Rock in Athens 1985: Όταν η Ελλάδα έμαθε τα φεστιβάλ σε ένα διήμερο άνευ προηγουμένου

Οι ροκ συναυλίες άρχισαν δειλά την εποχή της μεταπολίτευσης. Στην αρχή βέβαια με τα ελληνικά συγκροτήματα, που όταν καλοκαίριαζε όλο και θα βρίσκονταν σε κάποια συλλογική ροκ συναυλία, που τις περισσότερες φορές γινόταν για καλό σκοπό, πχ. για να μαζευτούν χρήματα για την ενίσχυση μιας κοινωνικής διεκδίκησης ή για τα δικαστικά έξοδα κάποιων φοιτητών που είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία σε κάποια διαδήλωση,

κλπ.

Στις αρχές όμως της δεκαετίας του 1980, άρχισαν να γίνονται οι πρώτες συναυλίες ξένων συγκροτημάτων.

Οι Police, η Coco Taylor, οι Fisher Z, οι Tom Robinson Band, οι Steppenwolf, ο Ian Dury με τους Blockheads, οι Bauhaus,  οι Birthday Party του νεαρού τότε Nick Cave, ήταν μερικά από τα πρώτα ονόματα που ήλθαν στην Ελλάδα για να δώσουν συναυλία. Κατάλληλοι χώροι για συναυλίες όπως καταλαβαίνετε δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη, και όλες αυτές οι συναυλίες γίνονταν στο «ηρωϊκό» κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Σπόρτινγκ, που βρισκόταν -και βρίσκεται ακόμα- κοντά στο τέρμα της Πατησίων. Εξαίρεση αποτέλεσε η συναυλία του Rory Gallagher που έγινε στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, και η συναυλία  των Talking Heads που έγινε στο γήπεδο του ΠΑΟ, στη Λεωφόρο.

Το καλοκαίρι όμως του 1985, η Ελλάδα είχε κάνει το μεγάλο βήμα προς την ΕΟΚ, και η Αθήνα είχε αναγορευτεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Με αφορμή αυτό το σημαντικό πολιτικό γεγονός, η υπουργός Πολιτισμού, του ΠΑΣΟΚ, Μελίνα Μερκούρη, αποφάσισε να γίνει ένα event που θα έδινε το στίγμα της νέας εποχής, και θα έδινε την ευκαιρία τη σύγχρονη Αθήνα στους νεολαίους της Ευρώπης. 

Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει ένα διήμερο ροκ φεστιβάλ στο Καλλιμάρμαρο στάδιο.

Την οργάνωση ανέλαβε -καθ’ υπόδειξη του υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης Μιτεράν και φίλου της Μελίνας, Ζακ Λανγκ- η γαλλική εταιρεία  μουσικών παραγωγών και συναυλιών, «Nouvelles Frontieres», η οποία διέθετε το τεχνολογικό υπόβαθρο αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Το διήμερο του «Rock in Athens» ορίστηκε να γίνει μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, στις 26 και 27 Ιουλίου 1985. Η Αθήνα, ζεστή, τρελή κι ερωτευμένη άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της σ’ αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Το line-up των καλλιτεχνών

Την πρώτη μέρα (26 Ιουλίου) εμφανίστηκαν: οι Γάλλοι Telephone, οι Stranglers, οι Depeche Mode, οι Culture Club, ενώ στο πρόγραμμα υπήρχαν και κάποιοι μυστήριοι «Brigades Musicales», που δεν ήταν άλλοι από τις δικές μας, Μουσικές Ταξιαρχίες!

Όμως ο Τζίμης Πανούσης όταν είδε ότι εκτός του υπουργείου Πολιτισμού υπήρχαν και ξένοι χορηγοί (Roxane, Nouvelles Frontieres, και κυρίως η  Coca Cola), αποφάσισε να μην συμμετάσχουν οι Μουσικές Ταξιαρχίες.

Την πρώτη μέρα ξέσπασαν επεισόδια από παιδιά χωρίς εισιτήριο που προσπάθησαν να κάνουν «ντου» την ώρα που έπαιζαν οι μαυροντυμμένοι Stranglers έχοντας πίσω τους για φόντο ένα σκηνικό από άσπρα σεντόνια ριγμένα πάνω στους ενισχυτές και τη σκηνή, έπεσαν πολλά δακρυγόνα και ξύλο με τα ΜΑΤ στην είσοδο του Σταδίου και τα γύρω στενά. Αργότερα, θερμόαιμοι πάνκηδες άρχισαν να πετούν αντικείμενα στους Culture Club, αλλά ο Boy George δεν μάσησε, πήγε στα παρασκήνια και βγήκε με ασπίδα ολοκληρώνοντας το σόου του με τσαμπουκά και χάρη.

Τη δεύτερη μέρα (27 Ιουλίου) στη σκηνή ανέβηκαν: οι Talk Talk, οι Cure, η Nina Hagen, και οι Clash.

Η μπάντα του Ρόμπερτ Σμιθ έπαιξε μαγικά την ώρα που έπεφτε ο ήλιος, η Νίνα έσκασε με σουτιέν με φωσφοριζέ ρώγες, ενώ οι Clash άργησαν να βγουν, αφού απαίτησαν να κατέβει αμέσως το διαφημιστικό πανό της Coca-Cola που καπέλωνε όλη τη σκηνή.

