Lockdown: Το κυρίαρχο συναίσθημα δεν είναι ο φόβος – Ποιο είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Ποιος είναι ο αντίκτυπος του νέου lockdown στην ψυχική μας υγεία; Ποια συναισθήματα κυριαρχούν τώρα και πόσο διαφορετικά είναι σε σύγκριση με το πρώτο lockdown; Πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση; Η ψυχολόγος κ. Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου μιλά στο ygeiamou.gr και απαντά σε όλα τα ερωτήματα
Η απογοήτευση, ο θυμός και η μεγαλύτερη αγωνία και αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση και την εργασία μας έχουν διαδεχθεί σε αυτό το δεύτερο lockdown
Σε συνέντευξή της στο ygeiamou.gr η ψυχολόγος κ. Γεωργία – Χριστίνα Κανελλοπούλου αποτυπώνει πώς βιώνουμε το δεύτερο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, προσφέροντας καίριες συμβουλές για να ενισχύσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις και την εσωτερική μας ασφάλεια ενώπιον εξωτερικών συνθηκών που δεν τελούν υπό τον έλεγχό μας.
«Κλειδί», σύμφωνα με την κ. Κανελλοπούλου είναι να παραμείνουμε στο παρόν, μακριά από εικασίες και προβλέψεις από το πόσο μπορεί να διαρκέσει η ισχύουσα καραντίνα και αν θα ακολουθήσουν άλλες. Στο παρόν, στο οποίο καλούμαστε να αναγνωρίσουμε και να ενισχύσουμε τα πεδία στα οποία μπορούμε να διατηρήσουμε τον εσωτερικό έλεγχο σε μία κατάσταση που διαφαίνεται πιο επιβαρυντική ψυχικά συγκριτικά με το πρώτο lockdown.
Τα στάδια του πένθους
Η«μετάβαση» από το πρώτο στο δεύτερο lockdown μοιάζει σύμφωνα με την κ. Κανελλοπούλου με το πέρασμα από το πρώτο στο δεύτερο στάδιο του πένθους, με το αρχικό σοκ και πάγωμα να έχουν μετατραπεί τώρα σε απογοήτευση, θυμό και θλίψη.
Η ίδια εκτιμά πως η νέα καραντίνα θα οδηγήσει σε πιο έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις αφενός μεν λόγω της σωρευτικής επίδρασης της ψυχοπιεστικής κατάστασης που επί μήνες βιώνουμε και ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα έλθει το τέλος της, και αφετέρου διότι γιγαντώνεται πλέον η αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή μας.
Σύμφωνα με την κ. Κανελλοπούλου γνωρίζοντας πλέον καλύτερα πώς να προστατευτούμε και να συμπεριφερθούμε ο έντονος φόβος που συνόδευε το πρώτο lockdown δείχνει να έχει υποχωρήσει, γεγονός που αποτυπώνεται και στο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που κυκλοφορούν. Κυριαρχούν τώρα περισσότερο ο θυμός γιατί φθάσαμε εκ νέου εδώ και ο φόβος εστιάζεται πιο πολύ στο οικονομικό σκέλος.
Η ψυχολόγος κ. Γεωργία – Χριστίνα Κανελλοπούλου
«Ο χρόνος σαν κοινωνική κατασκευή μας δίνει μία ανακούφιση· το να ξέρουμε πότε τελειώνει κάτι. Όταν δεν γνωρίζω πότε θα λήξει αυτή η κατάσταση, πόσες καραντίνες ακόμη μπορεί να έρθουν, πώς θα πάνε τα οικονομικά μου, το άγνωστο και η αβεβαιότητα, όλα αυτά στερούν την αισιοδοξία» αναφέρει η κ. Κανελλοπούλου, επισημαίνοντας πως η πανδημία επέφερε μία απότομη μείωση των προσδοκιών των ανθρώπων για τη ζωή τους συνοδευόμενη από συναισθήματα ματαίωσης, απαισιοδοξία, ίσως και ωμή ρεαλιστικότητα.
Χτίζοντας ψυχική ανθεκτικότητα
Εξ ου και είναι μέγιστης σημασίας να ενισχύσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα, να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο εν μέσω αυτής της καραντίνας σε όλα όσα μπορούμε να ελέγξουμε οι ίδιοι, επισημαίνει η Γεωργία-Χριστίνα Κανελλοπούλου, καλώντας μας να θέσουμε και να απαντήσουμε σε τέσσερα ερωτήματα, και να τα κάνουμε βίωμά μας.
