QatarGate: Πώς το σκάνδαλο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ρίχνει νερό στον μύλο της ακροδεξιάς

Επί χρόνια δέχονταν επικρίσεις από την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι παραβιάζουν βασικές αρχές του δικαίου, καταπιέζουν τις μειονότητες και διατηρούν σχέσεις με αμφιλεγόμενα καθεστώτα, όπως με την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όμως μόλις ξέσπασε το QatarGate, που συγκλονίζει την έδρα της ΕΕ, οι ακροδεξιοί πολιτικοί στην Ευρώπη αισθάνθηκαν ότι «το παπούτσι μπήκε στο άλλο πόδι» και τώρα (λένε ότι) δικαιούνται να αντιγυρίσουν τις κατηγορίες εναντίον του «ευρωπαϊκού συστήματος», το οποίο θεωρούν διεφθαρμένο.

Το

σκάνδαλο στο οποίο μάλιστα πρωταγωνιστούν προβεβλημένα στελέχη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι από την Ιταλία, είναι ακριβώς ό, τι περίμεναν κάποιοι για να το χρησιμοποιήσουν πολιτικό όπλο, γράφει το Politico, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι που σπεύδουν να περάσουν στην αντεπίθεση είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

«Μας έσυραν στη λάσπη για ένα απολύτως διαφανές και νόμιμο δάνειο από μία τσεχο-ρωσική τράπεζα, που εξασφαλίστηκε το 2014. Την ίδια ώρα το Κατάρ έδινε βαλίτσες με λεφτά σε όλους τους διεφθαρμένους που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο “στρατόπεδο του καλού”», σχολίασε η Μαρίν Λε Πεν.

Στην Ουγγαρία, ο Όρμπαν που έχει εμπλακεί σε μία επική αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου στη χώρα του, ανέβασε στο Twitter μία φωτογραφία των ευρωπαίων ηγετών με το σχόλιο: «Και μετά μας έλεγα ότι ανησυχούν σοβαρά για τη διαφθορά στην Ουγγαρία»…

Good morning to the European Parliament! @Europarl_EN pic.twitter.com/VYXGeSOwul

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) December 12, 2022

This is what the rule of law looks like in #Brussels. https://t.co/Q9TWfUqhuq

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) December 14, 2022

Ανάλογα σχόλια έγιναν από Πολωνούς βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, που επίσης βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η Εύα Καϊλή ήταν από εκείνους που επέκριναν με δριμύτητα την πολωνική κυβέρνηση. «Το ερώτημα είναι: πού υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή του νόμου; Στην Πολωνία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε χαρακτηριστικά ο Πολωνός βουλευτής Ντομινίκ Ταρτσίνσκι. Κι ένας άλλος βουλευτής, ο Μπόγκνταν Ρζόνκα, σχολίασε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ένας οργανισμός διαφάνειας και η υποστήριξη σε σοσιαλιστές όπως η Εύα Καϊλή δείχνει ποιες είναι οι αξίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γελοιοποιεί το συγκεκριμένο όργανο».

Ομολογία σοκ: «Κλείναμε τα μάτια» στο πρόβλημα

Το σοκ που έχει προκαλέσει το QatarGate έχει αφήσει άφωνους πολλούς ευρωβουλευτές.

Η Χάνα Νόιμαν, της ομάδας των Πράσινων, περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Βρισκόμαστε στο μέσο μίας σκηνής όπου διαπράχθηκε έγκλημα, με γραφεία σφραγισμένα, συναδέλφους στη φυλακή, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι τουλάχιστον ένας από εμάς έγινε Δούρειος Ίππος διαφθοράς και ξένων παρεμβάσεων».

Ο Σβεν Σίμσον, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ένας από τους πολλούς που ζητούν ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία για θέματα ηθικής. «Εδώ και πολύ καιρό κλείναμε τα μάτια στις προσπάθειες lobbying από υποτιθέμενους μη κυβερνητικούς παράγοντες», τονίζει, προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιγραφεί το αμερικανικό σύστημα με τη δημιουργία μητρώου των ξένων παραγόντων που έρχονται σε επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για να εξασφαλιστεί διαφάνεια σε θέματα χρηματοδοτήσεων και επιδοτήσεων στις ΜΚΟ.

«Κραυγές υποκριτών»…

Ωστόσο για τους ακροδεξιούς αυτές οι δηλώσεις είναι κραυγές υποκριτών. Τα ακροδεξιά κόμματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται ως αντισυστημικές ομάδες που αντιτίθενται στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι έχουν μάθει να κουνούν το δάχτυλο και να κάνουν τους δασκάλους. Γι αυτό και προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν το σκάνδαλο QatarGate και κατηγορούν τις ευρωπαϊκές ελίτ για διπλά στάνταρντ, αφού σπεύδουν να κατηγορήσουν την Πολωνία και την Ουγγαρία ενώ δεν είναι σε θέση να καθαρίσουν τον οίκο τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρέσκεται να δίνει μαθήματα σε όλο τον κόσμο. Δίνει μαθήματα στην Ουγγαρία. Δίνει μαθήματα στην Πολωνία. Ακόμα και στη Frontex. Θα ήταν καλύτερο να άρχιζε να καθαρίζει τον οίκο της», σχολίασε ο Φιλίπ Ολιβιέ, βουλευτής και στενός συνεργάτης της Μαρίν Λεπέν.

Στο στόχαστρο της ακροδεξιάς αναμένεται ότι θα μπει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δέχεται ήδη πιέσεις για τους όρους με τους οποίους διαπραγματεύτηκε με την Pfizer την αγορά μίας τεράστιας ποσότητας εμβολίων για την covid.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ είναι μία γιγάντια μηχανή κατασκευής κανόνων που δεν υφίσταται κανέναν έλεγχο», σημείωσε με νόημα ο ακροδεξιός Γάλλος ευρωβουλευτής Φιλίπ Ολιβιέ.

Διαβάστε επίσης:

«Ερντογάν παραιτήσου!» – Χιλιάδες φωνάζουν υπέρ του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη (Photos/Videos)

Γαλλία – Μαρόκο: Φόβοι για έκτροπα στο Παρίσι λόγω του αγώνα του Μουντιάλ 2022 (Photos/Video)

Πολίτες του Ράιχ: Σχεδίαζαν τη δολοφονία του Όλαφ Σολτς

Keywords
Τυχαία Θέματα