Reuters: 22 τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες βρήκαν καταφύγιο στο Άγιο Όρος (video)

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Άγιον Όρος φαίνεται ότι έχουν βρει καταφύγιο Ουκρανοί στρατιώτες οι οποίοι τραυματίστηκαν στο μέτωπο του πολέμου.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. Οι 22 άντρες ταξίδεψαν με λεωφορείο πάνω από 1.000 χλμ. από την ουκρανική πόλη Λβιβ σε ένα μοναστήρι χτισμένο σε βράχο στην ορεινή χερσόνησο του Άθω στη βόρεια Ελλάδα,

όπου ήλπιζαν να ξεφύγουν από τις αναμνήσεις του πεδίου της μάχης, που τους στοιχειώνουν.

Στην τετραήμερη παραμονή τους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης που διοργάνωσαν οι ουκρανικές αρχές, οι στρατιώτες πραγματοποίησαν προσκύνημα σε καμιά δεκαριά μοναστήρια στις πλαγιές του Αγίου Όρους, το πνευματικό κέντρο που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

«Πολλοί στρατιώτες υποφέρουν από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν από διαφορετικές ασθένειες – είναι τραυματίες και πρέπει να τους αποκαταστήσουμε», είπε ο πατέρας Mykhailo Pasirskyi, ένας Ουκρανός ορθόδοξος ιερέας που συνόδευε τους άνδρες στο ταξίδι τους.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2024, η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία είχε επιβεβαιώσει ότι σχεδόν 12.000 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 24.000 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2024 ότι 43.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 370.000 τραυματίστηκαν. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε χάσει σχεδόν 200.000 στρατιώτες. Η Μόσχα δεν αποκάλυψε τις απώλειές της, αλλά είπε ότι τέτοιες εκτιμήσεις είναι υπερβολικές.

Ο Ivan Kovalyk έκανε ένα διάλειμμα από την πρώτη γραμμή τον Σεπτέμβριο του 2023 όταν οι στρατιώτες του ζήτησαν να φέρει ραδιόφωνο, φαγητό και νερό. Καθώς έφερνε τα αντικείμενα, μια οβίδα εξερράγη εκεί κοντά. Ο 22χρονος Kovalyk έχασε και τα δύο του πόδια κάτω από το γόνατο και τώρα περπατά με προσθετικά άκρα.

Συνάδελφοί του στρατιώτες τον μετέφεραν στα ανώμαλα λιθόστρωτα και στις στενές σκάλες των μονών του Άθω. Αλλά γενικά περπατά χωρίς βοήθεια και παραμένει θετικός για την κατάστασή του.

«Φυσικά, βοήθησε πολύ, γιατί με βοήθησε να απαλλαγώ από το άγχος», είπε για την επίσκεψη στο Άγιο Όρος, την οποία σκοπεύει να επαναλάβει.

«Υπήρχε πάντα υποστήριξη από συγγενείς, φίλους, αδερφούς, υποστήριξη από το κράτος, χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατό».

Ukrainian soldiers with marks of war from a three-year conflict that has ravaged their homeland arrived at a monastery built on a cliff on the mountainous Athos peninsula in northern Greece, where they hoped to escape haunting memories of the battlefield https://t.co/P5ieXhYWTC

Reuters (@Reuters) January 3, 2025

Ο Άθως υπήρξε πνευματική κατοικία της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τα βυζαντινά χρόνια. Η περιοχή προστέθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988. Μερικά αρχαία έθιμα τηρούνται μέχρι σήμερα, όπως το ότι μόνο άνδρες επιτρέπεται να επισκέπτονται το Άγιο Όρος.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μακροχρόνιους δεσμούς με το Άγιο Όρος και το 2016 ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το επισκέφθηκε για να τιμήσει τα 1.000 χρόνια από τότε που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά εκεί Ρώσοι μοναχοί. Όμως, η Ελλάδα, όπως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο, επιδεινώνοντας τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Οι Ουκρανοί στρατιώτες επισκέπτονταν μόνο ελληνορθόδοξους χώρους.

Για να φτάσουν στα επιβλητικά μοναστήρια στην άκρη του γκρεμού, οι στρατιώτες οδήγησαν τα στριφογυριστά σοκάκια της χερσονήσου, πάνω και γύρω από τα δεντρόφυτα βουνά που κατηφορίζουν στο Αιγαίο Πέλαγος.

Κοινωνούσαν σε μικρά παρεκκλήσια με χοντρούς πέτρινους τοίχους, των οποίων τα στενά παράθυρα επέτρεπαν το φως να τρυπήσει το πυκνό θυμίαμα. Έκαναν λίστες σε ορθογώνια κομμάτια χαρτιού με αγαπημένα πρόσωπα για τα οποία ήθελαν να προσευχηθούν. Μεταξύ των λειτουργιών μιλούσαν, κάπνιζαν και έβγαζαν φωτογραφίες από μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα.

«Βλέπουμε ήδη ότι αυτές οι πέντε ημέρες που πέρασαν στον Άθω θα αντικαταστήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο αποκατάστασης στην Ουκρανία, σε νοσοκομεία ή άλλα ιατρικά κέντρα», δήλωσε ο Orest Kavetskyi, περιφερειακός αξιωματούχος της Λβιβ που βοήθησε στην οργάνωση του ταξιδιού.

«Όταν επισκέφτηκα τον Άθω, ένιωσα τη χάρη του Θεού, την ευλογία του Θεού, το μεγαλείο του Άθωνα».

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα γραφής Braille – «Εργαλείο» προσβασιμότητας και ένταξης για όλους

Νέο περιστατικό στον ΗΣΑΠ: Αποσύρθηκε συρμός γιατί δεν έκλεινε η πόρτα

Ρούντι Γιάνγκμπλαντ: Ελεύθερος το απόγευμα της Παρασκευής ο ηθοποιός που συνελήφθη για απειλή αστυνομικού με μαχαίρι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Reuters, Ουκρανοί, Άγιο Όρος,Reuters, oukranoi, agio oros