– Εντοπίζουμε ποια είναι τα δυνατά μας στοιχεία προκειμένου όταν η κρίση παρέλθει να τα ενεργοποιήσουμε για να αυξηθεί η εργασιακή αυτοπεποίθηση
– Επενδύουμε πολύ στις προσωπικές σχέσεις, τα υποστηρικτικά μας συστήματα εν γένει. Αν νοιώθουμε την περίοδο αυτή απογοήτευση, θυμό, ματαίωση, ανατρέχουμε στα πρόσωπα εκείνα που εμπιστευόμαστε και μας έχουν βοηθήσει
– Επιλέγουμε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μία φορά την ημέρα, σε συγκεκριμένη ώρα και από έγκυρες ειδησεογραφικές πηγές
– Κάνουμε στον εαυτό μας την ερώτηση «τι ελέγχω εγώ;» -από τη διατροφή μας, την ώρα που θα ασκηθούμε, το παιχνίδι με τα παιδιά μας, τι θα παρακολουθήσουμε στην τηλεόραση. Διαμορφώνουμε μία λίστα με όλα αυτά που μπορούμε εμείς να ελέγξουμε ακόμη και τώρα.
Σε ό,τι αφορά την αγωνία και αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση, ας ανατρέξουμε σε παλαιότερες δυσκολίες, οικονομικές ή προσωπικές, ανακαλώντας στη μνήμη μας τι μας βοήθησε και τι όχι να ανταπεξέλθουμε, όπως ενδεχομένως την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2010.
Για τη σύγκριση των συναισθημάτων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας η Γεωργία – Χριστίνα Κανελλοπούλου δίνει το παράδειγμα ενός παιδιού που ξαφνικά βιώνει ένταση στο οικογενειακό του περιβάλλον βλέποντας τους γονείς του να διαπληκτίζονται. Το παιδί όχι μόνο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τους γονείς, αλλά βιώνει ανασφάλεια και το ίδιο νιώθοντας ότι και οι ίδιοι δεν το προστάτευσαν.
Πώς μεταφράζεται αυτό; Έχουμε βρεθεί εκ νέου σε καθεστώς lockdown και ενώ ελπίζαμε ότι όλα τα ατομικά και συνολικά μέτρα ασφαλείας που λάβαμε και τηρήσαμε θα μας είχαν προστατεύσει αυτό δεν συνέβη. Απογοητευτήκαμε που δεν προστατεύσαμε τον εαυτό μας ή δεν μας προστάτευσαν και οι άλλοι, ενδεχομένως συμπολίτες που δεν πρόσεχαν ή οι κρατικοί μηχανισμοί μέσω της χαλάρωσης των μέτρων το καλοκαίρι. Συνεπώς, βιώνουμε μία απογοήτευση ότι δεν προστατευτήκαμε από αυτούς που έπρεπε να προστατευτούμε, αναφέρει η ειδικός.
Και επανερχόμενη στο παράδειγμα με το παιδί, εξηγεί ότι σε αυτή την κατάσταση που βιώνει θα πρέπει μόνο του να βρει την ασφάλεια, όπως καλούμαστε και εμείς στη δεύτερη αυτή καραντίνα να αναζητήσουμε μόνοι μας την εσωτερική ασφάλεια, τον εσωτερικό έλεγχο, τι μπορούμε να ελέγξουμε εμείς για να παραμείνουμε ψυχικά δυνατοί δεδομένου ότι τον εξωτερικό έλεγχο του πότε θα σημάνει η λήξη της πανδημίας και από ποια μέτρα θα συνοδεύεται έως τότε, δεν τον διαθέτουμε.
Σε αυτές τις εσωτερικές διεργασίες θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας κατά την κ. Κανελλοπούλου σε παραμέτρους που αφορούν τις ασχολίες μας εντός της ημέρας, το χρόνο που θα αφιερώσουμε στην ενημέρωση (πόσες ώρες θα διαβάσω ειδήσεις), στα μέτρα προστασίας που θα λάβουμε, καθώς και στις κινήσεις που θα κάνουμε εργασιακά ώστε να διατηρηθεί η επαγγελματική μας αυτοπεποίθηση. Ως προς τη σύγκριση των δύο lockdown προκύπτει πως αυτή τη φορά πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο σε εμάς, την ψυχική μας θωράκιση και εσωτερική ασφάλεια. Αυτό είναι το στοίχημά μας.
