Live: Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το δημογραφικό

Πολιτική

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είναι σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση -αντιπαράθεση επί του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για το Δημογραφικό.

«Κατ' αρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, για το έργο τους, που αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος. Και θα ήθελα να ξεκινήσω από μια

βασική παρατήρηση, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να εξετάσουμε το ζήτημα. Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Δεν λύνεται με στοχευμένες δράσεις, όπως μια σειρά από τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, τα οποία έχει να διαχειριστεί μια κυβέρνηση. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής» σημείωσε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το Δημογραφικό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας. Αν δηλαδή είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής, στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ή, αντίθετα, αν το μοντέλο το οποίο επιλέγουμε είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο ένα τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μια μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μιας κοινωνικής μειοψηφίας που απολαμβάνει προνόμια και πλούτο» υπογράμμισε.

«Επομένως, αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι, ακόμα και αν δεν συναντάμε συχνά την αναφορά στο δημογραφικό ζήτημα στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτό υπάρχει σε κάθε λέξη, σε κάθε πρόταση την οποία διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Διότι ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού» είπε.

Και συνέχισε: «Επιλέγω να κάνω αυτή την εισαγωγή, που μας βάζει στην ουσία του ζητήματος, διότι θεωρώ άσκοπο να αναλωθούμε σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον του τόπου, σε μια αναπαραγωγή στερεοτυπικών μονολόγων. Με λίγα λόγια, δεν είμαστε εδώ για ευχολόγια. Η πατρίδα μας είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται άνω των 300.000 ανθρώπων τα σκληρά χρόνια της κρίσης (2011-2016), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Λόγω της μείωσης των γεννήσεων, της αύξησης των θανάτων αλλά και της φυγής Ελλήνων -κυρίως νέων, δυστυχώς- στο εξωτερικό» επισήμανε.

«Από το 2011 - και για πρώτη φορά μεταπολεμικά - ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται: Από τα 11,1 εκατομμύρια, τότε, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7 εκατομμύρια. Και αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, οι Έλληνες θα περιοριστούμε στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το δημογραφικό.

«Mια πατρίδα με λαό όλο και λιγότερο, κινδυνεύει να μικρύνει και αυτή. Όπως και μία κοινωνία με παιδιά που πιστεύουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, απειλείται να διαλυθεί», υπογράμμισε.

«Η σημερινή νέα γενιά είναι η πρώτη γενιά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η οποία δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της, δείχνοντας πως ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου βραχυκύκλωσε. Σε μία Ελλάδα που δεν δίνει πια ευκαιρίες» τόνισε ο πρόεδρος τη ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, πρόσθεσε ότι: «Ο πληθυσμός μας γερνάει: Το 1950 η μέση ηλικία στην Ελλάδα των 7,6 εκατομμυρίων ήταν στα 30 έτη. Σήμερα, έχει εκτοξευτεί στα 43 έτη. Και παρόλο που σήμερα, οι άνω των 65 συμπολίτες μας είναι το 21% του πληθυσμού, το 2050 αυτή η κατηγορία θα φτάσει το 33%. Αυτή η διπλή βόμβα - λιγότεροι και πιο ηλικιωμένοι Έλληνες - απειλεί το αύριο, όμως αμφισβητεί και το σήμερα».

«Υπονομεύεται το μέλλον του έθνους και της χώρας. Γιατί χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υποστηρίζεται ούτε η κυριαρχία ούτε και η ανάπτυξη ενός κράτους. Και χωρίς ανάπτυξη - δηλαδή δουλειές, έσοδα και εισφορές - δεν υπάρχουν ούτε μισθοί και συντάξεις ούτε Υγεία και Πρόνοια. Αλλά και ούτε εθνική ασφάλεια!» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μιλάμε για ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα στην ομιλία της, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε την ελπίδα της σήμερα η Βουλή να σταθεί στο ύψος της. «Το δημογραφικό είναι η πιο σημαντική απειλή για το μέλλον του τόπου. Πρέπει να μας ενώσει» υπογράμμισε, για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, σε 15 χρόνια θα μειωθεί ο πληθυσμός έως 1,5 εκατ.».

«Επιδεινώνεται το πρόβλημα με την φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διαπιστώσεις. Ο κόσμος περιμένει από εμάς λύσεις. Ζήτησα, από τις 7 Απριλίου του 2017, διακομματική επιτροπή. Σήμερα έχουμε πόρισμα και προτάσεις επιτροπής. Είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων. Αρνητική εξέλιξη στο δημογραφικό θα δημιουργήσει κινδύνους για την εθνική μας προοπτική, προβλήματα στο ασφαλιστικό κ.ά.» υπογράμμισε.

«Οι νέοι αισθάνονται βαθιά αδικημένοι σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Έχουν δίκιο» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Πλήττεται καίρια ο θεσμός της οικογένειας, που είναι πυρήνας κοινωνικής συνοχής. Οι δουλειές είναι λίγες, μερικής απασχόλησης και με λίγα λεφτά. Η κατάσταση αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά».

«Στην πράξη, η μητρότητα και η εγκυμοσύνη δεν προστατεύονται και αποτελούν αντικίνητρο για εξέλιξη της γυναίκας στην δουλειά. Η εξοντωτική φορολόγηση και οι περικοπές που επέβαλαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδείνωσαν την κατάσταση. Εξοντώνουν τους πολίτες με υπερφορολογία και τους επιστρέφουν ελάχιστα με επιδόματα. Απαιτείται προοδευτική αλλαγή. Πρέπει να δώσουμε ισχυρά κίνητρα και διευκολύνσεις για τα παιδιά» τόνισε.

ΒουλήliveζωντανάδημογραφικόΔιακομματική απογραφήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα