O «ιός» του 1% κόλλησε και την επιστήμη
Ο πλούτος που απολαμβάνει και ο έλεγχος που ασκεί στην οικονομία και στην κοινωνία το προνομιούχο 1%, σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, είναι ένας «ιός», ο οποίος δεν έχει αφήσει αμόλυντη και την επιστήμη. Ένα πεδίο που υπερηφανευόταν κάποτε ότι εμφάνιζε πολύ λιγότερες ανισότητες σε σχέση με άλλους τομείς.
Ένα αφιέρωμα στο επιστημονικό περιοδικό "Nature" (μαζί με το "Science" είναι τα σημαντικότερα διεθνώς) αναδεικνύει στο προσκήνιο ένα ζήτημα, το οποίο έως τώρα συζητιόταν διακριτικά - αν συζητιόταν. Η βασική διαπίστωση είναι ότι, όπως συμβαίνει και σε άλλα πεδία, η επιστήμη
Όσοι ξεκινούν από πλεονεκτική θέση ήδη από τις σπουδές τους (καλύτερα πανεπιστήμια, περισσότερες γνωριμίες κ.α.), πιάνουν στη συνέχεια τα καλύτερα επιστημονικά «πόστα», με τις μεγαλύτερες μισθολογικές απολαβές, με τα περισσότερα ερευνητικά κονδύλια στη διάθεση τους, τις περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά κύρους, το μεγαλύτερο πρεστίζ και επιρροή στην κοινωνία κ.α.
Όπως τονίζεται, «σε πολλές χώρες οι καριέρες στην επιστήμη τείνουν να πηγαίνουν στα παιδιά των οικογενειών που ανήκουν στις ανώτερες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες». Και αυτό ισχύει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ως την Κίνα και την Ιαπωνία.
Το αποτέλεσμα της διευρυνόμενης ανισότητας εδώ και λίγες δεκαετίες είναι ότι πολλοί μη προνομιούχοι κοινωνικά και οικονομικά υποψήφιοι επιστήμονες είτε απογοητεύονται και ακολουθούν άλλη καριέρα, είτε -ακόμη κι αν γίνουν τελικά επιστήμονες- «θάβονται» μέσα στην ανωνυμία, στην έλλειψη ερευνητικών κονδυλίων και στους μέτριους μισθούς.
Η συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι, όπως επισημαίνει το "Nature", ότι οι χώρες και οι κοινωνίες χάνουν πολύτιμα ταλέντα, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη και στην ευημερία τους.
Η ειρωνεία μάλιστα -ή το απαράδεκτο του πράγματος- είναι ότι οι επιστήμονες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό από δημόσιο χρήμα (δηλαδή των φορολογουμένων πολιτών), οπότε έμμεσα οι φορολογούμενοι επιδοτούν τους ήδη προνομιούχους επιστήμονες για να διευρύνουν τα πλεονεκτήματά τους.
Η δειγματοληπτική έρευνα του "Nature" μεταξύ 6.000 ερευνητών διεθνώς δείχνει ότι υπάρχει διευρυνόμενη ψαλίδα ανάμεσα στις χρηματικές απολαβές των λίγων προνομιούχων και τις σχετικά πενιχρές αμοιβές που απομένουν για τους υπόλοιπους. Αν και υπάρχει ανεπάρκεια αξιόπιστων στοιχείων για τα συνολικά εισοδήματα των επιστημόνων, ώστε να καταγραφεί το πραγματικό εύρος των ανισοτήτων, κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Μολονότι ιστορικά οι μισθοί στον τομέα της επιστήμης ήσαν λιγότερο άνισοι σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας, δεν ισχύει πια κάτι τέτοιο. Σήμερα σε αρκετές χώρες οι μισθολογικές-εισοδηματικές ανισότητες στον επιστημονικό-ακαδημαϊκό τομέα (ιδίως στις βιοϊατρικές επιστήμες) είναι πλέον μεγαλύτερες από ό,τι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.
Παρόλο που σχεδόν τα δύο τρίτα των επιστημόνων δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους, παράλληλα καταγράφεται μια όχι αμελητέα έλλειψη ικανοποίησης, ιδίως στην Ευρώπη, όσον αφορά τους μισθούς των ερευνητών και τον μεγάλο ανταγωνισμό για εύρεση (κυρίως δημοσίων) ερευνητικών κονδυλίων.
Τεράστιος είναι και ο ανταγωνισμός των αμερικανικών, βρετανικών, κινεζικών, αραβικών κ.α. πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, που προσπαθούν να προσελκύσουν -με οικονομικό δέλεαρ- τα μεγαλύτερα «ονόματα» από όλο τον κόσμο. Ακόμη και η παραδοσιακά λιγότερη άνιση Γερμανία έχει μπει σιγά-σιγά σε αυτό το «παιγνίδι» του ανταγωνισμού.
Αυτή η τάση εκτοξεύει τις ανισότητες, με την μεγάλη αφανή πλειοψηφία των ερευνητών, ιδίως των μεταδιδακτορικών, να προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια δουλειά ή να κάνουν μια αξιοπρεπή επιστημονική δημοσίευση. Μια μεγάλη μάζα ερευνητών χαμηλού κόστους δουλεύει στην αφάνεια των εργαστηρίων και λίγοι προβεβλημένοι επιστήμονες παίρνουν τη δόξα και το χρήμα.
Πάνω από 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα του επιστημονικού περιοδικού, απάντησαν ότι οι εργασιακές προοπτικές τους είναι χειρότερες από εκείνες των προηγούμενων γενεών, ποσοστό που φθάνει το 70% στην Ευρώπη. Στην ερώτηση ποιά είναι τα κυριότερα παράπονα ενός ερευνητή σήμερα, οι περισσότεροι ανέφεραν την έλλειψη διαθέσιμων ερευνητικών κονδυλίων (20%), τις ανεπαρκείς ευκαιρίες επαγγελματικής ανόδου (17%) και τον ανεπαρκή μισθό (16%).
To "Nature" τονίζει ότι «το ερευνητικό-επιστημονικό σύστημα χαρακτηρίζεται εγγενώς από ανισότητα και ο κίνδυνος είναι πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει». Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα δεν θα εξαλειφθεί από μόνο του, μέσω της αυτο-διόρθωσης, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως στο παρελθόν έχει καταβληθεί προσπάθεια να μειωθούν οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών επιστημόνων και εκείνων από εθνοτικές ή άλλες μειονότητες.
πλούτοςιόςεπιστήμηHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υπόθεση Μπεν: Βρέθηκαν τα σανδάλια που φορούσε λίγο πριν εξαφανιστεί - Νέο ΘΡΙΛΕΡ
- Ανείπωτη τραγωδία με 21χρονο στρατιώτη στη Ρόδο: Ο επίμονος πυρετός του στοίχισε τη ζωή
- Του έσωσε τη ζωή εν ώρα πτήσης με μια οδοντογλυφίδα
- Ποιες Κυριακές θα ανοίξουν τα καταστήματα μέχρι το τέλος του 2016
- Δημοσκόπηση-κόλαφος στην Αυγή: Μπροστά η ΝΔ
- Στάθης Αγγελόπουλος: «Νομίζω δεν μπορώ να παντρευτώ μία τσιγγάνα»
- Μέμος Μπεγνής: Το σχόλιο για το Ωραιόκαστρο και η «επίθεση» που δέχτηκε στο facebook (video)
- Σύμβουλος επικοινωνίας της ΝΔ: Συντριπτική η υπεροχή Κυριάκου στη δημοσκόπηση της «ΑΥΓΗΣ»
- Στρατιώτες-«φαντάσματα» του Πούτιν στη Συρία
- Δείτε 15 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την κατάλληλη στιγμή!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ο Σαββίδης συζητά με Βρυώνη για το «Ε»
- Φαντάροι από Πάτρα, Άραξο, Μεσολόγγι λένε «όχι» στην άσκηση «Ηνίοχος»
- Cosco: Ξεκινούν άμεσα επενδύσεις 350 εκατ. στον Πειραιά
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα - Δείτε ποιοι δρόμοι κλείνουν
- Γιατί όσοι έχουν ακμή αργούν να γεράσουν - Τι σχέση έχει με τις ρυτίδες
- Alpha Bank: Άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων από το Β' τρίμηνο του 2016
- Ισορροπίες τρόμου για τον ανασχηματισμό
- Η Κιμ και η Ναόμι κάνουν ψώνια στο Παρίσι και «ρίχνουν» το Instagram (Photos)
- Θεοδωρικάκος: H δημοσκόπηση της Αυγής αποδεικνύει το πολιτικό πλεονέκτημα Μητσοτάκη
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- O «ιός» του 1% κόλλησε και την επιστήμη
- Πιάστηκε «βαρύ φορτίο» χασίς στα Ιωάννινα
- Alpha Bank: Άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων από το Β' τρίμηνο του 2016
- Δούρου: Μείζονος σημασίας η επιτυχία του θεσμού του Συμπαραστάτη του Πολίτη
- Θεσσαλονίκη: Πίσω στη φύση το σκιουράκι που είχε βρεθεί τραυματισμένο
- Κατρούγκαλος: Το ασφαλιστικό έχει λήξει - Το ΔΝΤ είναι εκτός προγράμματος
- Σούλτς: Επικίνδυνο το ουγγρικό δημοψήφισμα για το προσφυγικό
- Τραγωδία: 70χρονος ψαράς «έσβησε» στα βράχια
- Αβραμόπουλος: Οι φράχτες μάς πάνε πίσω στο παρελθόν
- Μέι: Τέλη Μαρτίου το διαζύγιό μας με την ΕΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παρέμβαση Πιττοκοπίτη στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ για χρηστή διακυβέρνη
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τη Δευτέρα στο Κολωνάκι λόγω εορτασμού του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου
- Τρίποντο του Κάρι από τον… πάγκο!
- Δέρμα βελούδο και το Φθινόπωρο -Τα 5 βήματα
- Ταξίδι στην Κοπεγχάγη μέσω Instagram -Μια πόλη καρτ ποστάλ!
- Απλοί τρόποι για να παρατείνεις τη ζωή των ρούχων σου - Θα είναι σαν καινούρια!
- Αυτό είναι το έπιπλο που μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει ένα χώρο!
- Απιστία -4 σημάδια που μαρτυρούν «κέρατο»
- Μολότοφ το βράδυ στα Εξάρχεια
- Ούτε €1 στην Κύπρο από το Σχέδιο Γιούνκερ