Πηγή: ygeiamou.gr
LOCKDOWNσυναίσθημαφόβοςHas video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρούσματα σήμερα 21/11: Φόβος μην γίνουμε Ιταλία και τρόμος με τους διασωληνωμένους στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Οι επιστήμονες είναι σχεδόν βέβαιοι: Ο λόγος που το Μπέργκαμο έχει πλέον μηδενικά κρούσματα covid-19
- Σοκ: Πέθανε από κορωνοϊό ο 39χρονος Έλληνας Dj Decibel
- Αστυνομικός πήρε αναρρωτική αλλά οι συνάδελφοι της την εντόπισαν σε εξωτικά νησιά και την ανάγκασαν σε παραίτηση
- Τάσος Τρύφωνος για την εμπειρία του με τον κορωνοϊό: Έλεγα ότι μέσα στον οργανισμό μου γίνεται πόλεμος
- Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης: «Δεν σε ξέρω. Πρώτη φορά σε βλέπω. Άλλα βλέπω ότι πίσω σου στέκεται ο άγγελος σου»
- ΕΜΥ: Ο καιρός μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
- Ολυμπιακός: Η ενδεκάδα κόντρα στον Παναθηναϊκό
- Νάουσα: 50χρονος ιερέας πέθανε από κορονοϊό
- Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου - Πώς κατάλαβαν το κοινωνικό τους στάτους (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Μην με βανδαλίζετε, μην με πυροβολείτε»
- Νεκρός από κορωνοϊό 50χρονος ιερέας στην Νάουσα
- Ε. Τσακαλώτος: Η πανδημία μας βρήκε με μια ανεύθυνη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση
- Ε. Τσακαλώτος: Το χειρότερο είναι ότι η πανδημία μας βρήκε με μια ανεύθυνη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα
- Lockdown: Το κυρίαρχο συναίσθημα δεν είναι ο φόβος – Ποιο είναι και πώς αντιμετωπίζεται
- Γαλλία: Στους δρόμους κατά του νομοσχεδίου που περιορίζει τη μετάδοση εικόνων αστυνομικών
- Νέα καμπάνια από τον ΑΝΤ1
- Φωκίδα: Τον βρήκαν νεκρό και έψαχναν τη μητέρα του που είχε πεθάνει 15 ημέρες πριν
- Γκάγκα: Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη
- Λαμία: Αυτοκίνητο άρπαξε φωτιά - Λαμπάδιασε από διαρροή υγραερίου
![Lockdown, – Ποιο,Lockdown, – poio](https://images32.inewsgr.com/3939/39390787/Lockdown-to-kyriarcho-synaisthima-den-einai-o-fovos--poio-einai-kai-pos-antimetopizetai-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Lockdown: Το κυρίαρχο συναίσθημα δεν είναι ο φόβος – Ποιο είναι και πώς αντιμετωπίζεται
- Επίθεση με χειροβομβίδα σε πρατήριο βενζίνης στο κέντρο της Αθήνας
- Γαλλία: Στους δρόμους κατά του νομοσχεδίου που περιορίζει τη μετάδοση εικόνων αστυνομικών
- Νεκρός από κορωνοϊό 50χρονος ιερέας στην Νάουσα
- Το Twitter θα παραδώσει τον λογαριασμό @POTUS στον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου
- Πέθανε από κορωνοϊό 39χρονος Έλληνας Dj
- Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Μην με βανδαλίζετε, μην με πυροβολείτε»
- Νέα καμπάνια από τον ΑΝΤ1
- Πομπηία: Βρέθηκαν καλά διατηρημένα λείψανα ενός πλούσιου κι ενός σκλάβου
- Νέο κρούσμα στην ΑΕΚ - Θετικός στον κορωνοϊό ο Καρακλάγιτς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αντιδράσεις για το «πάρτι» στο γραφείο του προέδρου του ΔΣΑ
- O Barack Obama εξήγησε τι είναι αυτό που λατρεύει στη Michelle και τις κόρες του - Τα «άπαιχτα» χαρακτηριστικά τους
- Engler F.F: Η ισχυρότερη τετράτροχη μοτοσικλέτα στον κόσμο
- Εκπλήξεις Μαρτίνς στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού
- Βρετανία: 19.875 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 341 θάνατοι
- Νάουσα: 50χρονος ιερέας πέθανε από κορωνοϊό
- Γαλλία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά του νομοσχεδίου που περιορίζει τη μετάδοση εικόνων αστυνομικών
- Βρετανία κορονοϊός νέα: 19.875 κρούσματα και 341 θάνατοι
- ΠΟΕΔΗΝ: Μειώθηκαν οι εισαγωγές ασθενών στη Μακεδονία, υπερπλήρεις οι ΜΕΘ
- «Σεισμός, σεισμός… συνωστισμός», βίντεο από το κορονοπάρτι του Δημήτρη Βερβεσού