Netflix: «Ανέβασε» σειρά για influencer του Instagram που εξαπάτησε κόσμο (photos/videos)

Στην εποχή της παραπληροφόρησης, της meta αλήθειας, το Netflix αφηγείται στα μόλις έξι επεισόδια της σειράς «Μυλόξιδο» – αυτό σημαίνει στα ελληνικά ο αγγλικός τίτλος «Apple Cider Vinegar»- την πραγματική ιστορία για μια από τις μεγαλύτερες instagramικες (διαδικτυακές) απάτες.

Σαν διάτων αστέρας εμφανίστηκε στον γαλαξία του Instagram η Αυστραλέζα Μπέλ

Γκίμπσον (Bell Gibson). Ήταν πολύ περισσότερο από μια επιδραστική περσόνα των σόσιαλ μίντια. Χαρακτηρίστηκε «φαινόμενο» και συστηνόταν, διαδικτυακά, ως άνθρωπος-πρότυπο υγείας και εναλλακτικής θεραπείας. Έπεισε κόσμο – εκατοντάδες χιλιάδες φόλοουερς ανα τον κόσμο – ότι κατάφερε να νικήσει, να εξαφανίσει τον καρκίνο στον εγκέφαλο με διατροφή, φυσικές μεθόδους, χωρίς να κάνει ούτε μια από τις επιστημονικά-ιατρικά εφαρμοσμένες θεραπείες. Τα κατάφερε. Με μία μικρή – τόση δα – λεπτομέρεια,πλην όμως σημαντική. Δεν είχε καρκίνο, ούτε γι’αστείο.

Απάτη ολκής. Η Γκίμπσον πουλούσε ελπίδα και ανέπτυξε μια «αυτοκρατορία» πάνω σε ένα μεγάλο ψέμα.

Τη δεκαετία του 2010 ήταν μια «εύκολη» εποχή για το ιντερνετ, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έβαζες μια φωτογραφία, εφάρμοζες φίλτρα και άρχιζε μια βροχή από likes και καρδούλες. Κάτω από ένα φαινομενικά αθώο προσωπάκι αυτοπεριγραφής στο Instagram, το φαγητό και η υγεία εξελίχθηκαν σε εμμονές. Ορδές κοριτσιών γοητεύτηκαν από τις φυτικές δίαιτες. Η Ορθορεξία (διατροφική διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων εμμονικά επιδιώκει να είναι υγιής), ήταν σε έξαρση. Και η επιρροή στα σόσιαλ μίντια, στο «κομμάτι» αυτό, εξελίχθηκε σε μια αναδυόμενη μεγάλη προσοδοφόρως επιχείρηση για γυναίκες.

Σε αυτή την πρώιμη εποχή ευεξίας στο διαδίκτυο, δραστήριοι χρήστες του Instagram, θα θυμούνται πώς η Μπελ πούλησε σε μια γενιά κοριτσιών (μερικές από τις οποίες ήταν πολύ άρρωστες) μια κατασκευασμένη ιστορία για το πώς θεράπευσε έναν καρκίνο που δεν είχε με… ολικής άλεσης τροφές.

Το «Μυλόξιδο» έρχεται να επικοινωνήσει την ιστορία της. Που δεν είχε την επιθυμητή, για την ίδια, κατάληξη.

Το 2013 η νεαρή- τότε- Γκίμπσον, ως blogger, εμφανίστηκε ως φωτεινό παράδειγμα ψυχικούς σθένους και θέλησης. Συστήθηκε και ως συγγραφέας, με το βιβλίο μαγειρικής «The Whole Pantry», δημιούργησε εφαρμογή υγείας, κατάφερε να εδραιωθεί ως εξέχουσα περσόνα της κοινότητας της σωματικής και ψυχικής υγείας, άθροισε πάνω από 300.000 ακόλουθους στο Instagram και κατάφερε να αποσπάσει τον τίτλο «Η πιο εμπνευσμένη γυναίκα της χρονιάς» από το Elle Αυστραλίας το 2014, και να τιμηθεί με το βραβείο «Fun, Fearless Female», από το Cosmopolitan.

Το 2015 η υπερβολική δημοσιότητα τράβηξε την προσοχή του Τύπου. Δημοσιογράφοι αμφισβήτησαν τις ιστορίες της, ιδίως όταν η Γκίμπσον είχε κάνει λόγο για μεταστάσεις του καρκίνου και σε άλλα όργανα, που όμως εξαφανίστηκε… ως δια μαγείας. Σε συνέντευξη στην αυστραλιανή έκδοση του  Women’s Weekly, παραδέχθηκε το ψέμα που είχε στήσει.

Το 2017, η Γκίμπσον καταδικάστηκε για παραπλανητική δράση και το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας της επέβαλε πρόστιμο περίπου 400.000 δολαρίων Αυστραλίας (322.000 δολαρίων ΗΠΑ). Το βιβλίο μαγειρικής της αποσύρθηκε από την κυκλοφορία.

Το «Μυλόξιδο» του Netflix, στο οποιο η Κέιτλιν Ντέβερ κάνει την Γκίμπσον, «πατάει» στο βιβλίο «The Woman Who Fooled The World: The True Story of Fake Wellness Guru Belle Gibson» των δημοσιογράφων Μπο Ντόνελι, Νίκ Τοσκάνο.

Διαβάστε επίσης

Τηλεθέαση: Πρώτη η Φαίη Σκορδά στην «καρδιά» του δυναμικού κοινού για δεύτερη συνεχόμενη μέρα

Έρευνα του BBC εντοπίζει «ζητήματα» στις απαντήσεις τεχνητής νοημοσύνης για ειδήσεις

Τσιμτσιλή: Απαντά στον Λιάγκα – «Αυτά είναι καλό να τα λέει ο σταθμός για σένα και οι συνεργάτες σου» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Netflix, Ανέβασε, Instagram,Netflix, anevase, Instagram