Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι, σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, ένας από τους σημαντικότερους διεκδικητές για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου της ΕΕ στην περιοχή του Κόλπου.

Υποψήφιοι είναι επίσης

ο Ιταλός πρώην υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Μάρκος Κυπριανού, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου καθώς και ο Σλοβάκος Γιαν Κούμπιτς, πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει εντός των προσεχών ημερών να καταλήξει σε ένα πρόσωπο, το οποίο θα προτείνει στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Καλές οι πιθανότητες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Το γεγονός ότι ένας πρώην υπουργός ενός ιδρυτικού μέλους της ΕΕ θα μπορούσε να καταλάβει μια τέτοια θέση δεν προκαλεί έκπληξη. Ωστόσο, ο κ. Ντι Μάιο απέχει πολύ από το να έχει διαλύσει όλες τις αμφιβολίες σχετικά με το προφίλ του. «Οι ικανότητές του, ιδίως η στοιχειώδης γνώση της αγγλικής γλώσσας και η μικρή εμπειρία του στον Κόλπο, καθιστούν περίεργη αυτή την επιλογή», λέει ένας διπλωμάτης, στη Le Monde.

Η ατμόσφαιρα στο τμήμα Μέσης Ανατολής της ΕΥΕΔ είναι τεταμένη από τότε που ο Ντι Μάιο επιλέχθηκε πριν από δέκα ημέρες από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το τμήμα και τα κράτη μέλη. Διαγκωνιζόταν με άλλες τρεις προσωπικότητες: τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού, τον πρώην απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Γιαν Κούμπις από τη Σλοβακία και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Στα χαρτιά, ο τελευταίος φαίνεται να έχει τα περισσότερα προσόντα», λέει ένας διπλωμάτης.

Η θέση που επιθυμεί ο κ. Ντι Μάιο συνδέεται με την ενεργειακή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η αναγκαία διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού απαιτεί νέες συμφωνίες με τα κράτη του Κόλπου. «Η αποστολή του κ. Ντι Μάιο εκεί δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι σοβαρή, επειδή, ως υπουργός Εξωτερικών, δεν έχει καλή ιστορία με την περιοχή και δεν έχει διασυνδέσεις εκεί», δήλωσε η Σίνθια Μπιάνκο, εμπειρογνώμονας για την περιοχή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Ρώμη. Δεν θεωρείται ισχυρή προσωπικότητα εκεί.

H διαδικασία

Για να επικυρωθεί η επιλογή Μπορέλ θα πρέπει να την υπερψηφίσουν τα δύο τρίτα των κρατών-μελών της ΕΕ επισημαίνει η εφημερίδα. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως αν και από πλευράς βιογραφικού η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή είναι αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ένα συμβουλευτικό «πάνελ» εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των κρατών-μελών προέκρινε την υποψηφιότητα Ντι Μάγιο.

Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, υπάρχουν πολλές ενστάσεις έναντι της υποψηφιότητας Ντι Μάγιο, αρχής γενομένης από την ίδια του τη χώρα την Ιταλία. Και αυτό διότι η πρόταση υποβλήθηκε από την προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι και όχι από την υπάρχουσα της Τζόρτζια Μελόνι.

Οι αδυναμίες στην υποψηφιότητα Ντι Μάιο

Υπενθυμίζεται πως ο 36χρονος Ντι Μάιο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πέπε Γκρίλο στο κάποτε «αντισυστημικό» Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντράγκι και υπουργός Εξωτερικών. Αδύναμα σημεία στην υποψηφιότητά του είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός ότι δεν έχει πανεπιστημιακό δίπλωμα, δεν ομιλεί καλά αγγλικά, δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και τον αραβικό κόσμο γενικότερα, ενώ κατά το παρελθόν είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στις σχέσεις της Ιταλίας με τη Γαλλία, υποστηρίζοντας τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» κατά της τότε κυβέρνησης Μακρόν.

«Προς το παρόν, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Και οι όποιες φήμες είναι καθαρά εικασίες», γράφει η Le Monde.

Εάν ο κ. Ντι Μάιο είναι υποψήφιος, δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα λάβει την ψήφο στη χώρα του. Εκπρόσωποι δύο κομμάτων του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού, της Λέγκας και της Φόρτσα Ιτάλια, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους για τον διορισμό του. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia) δήλωσε ότι το όνομα του προκατόχου του δεν είχε προταθεί από την τρέχουσα κυβέρνηση, που σχηματίστηκε στις 22 Οκτωβρίου, αλλά από την προηγούμενη, υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι, πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή στις Βρυξέλλες.

Ο «εχθρός του Παρισιού» Λουίτζι Ντι Μάιο

Χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, ο Ντι Μάιο μπήκε στην πολιτική σε ηλικία 26 ετών και εξελέγη το 2013 υπό τη σημαία ενός αντισυστημικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S). Αυτός ο νεαρός πολιτικός από τη Νάπολη έχει γίνει τακτικά αντικείμενο επικρίσεων για ανικανότητα. Το 2019, ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της πιο σοβαρής διπλωματικής κρίσης μεταξύ Παρισιού και Ιταλίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πήγε να υποστηρίξει τα «κίτρινα γιλέκα» στο Montargis (Loiret) της Γαλλίας, εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

Ως υπουργός Εξωτερικών του κ. Ντράγκι το 2021, ο Ντι Μάριο είχε κάνει μια θεαματική πολιτική μεταμόρφωση, πολλαπλασιάζοντας τις αποδείξεις πίστης σε έναν επικεφαλής που αντιπροσωπεύει την πεμπτουσία ενός κατεστημένου που η πολιτική του οικογένεια (Πέντε Αστέρια) είχε υποσχεθεί να διώξει από την εξουσία. Ο κ. Ντι Μάιο έφτασε στο σημείο να προκαλέσει διάσπαση του κόμματός του, συντασσόμενος με εξήντα βουλευτές υπέρ του Μόντι, για να υποστηρίξουν την πολιτική στρατιωτικής υποστήριξης του Κιέβου, την οποία κατήγγειλε η πλειοψηφία των βουλευτών του M5S.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Λείπει κάθε διάθεση λογοδοσίας από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης (Video)

Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας: Πώς λειτουργεί και τι περιλαμβάνει

Τσίπρας: Αδίστακτος, αμετανόητος και επίκινδυνος για τη δημοκρατία ο Μητσοτάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Le Monde, Αβραμόπουλος, Κόλπο,Le Monde, avramopoulos, kolpo