Όπερ και εγένετο. Το γκρουπ μπήκε σαν σίφουνας κάνοντας σπαγγάτο με τις κιθάρες, έπαιξαν όλα σχεδόν τα τραγούδια του πρώτου τους δίσκου κι έβαλαν κυριολεκτικά φωτιά στο Καλλιμάρμαρο. Ήταν η τελευταία συναυλία που έδωσε το συγκρότημα, αφού λίγο μετά το διέλυσαν.

Ένα πρωτόγνωρα ηλεκτρισμένο πλήθος

Πραγματικά εκρηκτικό το μουσικό μίγμα, αν αναλογιστούμε τα ονόματα και την εποχή. Τα οχτώ συγκροτήματα λέγεται πως μοιράστηκαν 45 εκατομμύρια δραχμές για τη συμμετοχή τους (δεν έγινε γνωστό πόσα πήρε το κάθε γκρουπ), ενώ η ΕΡΤ πλήρωσε 6 εκ. δραχμές για να αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

 Το μεγάλο όμως στοίχημα ήταν ότι εκείνες τις μέρες οι ροκάδες της Αθήνας (και όχι μόνο) έκαναν κυριολεκτικά απόβαση στην πόλη, που μέχρι τότε παρακολουθούσε καθιστικές συναυλίες λαϊκού, έντεχνου, πολιτικοποιημένου αλλά και «αντάρτικου» τραγουδιού μέσα στο κλίμα της ελεύθερης Αθήνας.

Εκείνες τις μέρες «μετρήθηκαν» οι δυνάμεις μας, κι από τότε μείναμε πάντα δυνατοί, εγγράφοντας δυναμικά τη ροκ κοινότητα στο κοινωνικό γίγνεσθαι της δικιάς μας πόλης, της δικιάς μας Αθήνας.

Σαράντα (παρά ένα) χρόνια αργότερα, οι μουσικές του «Rock in Athens» ακόμη δονούν τις κερκίδες του Καλλιμάρμαρου, κι αντηχούν μες στις καρδιές μας, όπως κι οι αναμνήσεις των αγαπημένων μας φίλων, όλων όσοι ήταν -και πλέον δεν είναι- πια μαζί μας…

Rock on !!!

Φωτογραφίες: Γιώργος Τουρκοβασίλης, από τις «Φωτογραφικές αποτυπώσεις ενός ηχητικού μύθου (εκδόσεις στο Περιθώριο)

Διαβάστε επίσης:

John Mayall: Ποιός ήταν ο ταλαντούχος μουσικός που «έφυγε» για τη μεγάλη blues μπάντα του ουρανού

Joker: Folie à Deux – Το φιλί του Joaquin Phoenix στη Lady Gaga στο νέο τρέιλερ της ταινίας (Video)

«Παρέλαση» αστέρων στο Φεστιβάλ Βενετίας: Μόνικα Μπελούτσι, Αντζελίνα Τζολί, Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Νικόλ Κίντμαν

Keywords
rock, athens, ελλαδα, διημερο, φεστιβαλ, athens, rock, nick cave, rory gallagher, depeche mode, coca cola, boy george, joaquin phoenix, lady gaga, μπραντ πιτ, ροκ, διαδηλωσεις, coco, taylor, fisher, bauhaus, party, nick, ΑΕΚ, νέα, παο, καλοκαιρι, εοκ, αθηνα, ΠΑΣΟΚ, εταιρεία, telephone, culture, club, ντου, ματ, cure, nina, σίφουνας, συμμετοχή, ΕΡΤ, γίγνεσθαι, john, blues, joaquin, phoenix, lady, gaga, παναθηναικος, Γόνδολες της Βενετίας, Ελιζαμπεθ Τειλορ, μονικα βασιλειου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δακρυγονα, Καλή Χρονιά, αντζελινα τζολι, γσ πατησιων, φωτια, αστυνομια, βημα, εοκ, μπασκετ, ξυλο, ονοματα, προγραμμα, τραγουδια, ωρα, lady gaga, αγκαλια, αναμνησεις, ασπιδα, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γηπεδο, γίγνεσθαι, εγινε, ευκαιρια, εκρηκτικο, εξοδα, εποχη, εταιρεία, ζεστη, τζολι, ηλιος, υπηρχαν, κιθαρες, κλιμα, ματ, μιγμα, παντα, ο ηλιος, παιδια, παο, ροκ, σεντονια, σίφουνας, συμμετοχή, σοου, στιγμα, τζιμης πανουσης, τρειλερ, φιλι, φοντο, φωσφοριζε, bauhaus, blues, boy george, club, coco, culture, cure, depeche mode, δικαιωματα, ελληνικα, επεισοδια, fisher, phoenix, gaga, γηπεδο μπασκετ, joaquin phoenix, joaquin, κλειστο, καρδιες, καρδια, lady, nick, nina, nick cave, party, ροκαδες, rory gallagher, σκηνη, σουτιεν, taylor, telephone
Τυχαία Θέματα
Rock, Athens 1985, Όταν, Ελλάδα,Rock, Athens 1985, otan, ellada