SOS για τα κουνούπια: Οι πέντε τροπικές ασθένειες που προκαλούν – Ποια είναι τα μέτρα προστασίας

Δάγκειος πυρετός, ιός του Δυτικού Νείλου, chikungunya, Zika και κίτρινος πυρετός, είναι οι τροπικές ασθένειες που μεταφέρονται με τρία είδη κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη.

Ήδη τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν μια ανησυχητική ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού και του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Για αυτό το λόγο, άλλωστε, οι ειδικοί του ECDC κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εκτιμούν ότι η έξαρση κρουσμάτων από τις παραπάνω τροπικές ασθένειες δεν αποτελεί πλέον

εφιαλτικό σενάριο αλλά μια σκληρή πραγματικότητα που θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον.

«Η Ευρώπη βλέπει ήδη πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για τα χωροκατακτητικά κουνούπια να εξαπλωθούν σε περιοχές που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως και να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους με ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός. Τα αυξημένα διεθνή ταξίδια από ενδημικές χώρες του δάγκειου πυρετού θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων, και αναπόφευκτα επίσης τον κίνδυνο τοπικών κρουσμάτων», λέει ο Andrea Ammon, Διευθυντής του ECDC.

«Τα μέτρα ατομικής προστασίας σε συνδυασμό με μέτρα ελέγχου των φορέων, έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων, έγκαιρη παρακολούθηση, περαιτέρω έρευνα και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης είναι υψίστης σημασίας σε εκείνες τις περιοχές στην Ευρώπη που κινδυνεύουν περισσότερο».

Δάγκειος πυρετός

Το 2023, αναφέρθηκαν 130 τοπικά επίκτητα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ΕΕ όταν το 2022 είχαν καταγραφεί 71 περιπτώσεις. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τη δεκαετή περίοδο 2010-2021, όπου ο συνολικός αριθμός τοπικά επίκτητων κρουσμάτων ήταν 73 για όλη την περίοδο.

Τα εισαγόμενα κρούσματα αυξάνονται επίσης με 1.572 αναφερόμενα κρούσματα το 2022 και περισσότερα από 4.900 κρούσματα το 2023. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν από την έναρξη της επιτήρησης σε επίπεδο ΕΕ το 2008.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2024, αρκετές χώρες έχουν αναφέρει σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι αριθμοί το 2024 ενδέχεται να γίνουν ακόμη υψηλότεροι.

Δυτικός Νείλος

Για τον ιό του Δυτικού Νείλου, το 2023, οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν 713 τοπικά κρούσματα σε 123 διαφορετικές περιοχές εννέα χωρών. Είκοσι δύο από αυτές τις περιοχές αναφέρθηκαν ως τόποι μόλυνσης για πρώτη φορά το 2023 και αναφέρθηκαν επίσης 67 θάνατοι.

Ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2022, με 1.133 ανθρώπινα κρούσματα, αλλά ο αριθμός των περιοχών που έχουν πληγεί είναι ο υψηλότερος από την κορύφωση το 2018, υποδηλώνοντας ευρεία γεωγραφική κυκλοφορία του ιού.

Φέτος, ένα επιβεβαιωμένο τοπικά επίκτητο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο με την έναρξη των συμπτωμάτων στις αρχές Μαρτίου αναφέρθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Αν και μεμονωμένη περίπτωση, υπογραμμίζει ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς μέσα στο έτος, πιθανότατα λόγω των κατάλληλων κλιματικών συνθηκών.

Ποια είναι τα τρία επικίνδυνα κουνούπια και ποιες ασθένειες μεταφέρουν με το δάγκωμά τους

Το Aedes albopictus, γνωστό για τη μετάδοση των ιών του δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του Zika, εξαπλώνεται βορειότερα, ανατολικά και δυτικά στην Ευρώπη και τώρα έχει αυτοσυντηρούμενους πληθυσμούς σε 13 χώρες της Ε.Ε

Ο Aedes aegypti , ένας φορέας του ιού κίτρινου πυρετού, δάγκειου πυρετού, chikungunya και Zika πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην Κύπρο.

Οι δυνατότητες εγκατάστασης του σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι ανησυχητικές λόγω της σημαντικής ικανότητάς του να μεταδίδει παθογόνους μικροοργανισμούς και της προτίμησής του να δαγκώνει ανθρώπους.

Το κουνούπι Culex pipiens, υπεύθυνο για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι εγγενές στην Ευρώπη και έχει εγκατασταθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Μέτρα προστασίας

Η θέσπιση συντονισμένων μέτρων ελέγχου των φορέων αποτελεί βασικό στοιχείο για την καταπολέμηση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών αλλά φιλικών προς το περιβάλλον εργαλείων για τη διαχείριση πληθυσμών κουνουπιών. Παράλληλα, θα πρέπει οι πολίτες να ενημερώνονται διαρκώς για τα απλά μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν, όπως η απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού σε κήπους ή μπαλκόνια όπου αναπαράγονται τα κουνούπια.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου τσιμπήματος κουνουπιών περιλαμβάνουν:
τη χρήση ρούχων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος,
τη χρήση απωθητικών κουνουπιών,
τη χρήση κουνουπιέρων ή σήτων παραθύρων/πορτών και τον ύπνο ή την ανάπαυση σε κλιματιζόμενα δωμάτια.

Για να εφαρμοστούν ευρέως, είναι απαραίτητες αποτελεσματικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού.

Επίσης η ενισχυμένη επιτήρηση και η έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια που σχετίζονται με ταξίδι και τοπικά επίκτητα, παραμένουν απαραίτητα για την εφαρμογή έγκαιρων και κατάλληλων μέτρων ελέγχου των φορέων και των ασθενειών.

Διαβάστε επίσης:

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων: Ορατό το «λουκέτο» στην Πνευμονολογική Κλινική

Ένωση Πνευμονολόγων – Καύσωνας: Χρήσιμες συμβουλές για τους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις

Το εξωτικό φρούτο που καταπολεμά τη φλεγμονή και… αδυνατίζει!

Keywords
Τυχαία Θέματα